Ege Postası
Geri

Büyükşehir Belediyesi'nden yatırım rekoru!

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 30 Mart’taki yerel seçimlerin ardından 3. hizmet dönemine giren Aziz Kocaoğlu başkanlığında, uzun soluklu yatırımların tamamlandığı, kalıcı ve büyük eserlerin hizmete alındığı bir yılı geride bıraktı. Büyükşehir Belediyesi’nin 2014 yılındaki yatırımlarının toplamı 1.5 milyar liraya yaklaştı. Bu rakam, aynı zamanda Belediye tarihinin de yatırım rekoru oldu. Başkan Kocaoğlu'nun 11. yılında
Büyükşehir Belediyesi'nden yatırım rekoru!
Haberler / Yerel Yönetimler
31 Mart 2015 Salı 09:51
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İZMİR - İzmir Büyükşehir Belediyesi 30 Mart 2014 tarihinde yapılan yerel seçimlerin ardından geçen 1 yıllık süreçte, kenti kalkındırma hedefi doğrultusunda belirlenen yatırım ve projelerini hız kesmeden sürdürdü. Kültürpark’tan sonra kentte fuarcılık açısından atılmış en büyük adım niteliğindeki Fuar İzmir’i tamamlayan Büyükşehir Belediyesi, Göztepe ve Fahrettin Altay istasyonlarını da hizmete açarak metro ağının en zor dönemecini aşmış oldu.



Sınırların 30 ilçeye ulaşmasıyla kendilerini kırsalda da çok büyük işlerin beklediğini dile getiren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Çizdiğimiz yerelde kalkınma hedefi doğrultusunda büyük mesafeler kat eden İzmir, artık şaha kalktı. Dünyada en hızlı büyüyen 2. kent olmamız bir tesadüf değil. İzmir’in tarımda, tahakkuk eden vergi miktarlarında ya da istihdam artışındaki başarıları, 2004 yılından bu güne kadar yana rotamızdan hiç sapmadan sürdürdüğümüz planlı ve akılcı politikaların bir ürünüdür” diye konuştu.
 
Az zamanda çok iş yapıldı
Büyükşehir Belediyesi’nin ilçe belediyelerine yaptığı yardımların yanı sıra bağlı kuruluşları İZSU ile ESHOT’la birlikte 2014 yılındaki yatırımlarının toplamı 1 milyar 487 milyon TL oldu. Bu rakam, aynı zamanda İzmir Belediye tarihinin de yatırım rekoru oldu.
İşte kentte son 1 yıla damga vuran Büyükşehir Belediyesi yatırımları:
 


Metro, Fuar İzmir ve yeni gemiler..

* Güçlü finans yapısı ile ulaşıma 11 yılda 3 milyar liranın üzerinde yatırım yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi, 30 Mart 2014 tarihinden bu yana geçen 1 yıl içinde de yatırımlarını hız kesmeden sürdürdü.
 
* İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin özkaynaklarıyla yapımını tamamladığı 337 bin metrekare alanda kurulan Fuar İzmir tamamlandı. Türkiye’de ilk kez bir yerel yönetim tarafından hayata geçirilen ve ülkenin en büyüğü olan fuar kompleksi ile kent ekonomisi büyük bir kazanım elde edecek.
 
* 2014 yılının Temmuz ayında 20 kilometrelik metro ağının son iki durağı olan Poligon ve F. Altay istasyonları hizmet vermeye başladı. Toplam raylı sistem ağı 130 kilometreye ulaştı.
 
* İzmir metrosunu Narlıdere İstihkam Okulu’na kadar götürmek için 8.5 kilometrelik yeni metro güzergahının 4.5 kilometrelik bölümünün uygulama projelerini hazırlayan Büyükşehir Belediyesi, kalan 4 kilometrelik bölümün zemin sondaj ve uygulama projeleri için ihale gerçekleştirdi. 
 
* İzmir Büyükşehir Belediyesi, metroyu Bornova merkeze ulaştırabilmek için uygulama projelerini hazırlıyor. Evka 3 ile Bornova merkez arasındaki 1163 metrelik tünel 1.5 dakikada aşılacak.
 
* İzmir Metro sistemi için sipariş verilen 10 adet vagonun yapımı Çin’deki fabrikada tamamlandı. Tren setleri yeni yılın ilk aylarında kente geldi
 
* İzmir Metrosu’nda kullanılacak 85 yeni vagon için Çin firması CNR ile sözleşme imzalandı.
Yeni vagonların devreye girmesiyle İzmir Metrosu’nun taşıma gücü yüzde 20 artacak, 1.5 dakikada bir yolcu taşınacak ve yolcu potansiyeli günlük 750 bine çıkacak.
 
* Yeni alınan araçlar için Halkapınar’da yapılacak yeraltı depolama sahasının uygulama  projeleri tamamlandı, yapım ihalesi hazırlıkları  sürüyor.
 
* Torbalı’ya kadar uzanacak 30 kilometrelik İZBAN hattında 70 milyon liranın üzerinde yatırım gerçekleştirilerek inşaat çalışmaları (6 istasyon 8 karayolu alt- üst geçidi)  tamamlandı. Hat hizmete açılmak için gün sayıyor,
 
* 26 kilometrelik İZBAN Selçuk hattındaki 2 adet istasyon ile 2 karayolu üst geçidi ve 6 adet menfez tipi karayolu alt geçidi için yapım çalışmalarına başlandı. Selçuk hattının tamamlanmasıyla, İZBAN’ın toplam hat uzunluğu 136 kilometreye çıkacak.
 
* 12.6 kilometre uzunluğunda 19 duraklı Konak Tramvayı ile 9.7 kilometre uzunluğundaki 15 duraklı Karşıyaka tramvay hattının yapımı için start verildi.
 
* Dünyanın pek çok gelişmiş kentinde uygulanan akıllı, çevreci, engelli dostu  “Tam Adaptif Trafik Yönetim, Denetim ve Bilgilendirme Sistemi”ni Türkiye’de ilk kez İzmir’de devreye almak isteyen Büyükşehir Belediyesi projeyi tamamlayarak  yapım çalışmalarına başladı.
 
* Altınyol’dan Bayraklı ve Bornova ilçelerine ulaşımı kolaylaştıracak “Adnan Kahveci Köprülü Kavşağı”nın yapımına başlandı.
 
* Deniz ulaşımını geliştirmek için sipariş verilen 15 yolcu gemisinden Çakabey, Dokuz Eylül, 1881 Atatürk, Soma 301 sefere başladı.
 
* İzmir Büyükşehir Belediyesi, Körfez filosuna katılacak 450 yolcu ve 64 otomobil kapasiteli 3 adet arabalı yolcu gemisi alımı için sözleşme imzaladı. Gemilerin yapımına başlandı. Hasan Tahsin ismi verilen gemilerden ilki suya indirildi. 2 adet kiralık yeni arabalı vapur sefere başladı.
 

 
Tam otomatik otopark keyfi başladı
* Kentlilerin pek çok önemli ihtiyacını aynı merkezde giderilebileceği, geniş yelpazede hizmet verecek “Sosyal Yaşam Kampüsü” inşaatının yarısı tamamlandı.  Kampus Buca Tınaztepe’deki 65 bin 302 metrekarelik alanda kuruluyor.
 
* Selçuk Kültür Merkezi tamamlanarak hizmete alındı.  Seferihisar ve Gültepe kültür merkezlerinin yapımı sürüyor.
 
* Buca Kasaplar Meydanı Yeraltı Otoparkı ve Meydan düzenlemesi için uygulama projeleri hazırlanarak yılın ilk aylarında yapım ihalesi gerçekleştirdi.
 
* Türkiye’nin en büyük tam otomatik katlı otoparkı olan Alsancak Tam Otomatik Katlı Otoparkı hizmete alındı.
 
* Bayındır, Gaziemir ve Aliağa itfaiyeleri tamamlanarak hizmete alındı, Kemalpaşa Ören itfaiyesi için ise çalışmalar devam ediyor.
 
* “İzmirdeniz-Kıyı Tasarım Projesi” kapsamında Konak Pier-Karataş ve Üçkuyular-Göztepe İskele arasındaki kıyılar düzenlendi. Bayraklı ve Bostanlı kıyıları için uygulama projeleri tamamlanarak yapım ihalesi çalışmalarına başlandı. 
 
* Kent genelinde cadde, meydan, refüj, kavşak,  park, rekreasyon alanları, ağaçlandırma sahaları ve karayolları kavşaklarında yeşil alan düzenleme çalışmaları  yapılarak kente 173 bin 893 metrekare yeni yeşil alan kazandırıldı. 1 milyon 341 bin metrekare alanda yenileme çalışması yapıldı.
 
* Balçova’daki yeni teleferik tesislerinin yenilenmesinde sona yaklaşıldı. Saatte 1200 yolcu taşıyacak tesisin gökkuşağı renklerindeki kabinleri İzmir’e geldi ve test çalışmalarına başlandı.
 
* Doğanlar Şapeli restorasyonu ile Beit Hile Sinagogu rekonstrüksiyonu tamamlandı. Kadifekale Sur Duvarları restorasyonu ile Seferihisar Sığacık Kale İçi sokak sağlıklaştırması yapıldı. 
 
* Tarihi Un Fabrikası’nın restorasyonu ile İkiçeşmelik Caddesi sokak sağlıklaştırma  çalışmalarına devam ediliyor.
 
* Kent dönüşümünde “uzlaşma ve yerinde dönüşüm” prensipleriyle hareket eden İzmir Büyükşehir Belediyesi, 32 hektarlık alanı kapsayan Uzundere projesi için uygulama proje ihalesi gerçekleştirdi.  
 
* 22 milyon 500 bin Euro’luk yatırımla engelli kullanımına uygun 100 körüklü otobüs ulaşım filosuna kazandırıldı.
 


 Elektrikli otobüsler geliyor
* Yaptığı alımlarla filosundaki yeni otobüslerinin tamamını “engelli erişimine uygun” hale getiren İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü, kalan son 435 otobüsü de engellilerin rahatlıkla kullanabileceği şekilde dizayn etti.
 
* ESHOT, 20 adet elektrikli otobüs satın alması için harekete geçti. Almanya ve Çin Halk Cumhuriyeti’ndeki tesislerde üretilen farklı otobüs tipleri incelendi. İhale sürecinin tamamlanmasıyla Türkiye’deki ilk elektrikli otobüs filosu İzmir’de hizmete girecek.
 
* ESHOT Genel Müdürlüğü, kurumun ihtiyaç duyduğu enerjiyi üretmek için güneş panelleri kurma çalışmalarına başladı. 3 adımda hayata geçecek büyük dönüşüm projesiyle atölyeler ve duraklar kendi enerjisini üretecek. Aktarma merkezlerine, akülü engelli araçları için kurulacak şarj istasyonları da enerjisini güneşten sağlayacak.
 
* ESHOT, 65 yaş ve üzerindeki vatandaşların toplu ulaşımdan ücretsiz yararlanmalarını sağlayan elektronik kartları hak sahiplerine kargoyla teslim etti. Başvurularını da internet üzerinden yapan İzmirliler, bu hizmet sayesinde “evlerinden bile çıkmadan” kartlarına ulaşmanın keyfini yaşadı.
 
* “Yollar artık BİSİM” sloganıyla sahil yolu boyunca kiralık bisikletlerle sağlıklı ve çevreci bir ulaşım imkânı yaratıldı. 29 istasyonda 311 bisikletle hizmet vermeye başlayan BİSİM’in Kuş Cenneti’nde faaliyete geçmesi ve sistemin toplu ulaşıma entegrasyonu için de çalışmalar sürüyor.
 

