2008 yılında Kültürpark’ta yaşama geçirilen ilk merkezin ardından Hatay Nokta’da kurulan merkezin açılışına Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis 2. Başkan Vekili Hatice Tatlı, Karabağlar Belediyesi Başkan Vekili Mehmet Aydoğan, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcıları Aysel Özkan ile Buğra Gökçe, Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Kızbes Aydın, kent konseyi üyeleri, meclis üyeleri, muhtarlar ve çok sayıda kadın katıldı.
“Kadınlar gücünün farkına varmalı”
Açılış konuşmasına ‘Şiddetin olmadığı güzel günler görelim’ dilekleriyle başlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkan Vekili Hatice Tatlı, açılan merkezin kadınların bilinçlendirilmesi, desteklenmesi, güçlenmesi ve bu anlamda uğradıkları fiziksel, ruhsal, ekonomik ve cinsel şiddetin yok edilmesinde önemli pay sahibi olacağını söyledi. Sadece bu tür merkezleri açmakla kadına şiddet sorununun çözülemeyeceğini belirten Tatlı, “12 yılda 7 bin kadının öldüğü Türkiye’de daha çok merkezler açarız. İzmir’de bazıları tam işlevli olmamakla beraber 29 tane kadın danışma merkezimiz, Buca’da 1 tane barınma diğerleri sığınma olmak üzere 5 tane de sığınma evimiz var. Son 12 yılda yüzde bin dört yüz oranında kadına şiddet artmışsa; her gün televizyonlarda bıçaklanan kadınlar, kurşunlanan kadınlar, evlerinde en yakınlarından şiddet görerek ölen kadınlar var Türkiye’de. Buna ‘dur’ demek için buradayız hep birlikte. Her birimiz bir ucundan tutmak amacıyla buradayız” dedi.
İzmir Büyükşehir Belediye’sinin Kültürpark’ta açtığı kadın danışma merkezine 2010’dan bu yana 1850 kadının başvurduğunu hatırlatan Tatlı, “Bu kadınlarımız merkezimizde hem psikolojik, hem hukuksal danışmanlık hizmeti aldı. Ama bu arada sığınma evimiz de 650 kadınımıza ve 410 çocuğumuza hizmet verdi. 4 bin 500 kadınımız insan hakları ve sağlık konusunda eğitim aldı. Ama yine de her gün çığ gibi büyüyen, tarihin en eski insanlık suçu olan kadın şiddetine dur demek mümkün olamadı. Bakanlığımız da var, neden şiddet durmad? Bütün bunlarda çözüm, kadının önce bilinçlenmesinde ve gücünün farkına vararak ‘ben buradayım’ diyebilmesindedir. Kadınlar el ele, kol kola, omuz omuza vermesini bilecek. Nerede bir kadın sorunu varsa bütün kadınlar orada el ele tutuşmasını bilecek. Ama siyasette bile görüyoruz, kadın kadının kurdu oluveriyorlar. Ama biz kadını her anlamda yükseltmek, yüceltmek durumundayız” şeklinde konuştu.
Hatice Tatlı iki tane kadın belediye başkanı olan ilçe belediyesi ile Bornova’da da kadın danışma merkezi kurulduğunu sözlerine ekledi.