TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- İzmir Büyükşehir Meclisi Eylül ayı Olağan Meclis toplantısı İzmir Kültürpark Fuar Alanı 1 Nolu Hol’de gerçekleştirildi. Meclis oturumuna İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Özuslu başkanlık etti. Eylül ayının son meclisi olaylı başladı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in İlk meclis oturumunda gündem dışı konuşmaların bundan böyle önceden başkanlığa bildirilmesi gerektiğini duyurmuştu.
Oturuma başkanlık eden Özuslu, meclis gündemine geçilmeden önce meclis yelerine gündem dışı konuşmaları tarafına bildirmeleri hususunda uyarıda bulundu. Özuslu’nun uyarısı üzerine söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, yeni uygulamanın teamüllere aykırı olduğunu belirtti ve AK Parti grubunun kararı kabul etmediğini söyledi. Hızal, "Biz bugüne kadar gündem dışı konuşmalarda suç işledik. Savcılar harekete geçsin. Biz meclis üyeleri olarak suç işledik" ifadelerini kullandı.
“TEAMÜLLERİN GEREĞİ YAPILSIN”
Hızal, “Yeni usul tartışması niyetinde değiliz ancak bir önceki oturumda dile getirmiştik. İzmir Büyükşehir Meclisi 150 yıllık bir meclis ve belli teamüllerle bu güne gelmiş bir meclis. Bugüne kadar hiç uygulanmamış uygulamalarda bahsediyorsunuz. Gündem dışı konuşmalardan bahsediyorsunuz. Belediye Başkanımız Tunç Soyer, her zaman yasaların hukuki olmadığını söylemişti. Yönetmelikler yasalar elbette ki belediyenin yönetilmesi hem de meclisin yönetilmesi konusunda ışık. Ancak bazen, buradaki bütün meclis üyeleri olarak inisiyatif kullanarak yönetmeliklerin dışında hareket etmiş olmuşuzdur. İzmir Büyükşehir Belediyesinin ilk 9 sonra 14 sonra ise 30 ilçeye çıktığı konusunda bir savunma yaptınız. Şimdi siz burada çıkan birkaç tartışmadan dolayı böyle bir uygulamayı ortaya koyarsanız. Koymak istediğiniz demokratik uygulamadan sapmış olursunuz. Bugüne kadar nasıl bir uygulama devem etiyse bundan sonrada böyle bir uygulamanın devam etmesini istiyoruz. Süre konusunda bazı aşımların olabileceğini söylüyoruz. Biz İzmir'in gündemini tartışıyoruz. Size bir vizyondan bahsediyoruz. Gelin el birliği ile çalışarak düzeltelim. Hiçbir zaman meclisi kilitlemek gibi bir niyetimiz olmadı. Her zaman meclisin önünü açmak için çaba gösterdik. O yüzden teamüller neyi gösteriyorsa onu yapmak istiyoruz” diye konuştu.
Hızal’ın ardından söz alan CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç, “Biz diğer meclislerde de bu konuyu tartıştık. Görüyoruz ki çoğu zaman bu konulardan dolayı tartışmalar çıkıyor ve seviye aşağı düşüyor. Yazılı bir kural varsa biz önce ona bağlıyız. Biz İzmir Büyükşehir Belediyesi meclis çalışma yönetmeliğinin uygulanmasını istiyoruz. Meclis barışı, meclis huzuru için bu kuralın uygulanmasını istiyoruz” dedi.
“HAKKIMI SONUNA KADAR KULLANACAĞIM”
Grup sözcüleri ve başkanvekillerinin konuya ilişkin görüşlerini belirtmesinin ardından konuşan Özuslu, “Bu meclisi yönetme yetkisi olan kişiler olarak bizim rehberimizin ilgili yönetmelikler olduğu tartışmasızdır. Kim olursa olsun yapması gereken yönetmeliklere bakmaktır. Dolayısıyla bunun dışında bir mütalaa da bulunmak bu meclisin yönetilmesi açısından mümkün değildir. Bir yönetmelik olmak zorundadır. Baktığımız zaman özellikle İzmir’i ilgilendiren konularda parti grupları hiçbir kısıtlamaya maruz kalmadan önemli konularda görüş arz ediyorlar. Bu da normal zaten. Meclis aslında işlevini yerine getiriyor. Bu konuda bir sıkıntı yok. Takdir edersiniz ki 176 kişilik bir meclisten bahsediyoruz. Gündem dışı konuşmalar da yönetmelikle düzenlenmiş durumda. Bunula ilgili yönetmeliğin gerektirdiği yazılı talep alam kuralı uygulanmadı ama bu uygulanmayacağı anlamına gelmez. Meclisin sağlık bir şekilde başlayıp sağlıklı bir şekilde bitirilmesi için gündem dışı konuşmaların tarafıma yazılı olarak verilmesini istedim. Bu benim hakkım ve bundan vazgeçmeyeceğim. Bu antidemokratik değildir. Çünkü söz konusunda kısıtlamadan bahsetmiyoruz. Sadece gündem dışı konuşmaların saatler sürdüğünü gördük. Halbuki gündem dışı konuşmaların amacı yeni bir gündem yaratmak değildir. Genel teamüllere bakacak olursak diğer meclislerde o gün bir etkinlik ya da kutlama vardır ondan bahsedilir. Dolayısıyla bu konudaki iradem ortadadır. Tekrar ediyorum. Bugün gündem dışı konuşmak isteyen arkadaşlarım konuşma isteklerini tarafıma bildirsinler” ifadelerini kullandı.
