Ege Postası
Geri

Büyükşehir'de gündem 'darbe'

İzmir Büyükşehir Belediyesi 15 Temmuz darbe girişiminde yaşamını yitirenlerin anısını yaşatmak için Mithatpaşa’da yapımı devam eden meydan ve altgeçit projesine “15 Temmuz Demokrasi Şehitleri Meydanı” adını verecek. Belediye meclis toplantısında ayrıca üç siyasi partiden darbeye ortak kınama geldi. Yeni meydan '15 Temmuz Demokrasi Şehitleri Meydanı'
Büyükşehir'de gündem 'darbe'
Haberler / Yerel Yönetimler
8 Ağustos 2016 Pazartesi 19:35
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- 15 Temmuz’daki kanlı darbe girişiminin ardından gerçekleşen ilk meclis toplantısında bir araya gelen Büyükşehir Belediyesi meclis üyeleri darbeye karşı ortak tavır takınarak yaşanan olayları bildiriyle kınadı. Başkan Kocaoğlu idaresinde gerçekleşen Ağustos ayının ilk toplantısında FETÖ tarafından düzenlenen ve ülkeyi ayağa kaldıran darbe girişimi masaya yatırıldı.

 

ÜÇ PARTİDEN ORTAK KINAMA

Meclis açılışında söz alarak gündemi değerlendiren Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu “FETÖ’nün ülkenin bağımsızlığına ve ülkeyi ele geçirmek için yaptığı darbe girişimini hain bir girişim olarak şiddetle lanetliyoruz. 240 şehit verdik. Vatandaşlarımız, askerimiz, polisimiz şehit oldu. Türkiye Cumhuriyeti kuruluşundan bu yana ilk defa böyle bir hain saldırıyla karşı karşıya kaldı. Bundan sonra başta siyasiler olmak üzere, hepimizin birik, beraberlik içerisinde, kara bulutları dağıtmak için kol kola, omuz omuza, tek vücut olarak durdurup karşı koyabilir ve bu kara bulutları def edebiliriz. Bugün bir fırsat doğmuştur. Alacağımız en büyük ders birlik, beraberlik ve demokrasiyi geliştirerek, hukuk sistemini yeniden tesis ederek ordumuzu hainlerden arındırdıktan sonra demokrasinin yeniden tesis edilmesi ve emniyetimizin temizlik yaparak yeni bir düzen getirmesi zorundadır. Ama bu arada bu çalışmaların masumların mağdur etmeden titizlikle yapılması gerekmektedir. Bugünlerde dedikodu ve ispiyon mekanizması çalışıyor, masum insanların onuruyla oynanıyor ve sosyal medya üzerinde karalama kampanyası yürütülüyor. Hepimize büyük görev düşüyor. 15 Temmuz’dan sonra daha ileri, Türkiye Cumhuriyeti prangalarından arınmış olarak yoluna devam edecek. Ülkemizin Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün gösterdiği çağdaş medeniyetler düzeyine çıkacağını düşünüyorum. Yeter ki mazlumun yanında olalım, adaletten ayrılmayalım” dedi. Kocaoğlu’nun yaptığı konuşmanın ardından meclis üyeleri yaşanan darbe girişiminde hayatını kaybeden yurttaşlar için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Toplantıda ayrıca CHP, AK Parti ve MHP’li üyelerce hazırlanan otak bildiri okundu.

İSİM TARTIŞMASI: YENİ MEYDANA “15 TEMMUZ DEMOKRASİ ŞEHİTLERİ” ADI

Toplantıda AK Parti’li meclis üyeleri tarafından Konak Meydanı’nın adının “15 Temmuz Demokrasi ve Şehitler Meydanı” olarak değiştirilmesi gündeme taşındı. AK Parti’den gelen öneriyle ilgili konuşan Başkan Aziz Kocaoğlu, “12 yılı aşkın bir süredir isim vermek konusunda prensibimizi her fırsatta dile getiriyoruz. Konak Meydanı’nın adının ne olduğunu bilen var m? Biz isim değişikliği yapmıyoruz. 42 dönümlük yeni bir meydan yapıyoruz. Sıfırdan yaptığımız, adı olmayan sahildeki bu meydana 15 Temmuz Demokrasi Meydanı ya da Demokrasi Şehitleri Meydanı ismini verebiliriz. Benim gönlümden geçen 240 tane şehidimizin isimlerinin oraya tek tek yazılmasıdır. Konak Meydanı’nın şu anda kullanılmasa da asıl adı Atatürk Meydanı’dır. Bunu değiştirmek üzere meclisin karar almasını doğru bulmuyorum. Bir meydana iki isim olur mu'” dedi.

Yine AK Parti tarafından getirilen bir diğer öneride de Buca’daki Çevik Bir Meydanı’nın adının değiştirilmesi de gündeme taşındı. Mecliste yapılan oylamada reddedilen bu öneriye yönelik konuşmasında yine bir başka alanı adres gösteren Kocaoğlu, Şirinyer’de hazırlıkları süren park projesine 15 Temmuz adını verebileceklerini kaydetti. AK Parti’li üyelerin önergenin reddedilmesi üzerine “Vicdanlarda yara açıyorsunuz” sözlerine tepki gösteren Kocaoğlu, “Bu general darbeciyse, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre hüküm giyer biz de adını değiştiririz. Şu anda bu generalimiz hayattadır. Sorgulanır, yargılanır… Buna biz karar veremeyiz. Karar verilir, buraya gelir, o zaman da biz gereğini yaparız. Benden sonra kim nasıl değiştirir, onu ben bilemem. Darbeci mi diyorsunu? Bugün iktidarda kim va? Adalet ve Kalkınma Partisi var. Yargılanır, hüküm giyer, bu meclis de adını değiştirir. Yargılanmamış bir kişinin adını burada darbeci diye değiştirmenin anlamı yoktur. Daha önceden yargılananlar hüküm giydi” şeklinde açıklama yaptı.

 

OTOBÜSLER ÜÇ GÜN DAHA ÜCRETSİZ

Oturumda ayrıca Konak Meydanı’nda devam eden demokrasi nöbetine gelen vatandaşların ücretsiz taşınması amacıyla toplu ulaşım araçlarının 20:00-06:00 saatleri arasında ücretiz yapılması da oybirliğiyle kabul edildi. İzmirliler ücretsiz ulaşım imkanından 11 Ağustos Perşembe gününe kadar faydalanabilecek.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası