İzmir’in kendi kaynaklarıyla yapımını sürdürdüğü Buca Metrosu’nda köstebekler kazılara devam ediyor. Üçyol-Dokuz Eylül Üniversitesi Tınaztepe Kampüsü-Çamlıkule arasında 13,5 kilometrelik hatta hizmet verecek Buca Metrosu’nda, iki tüp halinde olacak tünellerin içinde tünel açma makineleri (TBM) hızla yoluna devam ediyor.
İlki 22 Ocak 2024 tarihinde çalışmaya başlayan tünel açma makinelerinin diğerleri ise; 4 Mart 2024, 15 Nisan 2024 ve 13 Mayıs 2024’te hatta indi. General Asım Gündüz İstasyonu ve Buca Koop İstasyonu’ndan aşağı indirilen tünel açma makineleri hattın hızla tamamlanmasını sağlayacak.
TBM’ler kazmaya devam ediyor
Buca Metrosu’nda çalışmalar General Asım Gündüz, Buca Koop, Dokuz Eylül, Çamlıkule, Hasanağa Bahçesi istasyonları ve İzmirspor bölgesindeki hat başı şaftı olmak üzere 6 bölgede sürüyor. Tünel açma çalışmaları General Asım Gündüz İstasyonu ve Buca Koop İstasyonu’nda 2’şer olmak üzere 4 tünel açma makinesi ile devam ediyor. General Asım Gündüz İstasyonu ile Üçyol İstasyonu arasında; birinci TBM bin 780 metre, ikinci TBM ise bin 360 metre kazdı. Buca Koop ile DEÜ Tınaztepe İstasyonu arasında ise; üçüncü TBM bin 140 metre, dördüncü TBM 820 metre kazdı. Dört TBM ile yaklaşık 8 aylık süreçte 5,1 tünel kazılırken, tünellerin yüzde 26’sı kazılmış oldu. Çalışmalar hızla devam ediyor.
Günlük 400 bin yolcu
Üçyol, Zafertepe, Bozyaka, General Asım Gündüz, Şirinyer, Buca Belediyesi, Kasaplar Meydanı, Hasanağa Bahçesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Buca Koop ve Çamlıkule istasyonlarının bulunduğu Buca Metrosu, Fahrettin Altay-Bornova arasında çalışan mevcut metro hattı ile Üçyol İstasyonu'nda, İZBAN hattı ile Şirinyer'de entegre olacak. Bu hat üzerinde tren setleri sürücüsüz olarak hizmet verecek. Buca’nın en uzak mahallesi Çamlıkule ile İzmir Körfezi arasındaki ulaşım süresi 15 dakikaya inecek. Yapımı süren Buca Metrosu’nun araçlarla birlikte 765 milyon Euro’ya tamamlanması öngörülüyor. Hat işletmeye açıldığında günlük yolcu sayısının 400 bin olması bekleniyor.