EGEPOSTASI- İzmir’in Bergama ilçesi Okçular mahallesi sınırlarında, Karna Maden Sanayi ve Ticaret Ltd. Şirketi tarafından yapılması planlanan Granit Ocağı projesi için ÇED süreci başlatılmıştı.
Projeye, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve bölge halkı karşı çıkmıştı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı projenin iptal edildiğini duyurdu.
İptal duyurusu şu şekilde:
“İzmir ili Bergama ilcesi Okçular Mahallesi Mevkii sınırları içerisinde, Karna Mad. San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından yapılması planlanan Granit Ocağı projesi iptal edilmiştir.”
Prejenin özellikleri şu şekilde:
“Karna Mad. San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından; İzmir İli, Bergama İlçesi, Okçular Mahallesi Mevkiinde, 70 ha’lık RN:201800615 (ER:3138794) ve 84,45 ha’lık RN:201800617 (ER:3138796) işletme ruhsatlı sahalar dahilinde; “RN: 201800615 (ER: 3138794) ve RN: 201800617 (ER: 3138796) II (B) Grubu Granit Ocağı” projesinin gerçekleştirilmesi planlanmaktadır. Planlanan proje kapsamında bahse konu iki adet ruhsat sahası içerisinde ÇED alanı olarak 94,36 ha’lık alan belirlenmiştir. ÇED alanı içerisinde ise sağlık-güvenlik bandı oluşturulmuş olup bu doğrultuda ocak alanı ve diğer faaliyetler için toplam 71,88 ha’lık bir alanın kullanılması planlanmaktadır.
Belirlenen 71,88 ha’lık alanın; 1,04 ha’lık kısmı ürün depolama alanı, 5,73 ha’lık kısmı pasa depolama alanı, 1,06 ha’lık kısmı bitkisel toprak depolama alanı, 49,96 m2’lık kısmı şantiye alanı ve geriye kalan 64,05 ha’lık alan ise ocak alanı olarak belirlenmiştir. Proje kapsamında açık ocak işletmeciliği yöntemi ile üretim gerçekleştirilecektir. Malzeme alımı elmas tel kesme yöntemi ve gerekli olan alanlarda taş başına patlatma yöntemi ile gerçekleştirilecektir. Elmas tel kesme yöntemi ile granit kütlesi içinde birbiri ile irtibatlı delikler delinip, elmaslı tel bu deliklerden geçirilmek suretiyle granit kütlesi kesilecektir.
Elde edilen bloklar, sektörde faaliyet gösteren granit tesislerine boyutlandırılmak üzere gönderilecektir. Granitin üretimi aşamasında granitin ana yapısını bozmamak ve granit üzerinde çatlak oluşturmamak adına uygulanacak patlatma çalışmalarının çok hassas gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Bu doğrultuda proje kapsamında yürütülecek olan patlatma çalışmaları; granit dışındaki diğer tür maden ocaklarında gerçekleştirildiği gibi sıralı patlatmalar şeklinde değil, taş başına lokal olarak gerçekleştirilecektir. Proje kapsamında üretim verimi %50 olarak öngörülmekte olup, bu çerçevede 300.000 ton/yıl tüvenan malzemenin 150.000 ton/yıl kısmı doğrudan pasa, 150.000 ton/yıl ise granit malzeme olacaktır.
Çıkarılan pasa malzemesi depolama alanı içerisinde yer alan pasa stok sahasında üretim sonrası rekreasyon işlemlerinde kullanılmak üzere depolanacaktır. Proje kapsamında belirlenen stok alanı, ürün depolama alanı için kullanılacak olup, üretilen malzeme, stokta fazla bekletilmeden kısa sürede piyasada kullanılmak üzere nakledilecektir. Projeye konu ÇED Alanı; 1/100.000 ölçekli İzmir-Manisa Planlama Bölgesi Çevre Düzeni Planı’nda “tarım arazisi” olarak tanımlanmaktadır. Söz konusu ÇED Alanı’nın büyük çoğunluğu şahıs parsellerinden oluşmaktadır. Proje sahasında çalışılacak parseller için satın alma veya kiralama yoluna gidilecektir. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü verilerine göre proje sahasında bulunan parsellere bakıldığında; çoğunlukla fıstıklık, tarla ve bağ vasıflı şahıs parselleri olduğu görülmektedir.”