 
İZSU’dan çevreci yatırımlar
* Çiğli’deki atık su arıtma tesisinin kapasitesini yüzde 36 oranında artıracak ve 88.4 milyon liraya mal olacak 4. Faz ünitelerinin yapımına başlandı.
 
* Atık su arıtma tesislerinden çıkan çamuru güneş enerjisiyle kurutabilmek için Menderes’te yaklaşık 2 milyon liralık “Solar Çamur Kurutma Tesisi” kuruldu. Solar kurutma yöntemiyle yılda 1500 ağaç doğaya kazandırılmış oldu.
 
* Menemen’in ikinci arıtması olacak olan Türkeli Atık Su Arıtma Tesisi’nin temeli atıldı. Türkeli, Helvacı ve Hatundere yerleşimlerinin evsel atıklarını arıtacak tesis, kanal hatlarıyla birlikte 8 milyona mal olacak.
 
* İzmir’in turistik bölgelerinden Yeni Foça’nın en büyük çevre sorunu çözülüyor. 21 milyon liralık yatırımla mahallede kanal şebekesi döşeme çalışmaları başladı. 88 kilometre uzunluğunda kanal şebekesi döşenecek ve 5 adet terfi merkezi yapılacak.  50 bin kişi kapasiteli ileri biyolojik atık su arıtma tesisi için de ihaleye çıkıldı.
 
* 47 milyon 330 bin liraya mal olacak ve Gördes Baraj suyunu arıtarak Buca ve Bornova bölgesine dağıtacak Kavaklıdere İçme Suyu Arıtma Tesisi’nin yapımına başlandı.
 
* Su dağıtım ağını tek merkezden yöneten SCADA merkezi, 18.3 milyon liralık yatırımla yenilenerek 21 ilçeyi kapsayacak şekilde genişletildi.
 
* Bornova Homeros Vadisi kaynaklarından gelen suyun şişelenerek halka ucuz bir şekilde ulaşmasını sağlayacak “Bornova Kaynak Suyu Dolum Tesisi” yapım çalışmaları başladı. Tesis 7.6 milyon liraya mal olacak ve 10 ayda tamamlanacak.
 
* Gümüldür’ün içme suyu şebekeleri baştan sona yenileyecek 144 kilometrelik şebeke döşeme çalışmaları başladı. 
 
* Bayındır’ın 7, Selçuk’un 2 mahallesi için 7.5 milyon liralık yatırımla 170 kilometrelik içme suyu iletim ve şebeke hattı yenileme çalışmalarına başladı.
 
* Ödemiş’te yaşanan su sıkıntısına çözüm bulmak için 8 yeni kuyu açma çalışmaları başladı.
Yaz aylarında su sıkıntısı çeken Dikili’ye 5.5 kilometrelik yeni içme suyu hattı döşenerek su sorunu çözüldü.
 
* Meles Deresi’nde kokuya neden olan balçık ve çamur tamamen kaldırılarak dere tabanı betonlandı. Karabağlar’dan geçen Yobaz Deresi’nde de benzer uygulama gerçekleştirildi.
Selçuk’ta “Tarımsal Sanayi Alanı”nda 1.3 milyon liralık yatırımla kanal ve yağmur suyu çalışmaları başladı.
 
* 57 milyon liralık yatırımla satın alınan yeni araçların bir bölümü İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sınırlarına katılan 9 ilçeye dağıtıldı.
 
* Yeni bağlanan 9 ilçede ve mahalle statüsüne dönüşen orman köylerinde yol, arıtma ve kanal projelerinin yanı sıra, kalkınmaya yönelik destekleme çalışmalarına ağırlık verildi. Kiraz, Kınık, Ödemiş, Tire, Karaburun, Beydağ, Bergama, Dikili, Çeşme ilçelerindeki üreticiler tarihlerinde ilk kez ova yollarıyla tanıştı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası