Buca Belediyesi ile Psikologlar Derneği, Türk PDR Derneği ve Sosyal Hizmet Uzmanları Derneklerinin İzmir Şubeleri, Marmaris’te yaşanan trafik kazasının ardından yaraları sarmak için tek yürek oldu. Buca Belediyesi Özgecan Aslan Kadın Danışma Merkezi’nde bir araya gelen ekip, bu amaçla yürütülecek çalışmalara ilişkin bilgi verdi.
ÇALIŞMALARA KAZA GECESİ BAŞLADILAR
Psikologlar Derneği İzmir Şubesi Başkanı Deniz Eryılmaz, kaza haberini alır almaz hızlı bir refleks göstererek olay yerine gittiklerini ve yetkililerle temasa geçtiklerini söyledi. Buca Belediyesi ile işbirliğinde çalışmalara başladıklarını dile getiren Eryılmaz, travma sonrasında insanlarda görülen sorunlara ilişkin bilgilerin yer aldığı bir broşür hazırlandığını ve bu broşürün hızla Yaylacık Mahallesi’nde dağıtıldığını anlattı. Eryılmaz, “Psikolojik ilk yardım denen bir çalışmamız olacak. Bunun temelinde de bilgilendirme toplantıları, psiko-sosyal eğitimler ve psiko eğitimler var. Bu alanda ne kadar çok kişiye ulaşırsak o kadar çok yol alacağımıza inanıyoruz” dedi.
“ÖNCELİKLE EN AZ ETKİLENENLERDEN BAŞLANACAK”
"Öncelikle olaydan en az etkilenen ya da olaya direkt maruz kalmamış insanlardan başlayacağız. Daha sonra olaya tanık olanlar, en son olaydan etkilenenler olmak üzere içe doğru bir sistem geliştireceğiz" diyen Eryılmaz, okul temelli ve mahalle temelli olmak üzere iki yollu bir yöntem üzerinden çalışmalarını yürüteceklerini açıkladı. Eryılmaz, şu bilgileri verdi:
"Görüşmelerimizi yürüteceğimiz Özgecan Aslan Kadın Danışma Merkezi’nde gelen başvurulara yanıt vermek üzere 3 dernekten her gün bir kişi bulunacak. Öncelikle gruplar, daha sonra bireysel çalışmalar yapılacak. Minimum 3 ay belirledik, böylesine büyük bir olaydan sonra bu kadar süre yeter mi bilemiyoruz ama süreyi ne kadar uzatmamız gerektiğini daha sonra tekrar değerlendireceğiz."
“PSİKOLOJİK OLARAK ETKİLENENLERİN SAYISI ÇOK FAZLA”
Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği İzmir Şubesi Başkanı Tufan Fırat Göksel de travma sonrası stres bozukluğunu en aza indirecek tekniklerin eğitimlerinin kazadan etkilenen vatandaşlara verileceğini belirterek, "Bu şekilde bir iyileşme süreci başlatmayı hedefliyoruz. Doğru sözcüklerle yaraları sarmanın yolunu göstermek için elimizden geleni yapacağız” dedi. Amaçlarının kazada etkilenenlerin en kısa sürede normal hayata dönmelerine yardımcı olmak olduğunu anlatan Göksel, “Bu acı olayda 24 kişi yaşamını yitirdi ama tahmini etkilenen sayısı 250 civarında belki de daha fazla” diye konuştu.
"YALNIZ VE ÇARESİZ HİSSETMELERİNİ İSTEMİYORUZ"
Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği İzmir Şubesi Başkanı Ferhat Yılmaz ise geziye katılanların oturduğu Yaylacık Mahallesi’nin yüz yıllık bir mahalle olduğuna dikkat çekerek, “Oradaki insanların çoğu birbirinin bir şekilde eşi, dostu, akrabası ya da arkadaşı. 24 kişi hayatını kaybetti ama etkilenenlerin sayısı oldukça fazla. Onların kendilerini yalnız ve çaresiz hissetmemeleri için destek vermek adına bizler gönüllü olarak bir araya geldik, 3 dernek olarak Buca Belediyesi’nin de desteği ile güçlerimizi birleştirdik. Travmalarda aynı tepkiyi verebilmek aynı dili konuşabilmek çok önemli. Çünkü bu sayede bu tür krizlerin üstesinden gelebiliriz” mesajı verdi.
“BAŞVURULAR ÇIĞ GİBİ BAŞLADI”
“Kaza geçirmemesine rağmen diğer otobüste olup da kazaya şahit olan, kaza alanına gitmeyip yaralıları ya da diğer kazazedeleri bekleyen, o gece konusundan komşusundan haber bekleyenlerin çığı gibi bize başvuruları başladı” diyen Yılmaz, taziye ziyaretlerine ve hastanelerde hasta ziyaretlerine başladıklarını belirtti.
Eryılmaz, kazada yaşamını yitirenlere yardım etmek isteyen travma konusunda eğitimli tüm gönüllülerin dernekleri üzerinden kendilerine veya Buca Belediyesi Özgecan Aslan Kadın Danışma Merkezi’ne başvurabileceklerini söyledi.
Kazadan etkilenen ve travma sonrası stres bozukluğu yaşayan vatandaşlar, 0 232 2162146 ve 0 537 3064811 telefon hatlarından başvuruda bulunabilirler.