Bulgaristan göçmeni 38 bin vatandaşın emeklilik sıkıntısı
BULGARİSTAN'dan turist olarak veya kaçak yollardan gelerek Türk vatandaşlığına geçen göçmenler, emekli olabilmek için devletten acil yardım bekliyor. Bulgaristan'dan gelirken vize alamadıkları için, zorunlu göçe tabi tutulmadıkları gerekçesiyle bu ülkede sigortalı çalıştıkları günleri kabul ettiremeyen ve yaşları 58'in üzerinde olan yaklaşık 38 bin göçmen, mağduriyetlerinin giderilmesini istiyor.
İZMİR- İstatistiklere göre, Bulgaristan'dan gelen 58 yaş ve üzeri göçmen soydaşların sayısı 59 bin 791'i buldu. Zorunlu göçe tabi tutulanlar arasında yer alıp, Bulgaristan'da çalıştıkları günleri Türkiye'ye aktaran ve emekli olanların sayısı 21 bin 862'ye ulaştı. Türkiye'ye gelmek için vize alamayıp kaçak yollardan veya turist olarak gelen 37 bin 929 kişi ise emeklilikten yararlanadı. Başvurdukları Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) yetkililerinin kendilerine "ileride kanun çıkacak, bekleyin" dediğini kaydeden göçmen vatandaşlar, bu belirsizliğin bir an önce giderilmesini istiyorlar. Alaçatı'da yaşayan bir grup mağdur vatandaş seslerini duyurabilmek için aralarında imza topladı. Göçmen vatandaşlar, imzaları hükümet yetkililerine ulaştırmak üzere AK Parti İzmir milletvekillerine vereceklerini söyledi.
BULGARİSTAN'DA 35 SENE ÇALIŞMIŞLIĞIM VAR
76 yaşındaki Ali Güneş, Türkiye ile sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış ülkelerden (Bulgaristan), 1 Ocak 1989 tarihinden 8 Mayıs 2008 tarihine kadar zorunlu göçe tabi tutulduktan sonra Türk vatandaşlığına geçenlerin geldikleri ülkedeki hizmetlerin borçlanma yoluyla değerlendirilmesi imkanı getirildiğini belirtti. Ancak kendisi gibi kaçak veya turist olarak gelenlerin bu haktan yararlanamadığını kaydeden Ali Güneş, "Biz de yasal yollardan gelelim istedik. 3-4 sene vize alalım diye uğraştık. Elimizdeki 3-5 kuruşumuzu da vize almak için konsoloslukta, orda burda batırdık. Başaramayınca kaçak geldik. Neden geldi? Baskıdan kaçtık. Baskı olmasa kim evini, arabasını, her şeyini bırakıp da kaça? Birer torbayla geldik. Vize alabilenler de baskıdan kaçarak geldi buraya. Bize niye ayırımcılık yapıyorla? Sınırdan salsalardı biz de emekli olacaktık. Bizim ne suçumuz va? Bulgaristan'da 35 sene çalışmışlığım var. Burada geçerli bir şey yok. Bulgaristan'daki günlerimizin geçerli olmasını istiyoruz. Burada da yaşlıyız diye kimse sigortalı iş vermedi. Biz ne yapacağı? Haklarımızın verilmesini istiyoruz. Hükümetten biz mağdurlara da el uzatmasını istiyoruz" diye konuştu.
SON BİR KEZ MASAYA OTURSUN
Türkiye'ye 1999'da turist olarak geldiğini belirten 56 yaşındaki Refik Ulusoy, Bulgaristan'da 15 yıl sigortalı çalıştığını, bu günleri saydırabilirse Türkiye'deki sigortalı çalıştığı süreyle birlikte emekli olabileceğini ifade etti. Ulusoy, "Devletimiz bizim için Bulgaristan'la son bir kez daha masaya otursun. Ödemelerimiz yapılırsa emekli olabiliriz. 1989-2008 yılları arasında zorunlu göçle gelenlere emeklilik hakkı tanınıyor. Bizler de bu haktan yararlanmak istiyoruz. Türkiye'deki Bulgaristan göçmenlerin üçte ikisi turist olarak gelip de kalan kişiler. Bunlar yıllarca burada da kaçak yollarla ve sigortasız çalıştılar. Bu günleri de kayıp. Sorunun esas temeli bu. Günleri doldurabilmek için Bulgaristan'daki çalışmışlıklarını buraya getirmek istiyorlar. Zaten bir çoğu yaşlı, şu an Türkiye'den emekli olma şansları yok" dedi.
KANUN BEKLİYORUZ
46 yaşındaki Şerafettin Özhan, kendisinin Bulgaristan'da 6 yıl eşinin de 10 yıl çalıştığını belirterek, emeklilik hakkı istediklerini söyledi. 64 yaşındaki Emine Durmuş, "Bulgaristan'da 27 yıl tütün işinde çalıştım. Burada hiç sigortalı çalışamadım. Oğlum vefat ettiği için geldik, ondan sonra da burada kaldık. Buradan da emekli olamadım. Ben de Bulgaristan'da çalıştığım günlerin sayılmasını ve emekli olmak istiyorum. 64 yaşıma girdim artık çalışamıyorum. Devletimizin bizi mağduriyetten kurtarmasını bekliyoruz" dedi. 47 yaşındaki Fahri Çakmak da, kendileriyle ilgili olarak bir kanun düzenlemesi beklediklerini anlatarak, bu kanun çıktığında "3-4 yıldır çıkacak diye söylentiler var ama hiçbir şey olduğu yok. Hatta bu yıl yine 1-2 yerden çıkacak dediler, bekliyoruz. Biz de aynı haktan yararlanmak istiyoruz" dedi. (DHA)