BERİVAN KAYA/EGEPOSTASI- İzmir Büyükşehir Belediyesi Şubat ayı olağan meclisi ikinci biirleşimi Başkan Vekili Mustafa Özuslu tarafından gerçekleştirildi.
"DEPREMİN İLK GÜNÜNDEN BERİ ALANDAYIZ"
Meclis gündemine geömeden önce söz alan AK Partili meclis üyesi Hüsnü Boztepe, ''CHP ve İYİ Parti'nin dün yaptığı açıklamalara cevap veremedik. Dün ilk gündü. Dün bizim grup başkanvekilimiz de erken çıktı. Kendisi Adıyaman'da görev yapıyor. Depremin ilk anından itibaren İzmir il teşkilatımızla birlikte alandayız. Grup Sözcümüz deprem olduğu gün oradaydı. Uzun bir süre de orada kalacak gibi duruyor. Biz AK Parti olarak yardımları yaptık, yapnaya devam edeceğiz. 300 partilimiz bölgede. Muhakkak CHP'li arkadaşlarımızda orada vardır'' dedi.
TÜM PARTİ GRUPLARINA TEŞEKKÜR
Mustafa Özuslu, ''İzBB tüm kurumsal kapasitesi ile deprem bölgesinde. İzmir'in bütün olanaklarını kullanıyor. 4 şehirde belediyemizin çalışmaları var. İZSU ekiplerince şehre tekrardan su verildi. Büyük bir felaket ve sonuçları giderek bizi daha çok ilgilendirecek. Uzun süre dayanışma göstereceğiz. Tüm parti gruplarının hassasiyetine teşekkür ederim'' dedi.
"BÜTÜN İZMİR SEFERBER OLDU"
Selahattin Şahin, ''Biz grup başkanvekilleri olarak Mustafa Özuslu makamında da bir araya geldik ve bu konularla ilgili süreçleri Mustafa Özuslu anlattı. Bakıldığı zaman bütün İzmir seferber oldu. Ne imkan varsa seferber olundu. Ne yapsak az. Gün birlik günü. İnşallah bir daha böyle bir afet yaşamayız'' dedi.
UZUNDERE 'HIZLICA' DÖNÜŞECEK
Karabağlar ilçesi, Uzundere Mahallesi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanında 5. Etap olarak belirlenen mevcut yapılarda "riskli yapı tespiti" doğrultusunda ihaleye hazır olan 5. Etapta olası depremlere karşı inşaat yapım işi hızlandırıp tamamlayarak hak sahiplerine yeni konut / ticari bağımsız birimlerin teslimini hızlandırmak için İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı ile İZBETON A.Ş arasında imzalanmak üzere hazırlanan ve önerge ekinde yer alan Protokol ve eki olan Özel Teknik Şartnamenin oyçokluğu ile uygun bulunduğuna ilişkin Plan ve Bütçe – Hukuk – Kentsel Dönüşüm – Deprem ve Afet Komisyonları Raporu meclis gündemine geldi. Önerge AK Parti ve MHP grubunun red oylarına rağmen oy çokluğu ile geçti.
DEVİR PROTKOLÜNE AK PARTİ CEPHESİNDEN TEPKİ
İligli gündem maddesi hakkında söz alan AK Parti Meclis Üyesi Erhan Çalışkan,'' Daha önce iki bölgede olduğu gibi bu bölgede de İZBETON'a yine yetki veriyoruz. Yaptığımız protokol ile yüzde 55'i, yüzde 45'i hak sahiplerine olmak üzere bir devir protokolü yapıyoruz. Aynı şartlarda ihaleye çıkıyoruz ama katılan olmadı. İZBETON aldığı şartlarla yani yüzde 45i kendine yüzde 55i yapı kooperatifine ait olmak üzere bir sözleşme ile yani bir kuruş para kazanmadan yapacak şekilde bir organizasyon düzenleniyor. İtiraz ettiğimiz konu. Bir kooperatif usulu ile bu işin yürümesi çok zor. İlk ve ikinci devrelerde inşaatların sözleşme süresinde yetişmeyeceğini göreceksiniz. Sürenin bitmesine bir yıl varken daha inşaatlar yüzde 20-30 seviyesinde olacak. Kooperatif üyeleri para toplayacak ve bu inşaatı yapacaklar. Neden devrettiğimiz ve İstanbul'daki firmaya devretmekle bizim devrimiz arasındaki fark ne? İstanbul'daki devirlerde belediye şirketlerinin sermayesi güçlü. Belediye şirketine devrediyorsunuz ve belediye şirketi kentsel dönüşümü yapıp hak sahibine teslim ediyor. Siz mali gücü olmayan İZBETON'a devrediyorsunuz, o da kooperatfie aynı şartlarda devrediyor. Burada gösterilen amaç ile istenilen faydanın elde edilemeyeceğini zaman gösterecek. Burada ben İz'BB'nin idaresini uyarmak istiyorum. Devir protokolünün şartları çok ağır. Gecikme zamları ve şartlar yerine getirilmediğince uygulanacak cezalar uygulanacak. Bu işin çok aceleye getirildiğini göreceğiz'' ifadelerine yer verdi.
BOZTEPE'DEN KOOPERATİF UYARISI: İZMİR'DE YIKILAN BİNALAR KOOPERATİF BİNASIYDI
AK Parti Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe önergeye ilişkin söz alarak, '' Biz bu kooperatif konusunda sınıfta kalacağız. Bunu devamlı söyledik. Geçmiş yıllarda da ben deprem ile ilgili konuşmalar yaptım. Bunları konuşurken de özellikle CHP'li meclis üyeleri gülümseyerek tebessüm ettiler ancak bugün Büyükşehir’in yerini görüyoruz, yerle bir oldu. Yıkılanlar yıkıldı, bundan sonra nasıl bir çözüm bulacağız? Kooperatif ile biz bir şey yapamayız. Topluma şöyle bir kanı yaratılıyor, sanılıyor ki bu inşaatları bir kooperatif yapıyor. Yok bir kooperatif yapmıyor, müteahhit yapıyor. Burada en çok zararı kooperatif üyeleri görecek. İZBETON işin içinden belki sıyrılabilir. Fiyat farkları var. Çok büyük sıkıntılar yaşanacak. Bir sene sonra bu mecliste biz oluruz olmayız, Soyer olur ya da olmaz bilemem ama bu yanlışı biz yapmış olacağız. Biz uyarımızı yapmış olalım. Kooperatif ile bu yürümez. Bu insanlara yazık. Yıkılan binaların çoğu kooperatif binalarıydı.Hepsi çürük olacak diye bir kaide yok ama biz burada yanlış bir şey yapıyoruz. Bu yanlıştanneden dönmüyoruz. Bir deprem oldu, bunun için neden acele ediliyor? Biraz daha tartışsak, odalarla, bu işi bilen insanlarla, kentin iyi müteahhitleri ile bir araya gelsek ve bir komisyon oluşturarak bu kenti yeniden düzenleyebiliriz. Yeşil alanların olduğu, yolların geniş olduğu bir kent yaratmak lazım. 3 yıldır konuşuyoruz. İnşallah yaparız. Ben bu konun bekletilmesi gerektiğini düşünüyorum. Ülkemizde büyük bir deprem yaşandı. İzmir'deki deprem çok büyük değildi tabi. Bölgede yaşanan deprem büyük bir afet. Sayıları düşünmek bile istemiyorum. Belki yeni bir şeyler ortaya çıkabilir. Bekletirsek hiçbir şey kaybetmeyiz'' dedi.
AK Partili Boztepe'nin eleştirilerine yanıt veren CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın, " Bu önümüzdeki konu daha önce de çok tartıştığımız bir konunun devamı niteliğinde. Boztepe'nin yeniden ele alalım dediği mesele, ilk kez görüşülen bir konu olmadığı için bugün görüşülüp oylanması gerektiğini düşünüyoruz. Zaten 6306 sayılı yasa gereği yapılacak kentsel dönüşümden bahsediyoruz. Arkadaşlarımız zaman zaman kentsel dönüşümün yavaş ilerlediğine dair eleştirilerde bulunuyorlar. Bizde yapmaya çalışıyoruz yapabildiğimiz kadarıyla. Bu önergedeki konu da kentsel dönüşümü biraz daha etkili ve hızlı yürütebilmek için oluşturduğumuz modele ilişkin bir önerge. Elbette ki bu modelin eleştirilecek yanları olacak ve muhalefet grubu kendilerince önerilerini dile getiriyor. Büyükşehir bu uyarıları dikkate alarak bu konunun daha etkili şekilde yürütülmesi için çaba sarf ediyor." ifadelerini kullandı.
İZTARIM'DAN SERMAYE ARTIRIMI
İzir Büyükşehir Belediyesi iştiraki olan İZTARIM'ın sermaye artırımı önergesi meclis gündemine geldi. Önerge komisyonlardan geldiği şekilde oy çokluğu ile kabul edildi.
Önergeye ilişkin söz alan AK Partili Erhan Çalışkan, 'İZTARIM, 7 aylık bir süre içerisinde 3. kez sermaye artırımına gidiyor. Sermaye arttırılır. Ancak sermaye artımının gerekçesi önemli. Kasım ayında bütün hazırlıkların tamamlandığını ve son kez sermmaye arttrıldığını, arttırılan sermaye ile bir daha ihtiyaç olmayacağı belirtildi. Kasımdan bu yana döviz artmadı. Kasım ayında istenen arttırımın 40 milyon lirasını makina teçhizat alaımı ile ilgili yapılacağını söyledi. Yine paketleme makinası alınacağı söyleniyor. İş biraz daha araştırılınca ortaya başka bir şey çıkıyor. Kasım ayında alınan para ile alınmadı, başka yere kullanıldı. O para halkın bakkalının devrine harcandı. Hepinizin iş yer var. Herkes iş yapıyor. Vizyon diyorsunuz, sadece 3 aylık plan yapıyorsunuz. Günlük kararlar mı alıyorsunuz? Biz her sermaye artışında AK Parti grubu olarak evet oyu kullandık. Hiç istisnasız. Biz artık yatırımın yapılacağından endişeliyiz. Söylenene de güvenemiyoruz. Bugünden itibaren yatırım ile ilgili de olsa gelen hiçbir şeye evet oyu kullanmayacağız'' dedi.
URLA PLANLARINA AK PARTİ'DEN ŞERH
İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun Kararı ile "1. Derece Arkeolojik Sit Alanı"ndan çıkartılarak "3.Derece Arkeolojik Sit Alanı" olarak tescil edilen; Urla ilçesi, İskele Mahallesinde bulunan alanın "Kentsel Gelişme Alanı" olarak belirlenmesine yönelik hazırlanan ve askıya çıkarılan; 1/25000 ölçekli İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planı Değişikliğine Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi tarafından askı süresi içerisinde yapılan itirazın; Adalet ve Kalkınma Partisi Mensubu İmar ve Bayındırlık Komisyonu Üyelerinin muhalefet şerhine karşılık oyçokluğu ile uygun bulunmadığına ilişkin İmar ve Bayındırlık Komisyonu Raporu meclis gündemine geldi.
Komisyonlardan gelen önerge için AK Parti Meclis Üyesi Burçin Kevser Sevil muhalefet şerhlerini okudu.
"DİVANDA OKUTMANIN FAYDASI YOK"
Önergeye ilişkin söz alan CHP'li Murat Aydın, ''Bunu arkadaşlarımız daha önce de dile getirdiler ve hep aynı şeyleri söyledik. Komsiyon raporlarını tartışıyoruz ve herkes görüşlerini dile getiriyorlar. Burada komisyon raporlarına dair gündemin özeti önümüzde ve her defasında madde numarası üzerinden oylanmasına bir önerge ile başlıyoruz. AK parti grubundaki arkadaşlarımız kendi muhalefet gerekçelerini dile getirmek ve gerekirse de o görüşü oradan okumak hakkına sahiptirler. Bunun divan üzerinden okutmanın bilgilendirme bakımından bir faydası olmadığı gibi, yeni bir usul tartışmanın anlamı olmayacağını düşünüyoruz'' dedi.
BOZTEPE: BU ISRAR NİYE?
AK Partili Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe, “Biz bu konuyu 2021 yılından beri çok konuştuk. Yine aynı konulara geleceğiz. Malesef bölgemiz deprem bölgesi ve burada 100 binlikler ile 25 bin'liklerin planların örtüşmesini hep istedik. Burada 1/25 bin’lik plan anında yapılıyor ve geliyor. Kurula gelen başka bir yazı daha var. Buradaki kurum da bütüncül olarak çalışın demiş. İmar komisyonu olarak veriler konuyor. O ana kadar ilgili müdürlük hazırlayarak planı getiriyor. Eksik bir evrak geldiğinde niye eksik diyoruz. Burada da evrakların tamamlanması ile ilgili kurum böyle bir yazı yazıyor. Burası ile ilgili niye bu kadar ısrar ediyoruz anlamış değiliz. Burada nüfus yoğunluğu gelecek. 21 bağımsız bölüm yapılacağına 115-120 tane bağımsız bölüm yapılacak. Büyük bir rant ortaya çıkacak. Bu büyük bir haksızlık olur. Yüzde 25 terkle burada plan yapıyoruz. Bırakın rezerv alanları çıksın sağlam konutlar yapılsın. Bu konuda niye inat yapıyorsunuz bilgim yok ama durum bu. Konuşulacak çok şey var ama bu yanlışları yapmaya devam ediyoruz” dedi.
CHP'Lİ ÇAĞLAYAN: TELAFİSİ İMKANSIZ
Boztepe'nin ardından söz alan CHP'li Suat Çağlayan, “Arkeolojik alanlar çevrelerinde ya duvar vardır ya tellerle çevrili alanlardır. Hiç bir arkeolojik alanların sınırı tam olarak belli değildir. Bu her arkeolojik alanda böyledir. Çevrilmiş arkeolojik alanın yanında villa göremezsiniz. Urla'da yıllar önce bu kentte 10 binlerce insan yaşıyordu. Sit kurulunun ki çok tutucu olması gereken kurulun birkaç sondaj yapıp, bir şey çıkmadı diyerel, hemen arkeolojik alanın bitişiğine 3’ncü derece verelim demesi anlaşılır gibi değil. Mutlaka orada bir şey var. Çevresi mutlaka arkeolojik alandır. Bu olay dönüşü imkansız bir süreç yaratacaktır. Telafisi imkansız bir durum yaratılacaktır. Yarın oraya villalar dikildiğinde altında kalan arkeolojik eserler bir daha çıkmayacaktır. Ya da sondaj yapılırken eserler çıkınca anında üstü kapatılıp başka yerde açılacaktır. Dünyanın gözünün olduğu yer bu alan. Orası Anaksagoras'ın memleketi. Dünya alınacak kararı ve oraya yapılacak yapıları korku ile izliyor. Birinci dereceden üçüncü dereceye çıkarılması ne yazık ki AK parti grubundan karşı çıkışta bu çıkarıl masum gibi gösteriliyor. Keşke aman ha burası birinci derece alandır, üçüncü derece olması faciadır deselerdi. Bu işin hukuki, mimari ve siyasi boyutu ile ilgilenmiyorum ben. Orada arekolojik bölgenin bir daha düzeltilemeyecek şekilde üzerine binaların yapılması demektir. Buna benim vicdanım izin vermez. Bu nedenle ben bu işe karşıyım. Temel itirazım derece değişikliği yapanlaradır ” diye konuştu.
AYDIN: İKTİDAR OLAN KENDİLERİ, TALİMAT VERSİNLER
Tekrardan söz alan CHP'li Aydın, "Önümüzdeki bu onuyu AK Partili arkadaşlarımız da dile getirdiği gibi çok uzun süre tartıştık. Daha önce bu önergeyi reddettik.Red gerekçemiz ise, oradaki kamusal terk miktarının yüzde 45'in altında olmasına ilişkindi. Daha önceki karar ile bugünki kararın farkını izah etmeye çalışıyorum. İzBB, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma kurul kararının yerindeliği inceleme yetkisine sahip değil. Biz bu kararı eleştirebiliriz ama bu kararın hukuken geçersiz hale getiren bir işlem yapamayız. Önerge ile ilgili yeni çalışma başlatıldı ve terk yüzde 50'yi buldu. Burası 3’ncü derece sit alanına düşürüldüğü zaman daha önceki plan süreci kaldığı yerden devam etti ve iki parçaya girdiği için plan dışı bırakılan alan tekrar değerlendirildi. Kültür Müdürürlüğü içinde aynı şey geçerlidir. Kültür Müdürlüğü Büyükşehir'in kararını yok sayıp buraya yazı gönderemez. İktidar kendileri talimat verirler orası yeniden 1’nci derece olursa o zaman bu tartışma biter. Burası 3’ncü dereceye düşmese bu tartışmalara hiç gündeme gelmezdi” ifadelerini kullandı.
BOZTEPE: AKLIMIZIN UCUNDAN GEÇMEDİ
Aydın'ın sözleri üzerine söz alan AK Partili Boztepe, ''1 Nolu Kurul'da kimler var? Büyükşehir daire başkanlığı ve onların bürokratları var. Oradaki arkadaşlar hayır demişler mi? Biz İzmir’de komisyonda 3 kişiyiz, CHP ve İYİ Parti 6 kişi. Burada oy çokluğu tartışıyoruz. Önerge getirseydiniz görürdük. 2021 yılında aynı plan reddedildi. Bir çok gerekçe vardı. Çok üstünde durmadık. Biz bu planın geçeceğini aklımızın ucundan bile geçmedi. Burada 2 tane odanın görüşleri var.Bizim görüşlerimizin aynısını yazmışlar. 2018 yılında kuruldan geçmiş. Muhakkak komisyonlarda, Urla'da çalışan İmar Müdürü , Çeşme’den arkadaş komisyondaydı. Neden oy çokluğu yapmadılar? Neden bizim üstümüze atıyorsunuz? Bizim memurumuz diye bir şey yok. Burası 2018 yılında kurum görüşleri almış. Bunların yenilenmesi lazım. Tartışmak istemiyorum” dedi.
AYDIN: ODALARI TERÖRİSTLİKLE SUÇLADINIZ
CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın, son olarak yaptığı açıklamada, “Kültür Tabiat Varlıkları Koruma Kurulunun merkezi hükümet tarafından atanan kişileri bakanın memurudur. Bu bir aşağıama değil. İktidarın memurudur. Bakanlıkta yetkililerinize, arkadaşlarınıza söyleyin, tekrar oranın 1’nci derece sit alanı olması teklifini getirin, biz destekleyelim. İzmir halkının oylarıyla seçilmiş muhalefet üyelerinin oylarıyla verilmiş karardır. Karşı oy vermişseniz de sizin kararınızdır. Kurula gönderir kurul reddeder. Olmayacağını bildikleri için bize bunu söylüyorlar.Burada bir engel var mı yok. Burada siyasi polemik zemini kullanılmaya çalışılıyorlar. Ben sorunu çözümünü söylüyorum. Kültür Tabiat Varlıkları 1 Nolu Koruma Bölge Kurulu, burayo 1’nci derece arkeolojik sit alanı ilan eder ve bu tartışma biter. Bu yetki bu meclisin değildir. Bir gecede kararname çıkarıyorsunuz. Bunu da çıkarın. Odaların değerine vurgu yaptıkları için teşekkür ederim. Burada kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına hakarete varan sözlerini duyduk. Teröristlikle suçladınız odalar. Bugün bu iki odamız bizim görüşümüzün aksine itirazda bulunuyor ama biz onlara terörist demiyoruz. Onlara sdiz bu şehrin kalkınmasını engellleyen dış mihraklara bağlı kişilersiniiz demiyoruz” dedi.
CHP GRUBUNDA ÇATLAK
Önergeye AK Parti, MHP ve CHP’li Meclis Üyeleri Alpaslan Bilen, Suat Çağlayan ret oyu verirken, CHP ve İYİ Partili üyelerin kabul oyu vermesi sonucu itirazlar oy çokluğu ile reddedildi.