Ege Postası
Geri

Büyükşehir'de pazaryeri krizi

Temmuz ayının ilk meclis toplantısını gerçekleştiren İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde Üçkuyular Semt Pazarı tartışması yaşandı. Mecliste hareketli dakikalar
Büyükşehir'de pazaryeri krizi
Haberler / Yerel Yönetimler
12 Temmuz 2016 Salı 20:59
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu yönetiminde gerçekleşen meclis toplantısında bir süredir devam eden Üçkuyular Semt Pazarı’yla ilgili tartışmalar yeniden alevlendi.

KRİZİN FATURASI ESNAFA ÇIKTI: TEZGAH BAŞINA 2 BİN 500 LİRA

Doğuş Holding’e satılan ve önümüzdeki haftalarda tahliye edilmesi beklenen mevcut pazaryerinin yerine Çevreyolu viyadükleri altına taşınacak yeni semt pazarı için esnafı yakından ilgilendiren değişiklik meclis toplantısında gündeme geldi. Yeni pazar alanı için mülkiyet sahibi Karayolları Bölge Müdürlüğü’ne 77 bin tahsis bedeli ödeyen Balçova Belediyesi’nin yeni alana taşınacak esnaftan tezgah başına 2 bin 500 liralık ücret istemesine yönelik karar meclisi ikiye böldü.

KÖKOĞUZ: BUNUN ADI SOYGUNDUR!

Mecliste pazarcı esnafını yakından ilgilendiren kararla ilgili söz alan AK Parti’li Meclis Üyesi Ali Kökoğuz’un eleştirileri salonda tansiyonun yükselmesine yol açtı. CHP’li ve AK Parti’li meclis üyelerini karşı karşıya getiren tahsis bedeliyle ilgili değerlendirme yapan Kökoğuz’un “Bunun adı soygundur. Bunun adı vatandaşı söğüşlemektir” şeklindeki çıkışı sonrasında mecliste uzun süren tartışmalar yaşandı.

AK PARTİ’DEN FLAŞ ÖNERİ: PAZARCIDAN PARA ALINMASIN

Kökoğuz’un ardından söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan, taşınacak olan pazarcıların aynı bedeli daha önceden ödediklerini belirterek bedelsiz işlem yapılması gerektiğini dile getirdi. Tahsis bedelinin pazarcı esnafına yansıtılmamasını talep eden AK Parti’li Meclis Üyesi İmet Tunç ise, “Buranın satışı Konak, Karabağlar ve Balçova Belediyesi’nin ortak günahıdır. Burada esnaf mağdur edilmiş. Mağduriyetleri başbakan tarafından giderilmiş” dedi.

KOCAOĞLU’NDAN SERT YANIT

Eleştirilere sert yanıt veren Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Bu nasıl soygun olarak niteleni? Soygun ne deme? Devlet de belediye de bu konuda bir karar alır, komisyonlar bunu değerlendirir. Pazarcıdan tezgah katılım payı almak nasıl olur da soygun olarak nitelendirili? Biz burada kentin yararına siyaseti de dışarıda tutarak iş yapmaya çalışıyoruz. Burası belediye meclisi. Balçova Belediyesi’nin orada bir metrekare yeri yoktur. Yer satmamıştır. Konak ve Karabağlar’ın mülküdür. Azınlıktadır, mülkünü satmıştır. Karayolları gibi, Tekel gibi, say babam say… Tapulu mülkünü satmak ne ayıptır, ne de günahtır. Memleketin malını satmak için yasayla Özelleştirme İdaresi kuruldu. Şakır şakır satmıyorlar m? Satılan mallar kimin mal? İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin sattığı mallar da bu halkın malı. Biz kimin ne yaptığını biliyoruz. Türkiye’de bu konuda anormal bir gidiş var. Kentin içerisindeki büyük AVM’ler çarşıdaki esnafa zarar vermektedir. Üçkuyular’daki yerin yüzde 70’i bir şahsın. Buranın imarını biz vermedik. Adamın kazanılmış hakkı var” şeklinde konuştu.

ÇALKAYA’DAN İŞGALİYE ÇIKIŞI

AK Parti’li Kökoğuz’un “Söğüşleme” şeklindeki sözlerine yanıt veren Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya da, “Orası satılalı 2,5 yıl oldu. Orayı 2,5 yıldır biz temizliyoruz. Pazarcılardan işgaliye almadık da. Söğüşlemeyi düşünseydik alırdık” dedi.

OTOPARK TARTIŞMASI: SÖZÜNÜZÜ TUTUN

AK Parti Grup Sözcüsü Ali Kökoğuz toplantının sonunda belediyenin otopark projeleri hakkında söz alarak, “Göreve gelirken seçim bildirgenizde 16 tane otopark yapacağım dediniz. Ulukent Otoparkı’nı yaptınız m? Altına imza attığınız gibi, söz verdiğiniz gibi bu otoparkları yaptınız m? Vatandaşlardan otopark parası topluyorsunuz. Fonda 30-40 milyon lira para birikti. Bu vatandaşın parası. Lütfen bu parayı harcayın. Bu otoparkları yapın. İzmirliler sizden hizmet bekliyor. Siz uçağı kaldırmak için tezek kullanıyorsunuz. Akvaryumdaki ölü balıkların hızından yavaşsınız. Bu 16 otoparktan yalnızca bir tanesi, o da Buca Kasaplar Meydanı altındaki yapıldı. İzmirliyi seviniz. Sözlerinizi yerine getiriniz” dedi. AK Parti’den gelen otopark eleştirileri yanıtlayan Başkan Kocaoğlu, devam eden ve planlanan projeler hakkında bilgi verdi.

