Buca'da 'Üzüm Bağı’nın ilk fideleri yeşeriyor
Buca’nın sembolü topraklarına geri döndü. Buca Belediyesi’nin ilçenin en önemli değerlerinden biri olan üzümü ait olduğu topraklarla buluşturmak için hayata geçirdiği Üzüm Bağı’nın ilk fideleri yeşermeye başladı. İlçenin en önemli sembollerinden biri olan üzümün ilk fideleri Buca’nın bereketli toprakları ile buluştuğu Haziran ayından bu yana hızlı bir gelişim gösterdi. Kaynaklar bölgesinde 10 dönümlük alanı kapsayan ve Haziran ayında dikilen “Üzüm Bağı”nın ilk fidelerinin en geç Kasım ayına kadar meyvelerini vermesi bekleniyor. Kasım ayına kadar meyvelerini vermesi bekleniyor
Buca'nın kaybolan değerlerini yeniden kentle buluşturmak amacıyla Buca Belediyesi tarafından hayata geçirilen "Üzüm Bağı"nın ilk fideleri kısa zamanda fidan oldu, meyve vermeye hazırlanıyor. Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina’nın üzüm üretimini canlandırmak için geçtiğimiz Haziran ayında hemşerileri ile birlikte diktiği üzüm fidelerinin Kasım ayına kadar mahsullerini vermesi bekleniyor. Kaynaklar bölgesinde yaklaşık 10 dönümlük alana kurulan Üzüm Bağı’nda 6 çeşit üzüm yetiştirilecek.
“GELİŞİMİ UMDUĞUMUZDAN İYİ OLDU”
Şu ana kadar 10 dönümlük arazi üzerine bin 100 adet fide diktiklerini söyleyen Buca Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürü Deniz İlhan, fidelerin gelişiminin umduklarından çok daha iyi gittiğini söyledi. Buca’nın üzüm çeşitlerini hem Buca’ya hem de üreticilere kazandırmış olacaklarını vurgulayan İlhan, 3 sene sonunda tam randımanlı ürün almaya başlayacaklarını belirtti.
6 ÇEŞİT ÜZÜM YETİŞECEK
Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü ve Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin de destek verdiği proje kapsamında Buca’nın Kaynaklar Mahallesi’ndeki yaklaşık 13 dönüm arazi kullanılacak. Buca’nın kaybolan değerlerini yeniden kazandırmak amacıyla hazırlanan Üzüm Bağı’nın 2 bin 720 metrekaresi bağ evi, bağ müzesi ile otopark, 10 bin metrekaresi ise fidanlık olacak. Fidanların bulunduğu alanın bin 500 metrekarelik bölümünde Ege Bölgesi’nde yetişen çeşitlerden Mevlana Karası, Pembe Gemre, Osmanca ve Kozak Siyahı, 8 bin 500 metrekarelik bölümde de Buca Rezakisi ile Sultaniye çeşitleri yetiştirilecek. Buca Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösterecek olan Üzüm Bağı’nda yetişen üzümler sofralık, kurutmalık ve şaraplık olarak değerlendirilecek. Ürünler ayrıca pekmez, pestil, köfter, sucuk ve ezme olarak da kullanılabilecek.