“SAVCILAR HAREKETE GEÇSİN”
Yapılan tüm konuşmaların ardından tekrar söz alan Hızal, “Bu mecliste seviye hiçbir zaman düşmedi. O halde biz bugüne kadar gündem dışı konuşmalarda suç işledik. Savcılar harekete geçsin. Biz meclis üyeleri olarak suç işledik. Bu mudu? Hayır tabiki de. Biz bir suç işlemedik. Biz olması gereken neyse onu yaptık. Bu doğru bir uygulama değil. Siz 150yıllık meclise büyük bir darbe vuruyorsunuz. Kimi arkadaşımız çıktı şiir okudu. Okusun ama biz burada genellikle İzmir’i konuştuk. Kimi zaman hükümeti konuştuk. Bana 5 dakika başkasına 3 dakika vereceksiniz. Bunu neye göre belirleyeceksiniz. Benim İzmir için vaktin var. Sizin de var. Oturalım İzmir’i konuşalım” dedi.
“DEMOKRATİK OLAN KURALLARA UYMAKTIR”
Hızal’ın konuşmaları sonrasında CHP grubuna söz hakkı doğduğunu ifade eden Kökkılınç, “Ortada bir kural varsa doğru olan buna uymaktır. Budur demokratik olan. Biz İzmir’i konuşalım. Belediye başkanımızın geçmişini ya da özel hayatını konuşmayalım. Gündemi konuşalım. Gündem dışı konuşmalar da gündemde olması gereken ama olmayan konulardır. Buna dikkat edilmelidir.
MADDE OYLAMASI MECLİSİ YENİDEN ALEVLENDİRDİ
Gündem dışı konuşmaların ardından tansiyonun düşmesi beklenirken gündem maddelerinin oylanma şekli meclisi yeniden alevlendirdi. CHP grubunun gündem maddelerinin maddeler halinde oylanmasını talep etmesinin ardından AK Parti gurubu her maddenin okunarak oylanması teklifini sundu. İki grup arasındaki teklif farklılığı meclisteki usul ve teamül tartışmalarını yeniden alevlendirdi.
Hızal, yasalarda her maddenin okunarak oylanması gerektiğini belirterek, “Demokrasi kişiye göre değişmez evrenseldir. Eğer burada çoğunluk bizde istediğimizi yaparız derseniz boşuna burada durmayalım. Elinizi kaldırırsınız olur biter. Bir taraftan demokrasiden ve yasadan bahsedeceksiniz diğer yandan bizim teklifimizi kabul edenler etmeyenler şeklinde geçiştireceksiniz. Yönetmelik her madde madde şeklinde okunur ve görüşülür. Ben hukukçuyum. Eğer yasayı kanunu kendinize göre değerlendirirseniz o demokrasi olmaz” diye konuştu.
“İŞİMİZE GELDİĞİNDE TEAMÜLLER GELMEDİĞİNDE YASALAR”
Özuslu ise yasalara ya da teamüllere aykırı bir durum olmadığını söyledi ve AK Parti grubunu işine geldiği gibi davranmakla suçladı. Özuslu, “İşimize geldiğinde teamüller işimize gelmediğinde yasalar. Bugüne kadar bu mecliste hep madde başlıklarıyla oyladık. Eğer maddelerle okunması ve okunmaması konusunda iki fikir varsa bunu oylarız. Burada bir usul hatası yoktur. Biraz önce ortaya koyduğunuz teamül görüşünü şimdi siz çiğniyorsunuz. 18 meclistir biz bunu yapıyoruz. Hiçbir şey demediniz” diye konuştu.
MECLİSTE KARŞILIKLI KONUŞMALAR YERİNİ TARTIŞMAYA BIRAKTI
AK Parti Meclis üyesi Hüsnü Boztepe, usul hatası olduğu konusunda uyarıda bulunurken Mustafa Özuslu “Sen sus” diyerek Boztepe’yi susturdu.
Çıkan tartışma üzerine mecliste konuşmalar sırayla değil birbiri ardında söz kesilerek yapıldı.
Özuslu’nun çıkışı üzerine konuşan Hızal, “18 meclistir siz gündem dışı konuma talebi almadınız. Siz teamüllere uymazsanız biz de yasayı önünüze koyarız. Çok büyük usul hatası yapıyorsunuz. Eğer bunca ay maddeler şeklinde oylama teamül oluyor da gündem dışı konuşmalar mı teamül olmuyo? Kimse bana hukuk dersi veremez. Ben çok iyi bir hukukçuyum” dedi.
Hızal’ın sözlerinin ardından Özuslu, Sizin biraz önce bahsettiğiniz gündem dışı konuşmalarla ilgili olarak açık teamüller var. Tüzük der ki gündem dışı konuşmalar yazılı olarak talep verilir ve söz verilir” ifadelerini kullandı.
Hızal, Özuslu’ya “O halde 18 ay boyunca hata yaptığınız söyleyin” diyerek çıkıştı
Özuslu ise Hızal’a, “Biz hata yapmadık sadece demokratik bir tavır sergiledik” diyerek karşı çıktı.
Mecliste tansiyonun yükselmesinin ardından Özuslu oturumu 10 dakika ara verdi. Aranın ardından gündem maddelerinin madde numaralarıyla oylanması konusunda mutabık kalındı.
ULAŞIM KONUSU MECLİSİ YİNE GERDİ
1 Eylül’de İzmir’de zamlı aktarma sistemi uygulaması başlamıştı. AK Parti grubu ise Eylül ayı ilk meclisinde ulaşım konusunda yeni bir alternatif sunarak ilk atamadan ücret alınmamasını talep etmişti. İlgili gündem maddesi ise mecliste tansiyonu yeniden yükseltti.
Konuyla ilgili söz alan Hızal, “Bu konu esasında önceki mecliste koşuldu. Sizin fiyat ayarlaması bizim zam dediğimiz şeyin yeniden düzenlenmesini istedik. İzmir’de bir ulaşım sistemi var bunu İzmirliler kendisi tercih etmedi. Ulaşım sistemi getiren İzmir Büyükşehir Belediyesi yaptı. Ve sistem bir noktadan bir noktaya gidilebilmesi için aktarma yapılmasını gerektiren bir sistem. Bu sistemi yumuşatmak için de 90 dakika boyunca aktarmalardan ücret alınmaması uygulaması getirildi. İzmir denince ulaşım denilince akla 12 yıldır 90 dakika uygulaması geliyor. Belediye başkanları bir şehrin kaderine olumlu ya da olumsuz manada çizerler. Bazı belediye başkanları vardır yaptıklarıyla şehre imza atarlar ve ilelebet yaşarlar. Bazıları vardır var olanı bozarlar ve yıkarlar. O da olumsuz manada şehrin tarihine imza atmış olur. Biz bu yüzden 90 dakikalık ücretsiz aktarma uygulamasının uygulanmamasını söyledik. Ancak oy çokluğuyla kabul edildi. Sizler bu uygulamayı bozarken önümüze biniş oranlarıyla ilgili birtakım veriler koydunuz. İlk aktarma yüzde 31 ikinci aktarma yüzde 5 ve son aktarma yüzde 1 dediniz. Sizin bu uygulamanızın sosyal medyada nasıl konuşulduğunu inceledik. O paylaşımları yapanlar gündelik hayatlarında İzmir ulaşımını kullanan kişilerdi. Tunç Soyer’in tweetlerinin altındaki eleştirileri okuduk. Bize ‘yapmayın’ diye mesajlar geldi. Ancak biz muhalefetiz, iktidar bu önergeyi geçirdi. Biz de yeni bir alternatif ortaya koyduk. İzmirliler çoğunlukla ilk aktarmayı kullandığı için ikinci aktarmanın ücretsiz olması gerektiğini söyledik. Bize şöyle bir cevap geldi: Bu teklifle ESHOR 10 milyon zarar edecek. Arka sıralardaki vatandaşlar da zarar edecek. Hangisi zarar ediyo? Zarar edecekse ESHOT zarar etsin. İzmirliler bunu hak etmiyor. Ben bunu her zaman söyleyeceğim. Tunç Soyer’in 90 dakikanın kaldırılmayacağına ilişkin beyanı var. Siz kendi kendinizle çelişiyorsunuz. Biz bu önergenin gündemde kalmasını talep ediyoruz. Bunu İzmirliler adına yapıyoruz” diye konuştu.
“ESHOT’UN AYLIK 46 MİLYON LİRA ZARARI VAR”
Mustafa Özuslu ise, şu an uygulanan sitemi savunarak, “Ulaşım bir haktır. ESHOT vatandaşı müşteri olarak görmüyor. Hizmet veriyor ve hizmette yük paylaşılır. Yeni verilere bakarsak 900 bin kadar biniş kaybı var. Aylık ortalama 46 milyon civarı bir zarar var. Tabiki de zararın İzmir halkının sırtına bindirilmesini doğru görmüyoruz. Ama bu düzenlemenin belli bir makuliyet çerçevesinde olması için milyon tane alternatif ortaya konuldu. 90 dakika kaldırılmadı ama 90 dakika içerisindeki ücretsiz binişlere ücret eklendi ve süre 120 dakikaya çekildi. Bunun İzmir halkı için ne anlama geldiğini ilerleyen dönemlerde göreceğiz”
Uygulamanın olduğu gibi kalması ve AK Parti’nin teklifinin kabul edilmemesi CHP ve İYİ Parti’nin kabul, AK Parti ve MHP’nin ise ret oylarıyla oy çokluğu ile kabul edildi.