Ege Postası
Geri

Büyük firarda skandal ayrıntılar

Bingöl M Tipi Kapalı Cezaevi’nden 4’ü hükümlü, 14’ü tutuklu 18 PKK’lının firarının altından büyük ihmal çıktı.
Büyük firarda skandal ayrıntılar
Haberler / Güncel
26 Eylül 2013 Perşembe 08:06
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
 BİNGÖL - Bingöl M Tipi Kapalı Cezaevi’nden 4’ü hükümlü, 14’ü tutuklu 18 PKK’lının firarının altından büyük ihmal çıktı. Firar için yaklaşık 1 yıldır çalışan PKK’lıların, tünel kazım işine çatal ve kaşıkla başladığı öğrenildi. PKK’lılar, kazdıkları tünelden çıkan toprakları koğuşlardaki tuvaletlerde eritmeye çalıştı. Ancak topraklar, cezaevi önündeki rögarları tıkadı. Cezaevi idaresi, yıl içinde 3-4 kez belediyeden vidanjör çağırarak, tıkanan rögarları açtırdı, ancak hazırlığı farkedemedi. 75 metre uzunluğa ulaşan tünelin ucu, geceyarısı jandarmanın tel örgülerini bir metre kadar geçti. 18 kişi, karanlıktan ve jandarmanın dalgınlığından faydalanarak, kayıplara karıştı.

KOĞUŞLAR BİRLEŞTİ
Cezaevinde iki koğuşta bulunan toplam 18 PKK’lının firar ettiği belirlendi. Cezaevinin dış duvarına, iç kesimde bulunan ikinci koğuştaki PKK’lıların tüneli kazıp, duvar dibindeki diğer koğuşa gelip, bundan sonra iki koğuştakilerin tüneli birlikte kazdıkları belirlendi. Firarilerin tünel kazılan bölgeyi buzdolapları ile kapattıkları ve çıkardıkları toprakları ise lavabo ve tuvalete attıkları öğrenildi.

UYARAN MEMURA SÜRGÜN
Bingöl M Tipi Cezaevi’nde infaz koruma memuru olan M.Y.’nin 2012’de hem cezaevi yönetimi, hem Adalet Bakanlığı hem de Başbakanlık’ı uyararak, “cezaevi müdürünün korktuğu için PKK-KCK’lı mahkumlara ayrıcalık tanıdığı” yönünde başvuru yaptığı belirlendi. Bunun üzerine Bingöl Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yaptığı soruşturma sonucu “terör örgütü mensuplarına ayrıcalık tanınmadığı” sonucuna ulaşılarak dosyanın kapatıldığı, şikayette bulunan M.Y.’nin ise Kastamonu’ya tayin edildiği öğrenildi. M.Y. adlı ceza infaz koruma memuru, Bingöl M Tipi Cezaevi’nde çalışırken yönetimin PKK-KCK örgüt üyelerine ayrıcalık tanıdığını iddia etti. Durumu önce Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü’ne, Adalet Bakanlığı’na ve Başbakanlık’a birer dilekçe yazarak bildirdi. M.Y. dilekçelerinde cezaevinde terör örgütüne üye olmak suçundan yatan hükümlü ve tutuklulara kurum idarecileri tarafından ayrıcalık tanındığını belirtti. Başbakanlık da Adalet Bakanlığı’na durumu iletti. Adalet Bakanlığı’nın bilgisi dahilinde M.Y.’nin başvurusu doğrultusunda Bingöl Cumhuriyet Başsavcılığı “görevi kötüye kullanmak” suçundan 07 Kasım 2012’de soruşturma başlattı.

TÜRKİYE'DE TÜNEL VAKALARI

- METRİS: Türkiye’nin en iyi korunan cezaevleri arasında yer alan İstanbul’un Esenler ilçesinde bulunan Metris Askeri Cezaevi’nde 1988’de eşitli sol örgüt üyelerinden oluşan 29 kişi tünel kazarak kaçtı. En büyük toplu kaçış eylemi gerçekleşirken tutukluların 60 metrelik tünel kazdığı ortaya çıktı.
- NEVŞEHİR: Dev-Sol ve TİKKO üyesi 18 tutuklu 1993’te 35 metre uzunluğundaki tünelden yararlanarak Nevşehir E Tipi Kapalı Cezaevi’nden firar etti.
- ÇANKIRI: 28 Haziran 1996’da PKK’lı tutukluların kaldığı bölümde 40 metrelik tünel ortaya çıkarıldı.
- BURSA: 13 Nisan 1996’da 5 DHKP-C’li, tırnak makasıyla kazdıkları tünelden firar edemeden yakalandı.
- İSKENDERUN: İskenderun Cezaevi’nde 7 Mart 1997’de PKK ve MLKP’li tutukluların da aralarında bulunduğu 28 kişi, 54 metrelik tünel kazıp kaçtı. 8 ay tünel kazılan cezaevinden kaçan tutuklulardan 16’sı yakalandı.
- BAYRAMPAŞA: 1995’te 20 metrelik tünel askerlerce fark edilince kaçış planı sonuçsuz kaldı. 24 Mayıs 1998’de Türkiye İhtilalci Komünistler Birliği (TİKB) üyesi Bayram Mete Tuncer’in Bayrampaşa Cezaevi’ndeki siyasi suçluları topluca kaçırmak için kazdırdığı tünel, ihbar telefonuyla ortaya çıkarıldı.
- DİYARBAKIR: 1987’de cezaevi çevresinin 6-7 metre derinlikte kazılıp beton dökülmesine rağmen kazılmaya başlanan tünel Ekim 1988’e kadar devam etti. 74 metrenin sonunda 17 mahkumun tünelin çıkışının çökmesi sonucu kaçış girişimleri sonuçsuz kaldı. 26 Temmuz 2012’de de hükümlülerin kazdığı 7 metrelik tünel ortaya çıkarıldı.
- MALATYA: Tünelle cezaevinden kaçma olayı en son Malatya E Tipi Cezaevi’nde ortaya çıktı. 24 MKP’li mahkumun bulundukları koğuşta tünel kazdıkları ortaya çıktı. Mart 2013’te tünel kazmaya başlayan MKP’lilerin kazdıkları 6 metrelik tünel yetkililerce fark edildi.(Gazeteport)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası