Ege Postası
Geri

Büyükşehir'in Yamanlar çöp tesisi zirvesi karıştı!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Karşıyaka Yamanlar’da kurmayı planladığı ve geçtiğimiz günlerde ÇED süreci resmen start alan katı atık tesisinin halka anlatılacağı zirvede olay çıktı. Çöp tesisine halktan gelen tepki üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri salonu terk etti. Yamanlar çöp tesisi zirvesine
Büyükşehir'in Yamanlar çöp tesisi zirvesi karıştı!
Haberler / Yerel Yönetimler
23 Mart 2015 Pazartesi 16:07
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
EGEPOSTASI- Geçmişte büyük tartışmalara yol açan Karşıyaka Yamanlar’da kurulacak Katı Atık Bertaraf Tesisi önündeki son viraja girilirken. Resmi kurumların değerlendirmesine açılan ve geçtiğimiz haftalarda İzmir Valiliği’nden ön oluru alan Büyükşehir Belediyesi’nin yeni çöp tesisi projesi için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci kapsamında halkın katılım toplantısı gerçekleştirildi ancak ÇED toplantısında olay çıktı. Çöp tesisinin yapılmasına karşı çıkan vatandaşlar duruma itiraz etti. İlk olarak İsmail Cem Kültür Merkezi’ndeki toplantıda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri ile birlikte Büyükşehir Belediyesi yetkilileri proje hakkında bilgi verdi. Çöp zirvesine Büyükşehir Genel Sekreteri Pervin Şenel Genç, Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan, Karşıyaka Belediye Başkan Yardımcısı  Kamuran Türkün, AK Parti Karşıyaka İlçe Başkanı Abdullah Mertoğlu, belediye bürokratları, STK’lar ve çevre ile doğa derneklerinden çok sayıda üye katıldı.

İzmir’in kuzey bölgesinde kritik öneme sahip ve Büyükşehir Belediyesi’nin en önemli çevre yatırımları arasında yer alan Yamanlar Katı Atık Bertaraf ve Dönüşüm Tesisi projesi için belediye halktan onay isteyecek toplantı olaylı geçti.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü ÇED Şube Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Aslan'ın toplantıyı saat 14.00'de başlattı. Aslan, bakanlığın İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı adına hazırlanan ÇED başvuru dosyasının formatını uygun bulduğunu, yörede yaşayan halkı bilgilendirmek ve görüşlerin almak için bu toplantıyı düzenlediklerini açıkladı. Buradan çıkan sonuca göre yeni bir format hazırlanacağın, ilgili bakanlıkların temsilcilerinin ÇED olumlu veya olumsuz kararı için bir karar vereceklerini söyledi.


Toplantıda daha sonra ÇED raporunu hazırlayan şirket yetkilisi Yusuf Pehlivan, projeyle ilgili sunum yaptı. Ancak, Karşıyaka Belediyesi eski başkan yardımcısı Hüseyin Çalışkan'ın yanında toplantıyı ayakta dinleyen gruptan birkaç kişi yüksek sesle, "Bunları niye anlatıyorsu? Buraya yapılsın mı yapılmasın diye sor" dedi. Toplantıyı yöneten Aslan, söz hakkı verileceğini belirterek sunumun devam etmesini istese de toplantıya katılanların bir bölümü devam etmesini alkışla engelledi. 

PROJEYE İTİRAZ 
Vatandaşlara bilgi verilmesinin aradından onlarca kişi görevlilere tepki gösterdi. Birçok kişi kürsüye ve masaların olduğu alana yürüyerek tesisi istemediklerini söyledi. Salondaki vatandaşlar da ellerindeki dövizlerle projeye itiraz etti. 


KARŞIYAKA- ÇİĞLİ GERİLİMİ

Karşıyakalı katılımcıların Karşıyaka’dan fazla bahsetmesi üzerine bazı vatandaşlar  tepki gösterdi. Çiğli'den gelen katılımcılar Harmandalı’nın yıllardır çile çektiğini ifade edenken çöp tesisinin kapatılmasını istedi. Toplantıda bu kez Çiğli Harmandalı ile Karşıyaka arasında gerilim yaşandı. Atmosferin iyice gerilmesi üzerine bakanlık yetkilileri salondan ayrıldı.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri halktan gelen tepkiler üzerine salonu terk ederken; salonda yükselen gerilim  İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı zabıta ekiplerince güçlükle yatıştırıldığı öğrenildi.


ÇALIŞKAN: KİMSE BİZE YALAN SÖYLEMESİN
Yamanlar çöp tesisine karşı olduğunu ifade eden Karşıyaka eski Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Çalışkan, “
"Karşıyaka ve Çiğli'nin karşı karşıya getirilmesine izin vermeyin. Harmandalı'daki çöplük kalkmıyor. Ayrıca Yamanlar Dağı Harmadalı'yı da kapsıyor" dedi. Çalışkan sözlerini şöyle sürdürdü;

 "
Daha önce Torbalı’da bir yer ayarlandı. Oradaki köylüler itiraz edince bakan da ‘buraya yaptırmam’ dedi. Aziz Bey o zaman hemen vazgeçti. Gerekçe olarak bölgedeki yeraltı suları gösterildi. Bir kere  orada yer altı suyu yok. İzmir’in çöpü söylendiği gibi 2 bin 500 ton değil altı bin tondur. Kimse bize boşuna yalan söylemesin. İzmir’in kuzeyinde Petkim var. Ayrıca kömür santrali kurulacak. Demir çelik fabrikaları, çamur çürütme tesisi de var. Biz kokuların nereden geldiğini iyi biliyoruz. Siz, sevgili Büyükşehir Belediyesi fabrikaların bacalarını kontrol edebildiniz m? Yok. Şu bilinsinki Yamanlar Dağı denilen yer başka bir ülkede olsa böyle mi yapılır. İzmir’de bu doğayı yok etmeye çalışıyoruz.  Kimse kusura bakmasın hükümet ile Büyükşehir Belediyesi'nin anlaştığı tek konu çöp konusudur" dedi.

GENÇ: "SÜREÇ TAMAMLANMIŞTIR"
Büyükşehir Genel Sekreteri Genç, işlemin tamamlandığını söylerken; “ÇED toplantısında olumsuz görüş verilmiş olsa da süreç tamamlanmıştır. Burada çeşitli itirazlar olabilir. Biz belediye olarak sunumumuzu yaptık” ifadelerini kullandı.


TOPLANTI ÇIKAN OLAYLAR ÜZERİNE YARIDA KALDI
Bölge halkından gelen tepkiler üzerine yetkililer toplantıyı yarıda kesip tutanak altına alıp imzaladı. Toplantının belediye ve bakanlık tarafından ilerleyen haftalarda alınacak karar doğrultusunda tekrar yapılabileceği belirtildi.

Gerginlik devam edince, toplantıyı yöneten ÇED Şube Müdür Yardımcısı Aslan ve yetkililer toplantıdan ayrıldı. Harmandalı'dan gelenlerle Karşıyakalılar bir süre daha tartışdı. Daha sonra toplantıyı ön sıradan izleyen Çiğli Belediye Başkanı Hasan Aslan, Başkan Yardımcısı Vezir Aslan, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Pervin Şenel Genç da toplantıdan ayrıldı. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri ÇED toplantısının yapıldığını, çıkan tartışmaların de yeraldığı tutanakları Bakanlığa ileteceklerini belirtti.



Bu arada kamuoyunda Yalı'ya stat yapılmasını isteyen tavrıyla bilinen 'Karşıyaka Birliği' adına gelen Karşıyakalı bir grup pankart ve dövizler açtı. Üzerlerindeki 'Yeşilimden suyumdan toprağımdan elini çek', 'Karşıyaka çöp deposu olamaz', 'Yamanlar çöp tesisini istemiyoruz', 'Bizi zehirlemeye kimsenin hakkı yok!', 'İstemiyoruz' yazılı dövizler dikkat çekti.

Çiğli Harmandalı’da faaliyet gösteren çöp tesisinin yerine planlanan ve günde 2 bin 500 ton çöp kapasiteli Kuzey Bölgesi Katı Atık Değerlendirme ve Bertaraf Tesisi projesinin çevresel etkileri İzmir İli’nin kuzey aksında yaşayan Karşıyaka, Çiğli ve Menemen İlçe halkı ile meslek odaları ve çevre örgütleri ile paylaşılacaktı. Halktan tesisle ilgili önerileri alacak olan Büyükşehir Belediyesi, proje hakkında nihai kararı sürecin tamamlanması ile birlikte verecek ve tesisin yapımına resmen başlayacaktı. Dev tesisin 2018 yılında faaliyete geçmesi planlanıyor.

200 MİLYON TL’YE MAL OLACAK

Büyükşehir Belediyesi tarafından 200 milyon TL’ye mal edilmesi planlanan tesiste Tesis Girişi (Giriş Kapısı, Güvenlik Kontrol Ünitesi, Elektronik Kantar),  Atık Kabul Alanı ve Evsel Katı Atık Ayrıştırma Ünitesi,  Atıktan Türetilmiş Yakıt (ATY) Ünitesi,  Anaerobik Çürütme– Gaz Toplama Ünitesi, Elektrik Enerjisi Üretim Ünitesi, Aerobik Kompost Ünitesi,  Atıksu Toplama Sistemi ve Arıtma Tesisi, Koku ve Toz Kontrol Sistemi, Düzenli Depolama, İdari Bina (Kumanda Odası, Laboratuar vb.), Tamir – Bakım Atölye Binası, Tekerlek Yıkama ve Araç Dezenfeksiyon Ünitesi, Araç Park Alanı bulunacak.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası