Ege Postası
Geri

Büyükşehir'de gündem 100'üncü yıl: Cumhuriyet payidar kalacak

İzmir Büyükşehir Belediyesi Cumhuriyet’in 100’üncü yılı dolayısıyla özel oturum düzenledi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Size söz! Bizler nefes alıp verdiğimiz sürece Cumhuriyet payidar kalacak" dedi.
Büyükşehir'de gündem 100'üncü yıl: Cumhuriyet payidar kalacak
Haberler / Yerel Yönetimler
29 Ekim 2023 Pazar 18:58
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

BERİVAN KAYA/EGEPOSTASI- İzmir Büyükşehir Belediyesi Cumhuriyet’in 100’üncü yılı dolayısıyla özel oturum düzenledi. Özel oturuma Büyükşehir Belediye Meclis Üyelerinin yanı sıra İzmir Kent Konseyi ve İzmir Gençlik ile Çocuk Belediyeleri meclis üyeleri de katılım sağladı.

"KURTUULUŞ DESTANI CUMHURYET İLE MÜHÜRLENDİ"

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer konuşmasında, "Tarih 28 Ekim 1923. Çankaya’da bir sonbahar akşamı. Masanın etrafında milletvekilleri, Kurtuluş Savaşı’nı veren arkadaşlar, Mustafa Kemal’in zihninde uygun zamanını bekleyen bir düşünce. Ulu önderimiz artık o düşünceyi hayata geçirmenin vaktinin geldiğinden emin. Derken bir anlık sessizlik. Masadaki herkes Gazi’ye bakıyor. Mustafa Kemal bu toprakların kaderini değiştiren şu sözleri söylüyor; Efendiler yarın Cumhuriyet’i ilan edeceğiz. Ertesi gün, 29 Ekim’de yani bundan tam 100 yıl önce tam bu saatte o Meclis’in duvarları ‘Yaşasın Cumhuriyet!’ nidaları ile çınlıyor. Tam 100 yıl önce bu saatte Cumhuriyet’in tatlı güneşi bir daha hiç batmamak üzeri doğuyor. Bizler ne şanslıyız ki o bir günü yaşamak bize nasip oldu. Yeni Cumhuriyet’in başkanlığı için yapılan seçim oylamasına 158 mebus katılıyor. Bu oyların tamamını alarak Mustafa Kemal ilk cumhurbaşkanı seçiliyor. Kurtuluş Destanı’nı yazan milletimiz Cumhuriyet ile mühürlüyor. Barış işte böyle filizleniyor. Biz Cumhuriyet’i böyle kazandık. 100 yıl sonra bugün yine bir Cumhuriyet meclisinde bir aradayız. 100’üncü yılı büyük bir gururla kutluyoruz" dedi.

"MAZLUM MİLLETLERE İLHAM" 

Soyer açıklamasının devamında, "Bugün yine İzmir muhtemelen Türkiye’de bu bayramı en görkemli kutlayan şehir oldu. Bu özel oturumda çocuk belediyemiz, çocuk meclisimiz, gençlik belediyemiz, gençlik meclisimiz ve halkın oyları ile seçilen meclis üyeleri ile birlikte olmanın onurunu ve gururunu kelimeler ile ifade edemem. Bu resim cumhuriyetin, demokrasinin, hukukun üstünlüğünün, çokluk içinde birliğin resmidir. Bizler bugün bu resmin içinde bir yere sahipsek bunu 100 yıl önce bizim için canını feda eden, imkansızlıklar içinde Cumhuriyet’i kuran atalarımıza borçluyuz. Bizler nefes alıp verdiğimiz sürece Cumhuriyet payidar kalacak. İstiklal Mücadelesi’nde 3,5 yıl işgal altında kalmış şehrin insanları Cumhuriyet’in değerini ve anlamını çok iyi biliyoruz. İstiklal Mücadelesi sonucunda bağımsızlığını kazanan Türkiye Cumhuriyeti tüm mazlum milletlere ilham kaynağı oldu. Etkisi kendi coğrafyasının çok ötesine ulaşan insanlık eserini anmamak mümkün değildir. Cumhuriyet, tarihte şiddet kullanılmadan gerçekleşen ve 100 yıldır varlığını sürdüren en büyük devrimdir. Bugün Filistin ve dünyanın başka yerlerinde mazlum devletlerini elini tutan yine Cumhuriyet’tir. Cumhuriyet’imizin kazanımlarını değerlerini tartışma konusu yapanlara sadece şunu söylüyoruz: İyi ki İstiklal Mücadelesi’nde Anadolu’nun dört bir yanından gelip omuz omuza vatanını savunan on binler vardı. İyi ki Gaziantep’te, İzmir’de, Sakarya’da, Şanlıurfa’da bu vatan için canını feda edenler vardı. Onlar vardı ki Cumhuriyet var oldu. 100 yaşındaki Cumhuriyet bizim için üç anlam taşıyor. Cumhuriyet hakimiyetin kayıtsız şartsız milletimize ait olmasıdır, kadınların özgürleşmesi ve eşit olması demek ve Cumhuriyet ekonomi bağımsızlık demek. Bu eseri yaşatmak için onu sadece bir gün anmakla yetinemeyiz. İzmir’de gayretle bunun için somut adımlar atıyoruz. Demokrasi bizim için yalnızca 5 yılda bir sandığa gitmek değil. Yaklaşık 5 yıldır bunu İzmir’de yapıyoruz. İzmirliler’in karar mekanizmalarına doğrudan katılabilmesi için kanallar açmaya çalışıyoruz. Sadece oy verenler için değil sandıkta oy verme hakkınsa sahip olmayan çocukları, gençleri ve doğayı da kağşıyor. Çünkü demokrasi sadece sesi çok çıkanlara değil herkese ait" ifadelerine yer verdi. 

"EŞİT YURTTAŞLIK DEMEK" 

CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın ise konuşmasında, "Elbette, hepimiz Cumhuriyet ile ilgili çok şey söyleyebiliriz. Her şeyden önce Cumhuriyet akıl ve bilim demek. Cumhuriyet eşit yurttaş demek. Cumhuriyet özgür bir toplum, toplumun içinde özgüveni tam özgür kadın demek. Cumhuriyet, kültür ve sanat. Cumhuriyet adalet ve hukuk demek. Cumhuriyet zayıf ama haklı olanların en güçlü durumda olmalarını isteyen sistemin adı. Cumhuriyet özgürlük demokrasi laiklik ve tam bağımsızlık demek. Cumhuriyet bir yaşam biçimi ve en önemlisi Atatürk demek. Yaşasın Cumhuriyet" dedi. 

"VAR GÜCÜMÜZLE MÜCADELE"

AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal ise, "Cumhuriyet’imizin kuruluşunun 100’üncü yıl dönümünde, kuruluş ve kurtuluşun kenti İzmir’de meclis üyesi olmanın onurunu sizlerle paylaşmak isterim. Cumhuriyet, bundan 100 yıl önce ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarıyla zor koşullara rağmen ilan edildi ve bizlere armağan edildi. Ben Cumhuriyet’in ne demek olduğunu bugün bu salona girdiğimde gördüm. Karşıdan baktığımda normalde diğer tarafta oturan arkadaşlarımız bizim sıralarımız ya da bizim sıralarımızda oturan arkadaşlar burada oturuyor. Aslında cumhuriyet demek tam de bu. Çocuk, genç, yaşlı ya da kadın ayrımı yapılmaksızın Cumhuriyet’imizi çok daha ileri taşımak için hep birlikte var gücümüzle mücadele edeceğimize inanıyorum" ifadelerine yer verdi. 

İYİ Parti Grup Başkanvekili Kemal Sevinç  ise, "Cumhuriyet’imizi kurup bizlere emanet eden büyük önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve yol arkadaşlarını saygı ve minnetle anıyoruz. Ne senden ne eserlerinden vazgeçeriz. Bu topraklarda özgür ve kardeşçe yaşamanın teminatı olan Cumhuriyet’in 100’üncü yılı kutlu olsun" dedi. 

MHP Grup Başkanvekili Cüneyt Umutlu, "Bugün, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılına kavuşmanın kelimeler tarif edilmeyecek heyecanını birlikte yaşıyoruz. Özellikle milli mücadelemizin taçlandığı, Cumhuriyet’in kuruluşunun temellerini atıldığı İzmir’in meclis üyesi olarak hepimiz için gurur vericidir. Bundan 100 yıl önce Türk milletinin bağrından çıkmış Mustafa Kemal Atatürk ve çalışma arkadaşları liderliğinde ağır bedeller ödenerek sahip olduğumuz Cumhuriyet’i dünya döndükçe yaşatacağımıza yürekten inanıyorum" dedi. 

"KESİNTİYE UĞRAYAN  DEMOKRASİ"

İzmir Kent Konseyi Başkanı Nilay Kökkılınç, "Yurdun geleceğe dair yitilmiş umutlarını yeşerten, üzerine çökmüş karanlıktan hiç sönmeyecek ışığa kavuşmasını simgeleyen bir haykırıştır Atatürk’ün şu sözü: Efendiler, yarın Cumhuriyet’i ilan edeceğiz! Bu güçlü haykırış elbette içerdiği inanç ve hedefler ile bu ülkedeki insanlara verilmiş en büyük armağandır. Cumhuriyet’i sözlükteki anlamından öteye taşıyan şüphesiz ki çağdaşlaşma yolundaki adımlardan birisi olmasıdır. Günümüz yaşamında STK’nın önemini anlatmak için fazla söze gerek yoktur. Bireylerin birlikte olduğu yaşam alanlarında birbirleri ile çevre ile olan ilişkilerde düzenleyici ve itici bir formdur STK. Bu yapı toplum yaşamının vazgeçilmez bir ögesidir. Zaman zaman kesintiye uğratılan demokrasinin yeniden inşasından tutun hala en ufak çevre sorununun çözülmesinden kurum ve bireyler arasında köprü işlevini başarıyla sürdürüyor. Dahası bu birlikler giderek evrensel bir yapıya bürünmesi sayesinde toplumların birbirlerini daha iyi anlamalarına, deneyimlerden faydalanmalarına imkan tanıyor. Hepimiz biliyoruz ki Atatürk’ün gösterdiği çağdaş uygarlığa ulaşma hedefi ancak Cumhuriyet’in kuşaktan kuşağa teslim edilmesiyle gerçekleşecektir. Cumhuriyet, 100 yıllık yolculuğunda yurdumuza uğramış bir yolcu değildir. Yurdun tüm insanlarındaki yüreği ile bağlı olduğu en önemli değildir. Cumhuriyet yarınımızdır" dedi. 

İzmir Engelli Meclisi Başkanı Ramazan Kaymaz, "Engellilik gönümüzde sadece bireyin kendisini ve ailesini etkileyen konu olmaktan çıkıp toplumun tamamını ilgilendiriyor. Engellilere yönelik yaklaşımların sosyal politikaya çeşitli yönlerden yansıtıldığı biliniyor. Bu yansıtmalar toplumdan topluma kültürden kültüre farklılık arz ediyor" diye konuştu. 

"KADIN DEVRİMİ" 

İzmir Kadın Meclisi Başkanı Canan Aydemir Özkara, "Cumhuriyet, kadın devrimidir. Ancak günümüzde gelinen noktada sadece ülkemizde değil dünya genelde bu yana hükümetlerin pratikte yeterince yer bulmadığını üzülerek görüyoruz. Bunun bir örneği de uygulamada yeterince olmayan İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmasında görüyoruz. Kadın bedeni üzerinden yürütülen siyasete ilişkin örnekler artarak devam ediyor. Kadın toplumsal hayattan, eşit eğitim alma imkanından gittikçe uzaklaştırılıyor. Şimdi anlıyoruz ki demokratik laik, sosyal ve hukuk devleti olmak hava su ve yaşam kadar önemliymiş bizim için. Yoksulluk ve savaş önce kadınları vuruyor" dedi. 

"CUMHURİYET SAVAŞTA ÇOCUKLARIN ÖLMEMESİ DEMEKTİR" 

İzmir Çocuk Meclisi Başkanı Emek Devrim Günay ise, "Onca şehit, onca dökülen kan ve onca savaşa rağmen Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları Cumhuriyet’i kurdu. Ne mutlu ki şanlı Türk bayrağının altındayız. Atatürk’ün açtığı yolda gösterdiği hedefe durmadan ilerleyen neslin ateşidir Cumhuriyet’in yüzüncü yılı. Biz çocukların eşit eğitime, söz hakkına, eşit haklara, özgürce sokaklara çıkabildiğimiz gündür Cumhuriyet. Kız çocuklarının ekren yaşta evlendirilmediği, çocuk yaşta anne olmadığı günlerin hayalinin yeşerdiği gündür Cumhuriyet. Cumhuriyet savaşta çocukların ölmemesi demektir. Cumhuriyet çocukların gözlerinde parıldayan mutluluk demektir. Cumhuriyet almaya giden çocukların öldürülmediği, okullarda imamların atanmadığı laik bir sistem demek. Türkiye Cumhuriyeti bugün 100 yaşına bastı. 15 yaşında sadece bize ‘Yaşasın Cumhuriyet’ demek için ölen kahraman Türk evladının kanını yerde bırakmadığımızı düşünerek son sözlerimi söylüyorum. Bir yükselen yeni nesil İstikbal biziz Cumhuriyeti siz kurdunuz, yükseltecek ve yaşatacak olan bizleriz" diye konuştu.

"BU IŞIKTA BU BİLİNÇLE" 

İzmir Gençlik Meclisi Başkanı İsmail Ferhat Kaplan, "Cumhuriyet’imizin bir yansıması gençliktir ve gençliktedir. Bu toprakların kahramanları Cumhuriyet’i bir kazanım olarak memleketimizle buluşturması, demokrasi ile tamamlaması tarihin yönünü değiştirmiştir. Bizler Atatürk’ün öğrettiği gibi bir kurtarıcı beklemeyeceğiz. Hepimiz doğal liderler olacağız ve Cumhuriyet’i yüceltmek için çalışacağız. İlk kurşunun atıldığı İzmir için cumhuriyetin önemi tartışılamaz. Kuruluşun ve kurtuluşun kentinde Cumhuriyet’imizin 100’üncü yılını kutlama onuruna eriştik. Atatürk gençlere Cumhuriyet’i sadece emanet etmedi. Bize ülkemizi muhasır medeniyetler seviyesine getirmeyi de görev olarak verdi. Biz de bu ışıkta bu bilinçte çalışıyoruz" dedi. 

“ÇOK MU ŞEY İSTİYORUM”

Meclis oturumunun ilk konuşmasını İzmir Çocuk Belediyesi Sözcüsü Yağız Cemal Demir aldı. Demir konuşmasında, “Atamızın büyük bir sevgiyle ilmek ilmek ördüğü bu vatan nice yüz yıllar görecektir. Ben bir Cumhuriyet çocuğu olarak Cumhuriyet’imizin ikinci yüz yılından beklentiler içerisindeyim. Cumhuriyet’in değerinin bilindiği, korunduğu ve yüceltildiği, hiç kimsenin dışlanmadığı ve ötekileştirilmediği, bu cennet vatanımızda yaşayan herkesin mutlu ve özgür olduğu, nüfusun çoğunun asgari ücretle geçinmek zorunda kalmadığı, birlik ve beraberlik içerisinde tüm zorlukların üstünden gelindiği, çocuk işçinin olmadığı, kız çocuklarının zorla evlendirmediği, kadınların öldürülmediği, çocukların park ve bahçelerde güvenle oynadığı, çocukların laik ve demokratik bir eğitim aldığı ikinci bir yüzyıl istiyorum. Çok mu şey istiyorum” dedi.

“CUMHURİYET’İN ÜSTÜNE TAŞ KOYAMADIK”

Gençlik Belediyesi Başkanı Kaan Levent Bozdağ ise konuşmasında, “26 Ekim günü Aydın’da KYK’da 22 yaşında gencecik bir arkadaşımız ihmaller sonucu hayatını kaybetti. Bugün Zeren yanımızda değilse hepimiz sorumluyuz. Bu genç arkadaşımız devlet üniversitesinde ailesine layık bir genç olmak için çabalarken ihmallerden dolayı hayatını kaybetti. Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacak ama bu Cumhuriyet var oldukta biz bunun altını ne kadar dolduruyoruz? Şu an yürüdüğümüz yol ne kadar kesişiyor. Bizden önceki büyüklerimizin bir şeyleri değiştirme imkanları vardı ancak bugüne kadar bu imkanı kullanabildiklerini düşünmüyorum. Yüzyıl önce bize bahşedilen Cumhuriyet’in üstüne taş koyamadık. Bundan sonrası bizim elimizde. Bizim yürüyeceğimiz yol neticesinde Cumhuriyet’in akıbeti belli olacak. Cumhuriyet’i geçmişinden daha iyi günler bekliyor, biz bunun sözünü verebiliriz. Biz sadece sizden destek ve bizi anlamanızı istiyoruz. Gençleri siyasete çağırıyorsunuz, gençleri yarınlara öteliyorsunuz, gençler bugünde varlar. Yarınlara ötelenen bir genç olmak istemiyorum. Cumhuriyet 100 yıldır sapasağlam ayakta. 100 yılda iyi bir sınav vermedik. Umutla gençlik eş anlamlı kelimelerdir. Gençler bu Cumhuriyet’in emanetçileridir” ifadelerine yer verdi.

 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası