Ege Postası
Geri

Büyükşehir'de insan hakları tartışması

Aralık ayının ikinci meclis oturumunu gerçekleştiren İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde insan hakları ve kadın hakları tartışmaları damga vurdu. CHP’li ve AK Parti’li meclis üyelerin karşı karşıya geldiği toplantıda 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü gerginliği yaşandı.
Büyükşehir'de insan hakları tartışması
Haberler / Yerel Yönetimler
11 Aralık 2014 Perşembe 10:47
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Başkanvekili Sırrı Aydoğan yönetiminde gerçekleşen meclis toplantısına AK Parti’li Meclis Üyeleri Bilal Doğan ve Özen Kızılırmak’ın konuşmaları damga vurdu. İnsan Hakları Günü’nün önem ve anlamına vurgu yapan AK Parti’li meclis üyeleri  “Türkiye insan haklarında her geçen gün daha ileriye gidiyor” derken, CHP grubundan ise “Siz insan haklarından nasıl söz edebiliyorsunuz'” şeklinde karşılık gelmesi salonda tansiyonu yükseltti.
 
 

AK PARTİ’DEN 10 ARALIK İÇİN “PEMBE” TABLO
Meclis toplantısında söz alarak 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’ne dair bir konuşma yapan AK Parti Grup Başkan Vekili Bilal Doğan, Dünyanın neresinde olursa olsun ihlal edilen insan haklarına sahip çıkmamız gerekmektedir. İnsan onurunun her şeyden üstün olduğunu ve insan hakları ile ilgili hassasiyetimizi ifade etmek istiyorum. Son 10 yıla baktığımızda Avrupa Birliği izleme raporlarında insan hakları ile ilgili olarak Türkiye raporlarının hep iyiye gittiğini ve bundan sonra da hep beraber daha da iyiye gitmesi gerektiğine inanıyorum. Barış içinde bir ülkede yaşamak dile ile AK Parti adına ifade etmek isterim” diye konuştu.
 
CHP’DEN SERT KARŞILIK GELDİ
Doğan’ın konuşmasına tepki gösteren Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, pembe bir tablo çizildiğine dikkat çekerek, “Biraz önce arkadaşımız tablo çizdi ama burada kameraları görünce şaşırdı. Bu ülkede binlerce insan, gazeteci, yazar, asker, polis tutuklandı. Altışar beşer yıl yattı. Daha sonra biz bir ayıp işlemişiz diye bu ülkeyi yönetenler insanlık adına özür diledi. Bu şartlarda siz insan haklarında nasıl konuşabiliyorsunuz” şeklinde çıkış yaptı.
 
“KIZLARIMIZ KAPALI DİYE OKULA ALMAYAN ZİHNİYET…”
AK Parti Kadın Kolları Başkanlığı yapan meclis üyesi Özen Kızılırmak da CHP grubunun tepkilerine anlam veremediğini belirterek, “Gerginlik yaratılmaya çalışılıyor ama o kadar karamsar bir tablo yok. Tek pencereden bakmamak gerek. Bu nasıl bir zihniyettir ki, eğitim hakkını, seçilme hakkını tek bir kesimin hakkı olarak sunan kesim, bugün Türkiye’de insan hakkının olmadığını söylüyor. Daha düne kadar bizim kızlarımız başları kapalı diye okullara alınmazken, oy kullanamazken, bu zihniyetin şimdi böyle karamsar bir tablo çizmesini anlamıyorum” dedi.
 
AK PARTİ’DEN İNÖNÜ’YE ELEŞTİRİ
Oturumun devamında CHP’li meclis üyesi Filiz Sengel, İsmet İnönü’nün 1934 yılında kadına seçme ve seçilme hakkı verilmesiyle ilgili TBMM’de yaptığı konuşmayı okurken, AK Parti sıralarından Nazım Hikmet’in “Kerem gibi” şiiri ile karşılık buldu. AK Parti’li meclis üyesi Arif Kuran’ın “Sayın Sengel, Sayın İsmet İnönü’nün bir konuşmasına atıfta bulunarak, 1930’lu yılların durumunu ortaya koydu. Aydın kişiliğiyle herkesin gurur duyduğu Sayın Nazım Hikmet’in o dönemde kaleme aldığı dizelerden bahsedersek, bakış açılarının herkese göre ne kadar değiştiğini daha iyi anlayabiliriz. Bu dizeleri kaleme alan şairin ruh hali, o gün ülkeyi yönetenlerin, ülkeyi nasıl yönettiğine güzel bir örnek olsun” şeklindeki konuşması ile dönemin CHP iktidarına yönelik eleştiride bulunması meclis salonunda kısa süreli gerginliğe yol açtı.
 


“GÖZÜM AÇIK GİDECEĞİM”
Geçmişte de benzer tartışmaların yaşandığını belirterek konuya dair eleştirilerini yineleyen CHP Grup Başkanvekili Sırrı Aydoğan ise, “Biz 90 senede kadın haklarında geriye gittik. Töre cinayetlerinin bittiğini, çocuk yaşta evlendirilen kadınlar bittiğini görmeden bu dünyadan gidersem gözüm açık gidecek. Türkiye’de yeni bir kadın profili yaratılmaya çalışılıyor. Ben evimde otururum, kocama, çocuğuma bakarım’ profili. Biz eğitimsiz cahili eğitebiliriz. Ama böyle bir profil Türkiye’de olursa, Türkiye’nin geleceği tehlikededir. Bu bir felakettir. Hala bizi ayakta tutan köylüsü ile kentlisi ile kadındır. İnsan haklarının olmadığı bir ülke batmaya mahkumdur. Hangi siyasi partiden olursa olsun, insan haklarıyla ilgili aykırı konuşabilecek bir arkadaşımız olamaz burada. Onun için birbirimize tahammüllü olalım” diyerek kadın haklarına bakışını tarif etti. 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası