Ege Postası
Geri

Büyükşehir yargıya taşımıştı: Orhanlı JES için nihai karar verildi

Seferihisar’ın Orhanlı Köyü’nde mahkemenin olumsuz kararına rağmen sondaj çalışmaları yapılan ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yargıya taşıdığı Karen Elektrik A.Ş. firması kurmak için çalışmalarını sürdürdüğü Jeotermal Enerji Santrali (JES) projesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı İnceleme-Değerlendirme Kurulu, projenin tanıtım dosyasına son şekli verdi ve nihai rapor hazırlandı.
Büyükşehir yargıya taşımıştı: Orhanlı JES için nihai karar verildi
Haberler / İzmir
25 Nisan 2022 Pazartesi 13:30
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Kasım 2020’de İzmir’in Seferihisar ve Menderes ilçelerinde kalan Orhanlı Mahallesi’nde, Karen Elektrik A.Ş. firmasının faaliyetlerini yürüttüğü Jeotermal Enerji Santrali (JES) kurulumu İzmir gündemine oturmuş ve büyük tepki toplamıştı.

Bölgede 2016 yılında sondaj çalışmaları 2016 yılındaki proje sahası ile alakası olmayan 2016 tarihli Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) gerekli değildir  kararı gerekçe gösterilerek devam ettirilmiş ve halkın tüm tepkilerine rağmen firma, ikinci kez ÇED sürecini başlatmıştı.

Bölgede kurulacak JES’in İzmir Yarımadası’na özgü erkence zeytinini, bölgede gerçekleştirilen organik tarımı ve küçükbaş hayvancılığı bitireceğini konusunda yerel yönetimler ve halkın tepkisi çığ gibi büyürken Ocak 2022’de İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, projeyi yargıya taşıyarak Tahtalı ve Ürkmez barajlarının koruma alanlarında bulunan ve iki ayrı firmaya verilen işletme ruhsatlarının iptali için dava açmıştı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise; “Bu gördüğünüz doğa harikası köy, Orhanlı Köyü. Zeytin ürünleriyle meşhur köyümüzün toprağı, suyu ve doğası JES’ekurban edilmek isteniyor. Ruhsat iptali için dava açtık. Şehrimizin bir karış toprağına zarar gelmesine izin vermeyeceğim” demişti.

NİHAİ RAPOR HAZIRLANDI

Öte yandan; doğa ve tarım alanında geri dönülemez değişimlere sebep olacak proje için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı İnceleme-Değerlendirme Kurulu, projenin tanıtım dosyasına son şekli verdi ve nihai rapor hazırlandı. 

Projenin bir sonraki adımında proje nihai raporu bakanlık tarafından yayınlandı ve 10 gün boyunca projenin nihai raporuna itirazlar için askıya alındı. 

Son yapılan itirazların değerlendirilmesinin ardından proje için “ÇED olumlu”, “ÇED gerekli değil” ya da “ÇED olumsuz” kararı verilecek. 

Proje kapsamında; zeytinlikleriyle ve tarım faaliyetleriyle bilinen Orhanlı bölgesinde; JES (20 MWe) ve Yardımcı Kaynak (GES+RES) Projesi kapsamında 12 adet lokasyonda jeotermal kaynak arama (sondaj) faaliyeti planladığı belirtilmişti.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası