ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin binlerce çalışanının önümüzdeki üç yıllık süreçte kaderini belirleyecek ve kent için hayati öneme sahip belediye hizmetlerini yakından ilgilendiren kritik hizmet alım ihalesi süreci yarın başlıyor. Belediye tarafından yürütülen, temizlik, sağlık, ulaşım, su ve kanal idaresi, arıtma, otopark hizmetleri ve idari işler gibi onlarca birimi ve yaklaşık on bin personeli kapsayan hizmet alım ihaleleri önümüzdeki haftalarda arka arkaya gerçekleşecek. Geçmişte yaşanan ihale krizlerinin ardından gergin bir bekleyişe giren belediye personeli ise, taşeron firmaların yoğun ilgi gösterdiği sürecin kayıpsız atlatılması için nefeslerini tuttu.
İLK İHALE İZSU’DA
Kritik ihale sürecinin ilk durağı olan İZSU’da (İzmir Su ve Kanal İdaresi) 1000 personeli kapsayan hizmet alım ihalesi yarın gerçekleşecek. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin su ve kanal hizmetlerini yürüten bağlı müdürlükte teknik ve altyapı hizmetlerinde çalışan ve uzun süredir taşeron çilesi ile boğuşan personelin önümüzdeki 2,5 yılı kapsayan hizmet alım ihalesinde belediyenin yanı sıra taşeron firmaların da teklif vermesi bekleniyor. 120 kişi şebeke işçiliği grubu, 220 kişi geri hizmet ve destek işçiliği grubu, 620 kişi teknik işçilik grubu ve 40 kişi de mühendis işçilik grubu olmak üzere, toplam 4 ayrı grupta çalışacak 1000 personeli istihdam edecek isteklilerden teklifler alınacak. İhale sonucunda,belediye personeli 30 ay boyunca (1 Eylül 2014-28 Şubat 2017 tarihleri arasında) ihaleyi kazanan şirketin çatısı altında işlerine devam edecek.
ESHOT İHALESİNDE 3 BİN 300 PERSONELİN KADERİ ÇİZİLECEK
Belediye ve çalışan personelin yanı sıra, İzmir halkını yakından ilgilendiren ulaşım hizmetleri kapsayan ikinci hizmet alım ihalesi ise 16 Temmuz 2014 tarihinde ESHOT’ta gerçekleşecek. Toplam 3 bin 300 personeli kapsayan ve 27 aylık süre boyunca geçerli olacak ihalede, belediyenin yürüttüğü toplu taşıma hizmetlerinde çalışan araç şoförleri, tamir-bakım atölyeleri ve ESHOT’un idari birimlerinde görevli olan personel için sunulan teklifler idare tarafından değerlendirmeye alınacak.
İZELMAN VE İZENERJİ İÇİN AĞUSTOS VE EYLÜL AYINDA İHALEYE ÇIKILACAK
Büyükşehir Belediyesi’nde bir diğer önemli ihale süreci de belediyenin önde gelen şirketlerinden İZELMAN A.Ş. ve İZENERJİ A.Ş.’de yaşanacak. 3 bin 500’ü İZENERJİ işçisi, 2 bin 800’ü de İZELMAN olmak üzere toplamda iki şirketin yaklaşık 6 bin 300 personelini ilgilendiren hizmet alım ihaleleri 3 ay+3 yıl şeklinde parçalı biçimde gerçekleştirilecek. Ağustos ve Eylül aylarında gerçekleşmesi beklenen hizmet alım ihaleleri kapsamında, belediyenin idari ve ofis hizmetlerine bakan birimlerin yanı sıra, temizlik işleri, park ve bahçeler, fen işleri, otopark hizmetleri, sağlık hizmetleri, mezarlıklar müdürlüğü, katı atık birimi, çevre sağlığı, insan kaynakları, eğitim hizmetleri gibi kamu hizmetlerinde çalışan personelin kaderi belli olacak.
KANAL, ARITMA VE ATIK SU İSTASYONLARI İÇİN AĞUSTOS’TA 4 AYRI İHALE
Kente hizmet veren arıtma tesislerinde çalışan 800 belediye işçisini ilgilendiren İZBELKOM ihalesi ise 5 Ağustos tarihinde gerçekleşecek. 30 ay süreli hizmet alım ihalesinde İZSU’nun kanal ve arıtma tesislerinde çalışan uzman ve teknik personeli kapsayan şartnameye göre isteklilerden gelen teklifler idareye sunulacak. “Kanalizasyon Şebekelerinin Bakımı, Onarımı Ve Atıksu Pompa Tesislerinin İşletilmesi İle Dere Güzergahları ve Körfez Temizlik Hizmetleri İçin Personel Çalıştırılmasını” içeren ihalenin yanı sıra, yine genel müdürlüğün hizmetlerini yakından ilgilendiren bakım-onarım, bilgi işlem ve sayaç okuma hizmetlerini yürütecek personeli kapsayan ihaleler de 4 ve 6 Ağustos tarihlerinde düzenlenecek.
BELEDİYEDEN 3+3 FORMÜLÜ
Hükümetin hizmet alım ihalelerini üç yıla çıkartan düzenlemesinin ardından geçtiğimiz aylarda belediye meclisi aldığı karar doğrultusunda hizmet alım ihaleleri için süre artışına giden Büyükşehir Belediyesi, bazı şirketlerde 3+3 formülü uygulayacak. 2015 yılının başından itibaren personel alımı için üç yıllık ihaleye çıkacak olan belediye yönetimi, bu doğrultuda hizmet alım süresi dolan şirketlerde önce 2-3 aylık süreçleri kapsayan ihaleye, ardından da 3 yıllık asıl ihaleye çıkacak. İhale sonuçlarına göre, ihaleyi belediye firması kazandığı takdirde 3 yıl boyunca rahat bir nefes alacak olan ve mevcut işlerine aynı koşullarda devam edecek personel, ihaleyi taşeron bir firma kazandığı takdirde ise önümüzdeki 3 yıl farklı koşullarda çalışmak zorunda kalacak.
BELEDİYE ŞİRKETLERİ BİR ADIM GERİDEN BAŞLAYACAK
Öte yandan, başlayacak ihale süreci öncesinde işçiyi yakından ilgilendiren kritik gelişmeler de yaşanmaya devam ediyor. Özellikle son aylarda Kamu İhale Yasası kapsamında meydana gelen değişiklikler ve yenilenen mevzuat işçinin aleyhine olabilecek riskleri de beraberinde getirdi. Yeni mevzuat kapsamında, daha fazla vergi ödeyen ve daha fazla iş yapan firmalar, kamu hizmeti yürüten belediye firmalarının önüne geçebilecek. Yani, faaliyet alanı vatandaşlara ve kente hizmetle sınırlı ve belediye personelini istihdam eden belediyeye bağlı şirketler, ihalelere katılacak büyük şirketlerin ve taşeron firmaların yanında yarışa geriden başlayacak. İhale komisyonları geçmişte eşit teklifler geldiğinde inceleme kıstası olan iş yeterliliği ve iş bitirme gibi unsurların yerine, öncelikle şirketlerin kar-zarar oranlarına ve vergi matrahlarına göre ihaleyi sonuçlandıracak. Yapılan bu değişiklikle birlikte, kendi bünyesinde işçi çalıştıran belediye şirketleri yurt çapında personel hizmetleri veren büyük kuruluşların gerisinde kalacak.
ESHOT, İZELMAN VE İZSU’DA KRİZ YAŞANMIŞTI
Geçmiş dönemde gerçekleşen ve tüm İzmir’in ayağa kalktığı hizmet alım ihaleleri sürecinde İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ESHOT, İZELMAN ve İZSU’da da taşeron krizi yaşanmış ve işçi sendikaları ile sivil toplum kuruluşlarının da aylarca yürüttüğü eylem süreçleri beraberinde gelmişti. 2012 yılının sonunda yaklaşık 3 bin 500 ESHOT çalışanı taşeron firmanın kazandığı ihale sürecinde son dakikada rahat nefes almış, 2013’teki ihalede ise 650 İZELMAN A.Ş. çalışanı yine son gün gelen yargı kararı ile taşeron firmaya geçmekten son anda kurtulmuştu. Yine 2012 yılı içerisinde gerçekleşen İZSU’nun hizmet alım ihalesinde ise belediye personeli taşerona geçmek zorunda kalmış ve aylarca maaşlarını alamayınca kriz yaşanmıştı.