KOCAOĞLU’NDAN FLAŞ MEZBAHA AÇIKLAMASI

Son çıkan düzenlemenin ardından mezbahalarla ilgili yaşanan çıkmazı çözmek için çaba sarf ettiklerini de hatırlatan Başkan Aziz Kocaoğlu, konuyla ilgili şu bilgileri verdi: “Mezbahalar için ek alan yaratmamız kamulaştırma yapmamız gerekiyor. Bölgenin kapasitesini karşılamak amacı ile Bergama’da bir mezbaha yapacağız. Yasa kapsamında çalışıyoruz. Çevre ilçeleri iki sene önce devraldım. Tüm bu projeleri ve bize düşen görevi yapmaya hazırız. Ekonomik gücümüz de var. Çaba gösteriyoruz. Mezbaha yapılamayacak bir nane de değil. Gerekirse seyyar mezbaha ile sorunu çözeriz. Vatandaşı mağdur etmeyiz. Bu konuda Tansaş’ın mezbahasını bizim elimizden alanların utanması lazım.”

DOĞAN’DAN FUAR VE ÇEŞME ELEŞTİRİSİ

AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan toplantının sonunda kenti ilgilendiren iki kritik gelişmeyle ilgili değerlendirmelerini paylaşarak, “Alaçatı ve Çeşme’de bayram tatili süresince ciddi bir su sıkıntısı yaşandı. Vatandaşlarımız tatillerini yarıda kesip dönmek zorunda kaldı. İZSU buradaki krizi yönetemedi” dedi. Alsancak’taki eski fuar alanıyla ilgili de konuşan Doğan, “Kültürpark’taki güvenlik önlemlerinin arttırılmasını ve o bölgenin tinercilerden arındırılmasını istiyoruz. İzmir’de kapalı kültür sanat alanlarına ihtiyaç var. İsmet İnönü Kültür Merkezi’nin yıkılmasını istemiyoruz. Biz fuarda bulunan pavyonların İzmir’in ihtiyacı olan kongre salonlarına dönüştürülmesini istiyoruz. Ekonomiye katkı sunacağını düşünüyoruz” dedi.

 

“ÇEŞME SUSUZ KALMAYACAK”

Çeşme’de yaşanan arıza sebebiyle depoların boşaldığını aktaran ve su sıkıntıyla ilgili yapılan çalışmaları anlatan Kocaoğlu, “Birdenbire büyük bir yoğunluk geldi. Zaman zaman susuzluk çekildi. 24 saat susuz kalmadı. Depolar bir türlü dolmadı. Şu anda 24 saat su veriliyor. Çeşme ve Alaçatı’nın altyapı ihalesine çıkacağız. Seneye yaza kadar bunu bitirmeye çalışıyoruz. Suyu versek de mevcut sistem taşımıyor. Kuraklık olursa ve baraj boş kalırsa Çeşme’ye su veremeyiz. İki sene evvel düşündüğümüz, Güzelbahçe’den baraja kadar yeni bir hatla metropoldeki suyla Çeşme ve Alaçatı’yı beslemek istiyoruz. Eski Çeşme yolundan boruları geçirmek için izin alamadık. Bunu elbirliği ile çözebilirsek suyu Çeşme’ye indiririz. Altyapı zaten devam ediyor. Kuraklık da olsa Çeşme’deki sıkıntıyı kökten çözeriz. Çeşme’de kimse tatilden geri dönmedi. Yalandan kim ölmü? Kimin mezar taşında yalandan öldü yazıyor'” şeklinde konuştu.

KÜLTÜRPARK ELEŞTİRİLERİNE NE YANIT VERDİ'

Kültürpark ile ilgili önerileri de değerlendiren Aziz Kocaoğlu sözlerine şöyle son verdi: ”Kültürpark projesini burada da sunduk. Odalara kanaat önderlerine de sunduk. Ağaç kesmiyoruz. İsmet İnönü eskimiştir, kapasitesi yetersiz değildir. Pavyonlar da işlevini yitirmiştir. Hollerin kalmasına gerek yoktur. Yeşili arttıralım diyoruz. Planladığımız şekilde çalışmalarımızı yapalım. İsmet İnönü Sanat Merkezi yerine Açıkhava konser alanı yapıyoruz. Kültürpark’ın iki tane büyük işlevi var. Kültür ve İzmir Enternasyonel Fuarı. 309 kişilik İzmir sanat ve 750 kişilik İsmet İnönü Sanat Merkezi ile kültür sanat yerine getirilemiyor. Holler ve pavyonlar 33 dönüm. 33 bin metrekare betonu kaldıracağım yerine 11 bin metrekare kentin ihtiyacı olan yeri yapacağım. Onları yıkıp yerine yine bir kültür merkezi yapacağız, İsmet İnönü adını da oraya vereceğiz. 85 yıllık İEF’yi de Kültürpark’ın içerisinde devam ettirip fuarı eski günlerine döndüreceğiz. Buna karşı çıkılıyor. Kim karşı çıkıyo? Çeşitli odalar karşı çıkıyor. Ne diy? Büyükşehir Belediyesi ağaç kesecek diye. Proje kurulda. Umarım onay gelir de yaparım.” 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası