Kaçakçılık Şube Müdürlüğü ekipleri, ByLock kullanan rütbeli polislere yönelik 'Çözülme 1' adı verilen ilk operasyonda 120 polis yakalanırken, 46'sı adreslerinde bulunamamıştı. Ekipler operasyonun ikinci dalgasında İstanbul'da 30'u komiser yardımcısı 125 polisi yakalamak için düzenlenen ve 'Çözülme 2' adı verilen operasyonda 73 polis gözaltına alınmıştı.
52 polisin ise adreslerinde bulunamadığı ve yakalama çalışmalarının devam ettiği bildirilmişti. 'Çözülme 1' ve 'Çözülme 2' operasyonunda gözaltına alınan şüphelilerden 103'ü ü adliyeye sevk edildi.
Etkin pişmanlıktan yararlanarak itirafçı olan 4 kişi adli kontrol kaydıyla serbest kaldı. Aralarında 3.sınıf emniyet müdürleri Ramazan Karaoğlan, Hasan Taşkıran ve 4. Sınıf emniyet müdürleri Dinçer Ay, Timur Bunlu, Sultan Ahmet Demirci, Oğuzhan Karaçoban'ın da bulunduğu 99 kişi tutuklanarak Silivri Cezaevi'ne gönderildi.
'Çözülme 1' ve 2 operasyonlarına, Kütahya’nın Tavşanlı'da bir yakınının evinin bodrum katında saklanırken yakalanan İhsan Taşkın'ın verdiği ifade ışık tutmuştu.
ByLock'u geliştiren isim olarak belirlenen eski TÜBİTAK Başuzmanı Taşkın'ın verdiği bilgilerin MİT'in sistemin şifresini kırarak elde ettiği veriler ve polisin yaptığı çalışmayla uyuşması üzerine düğmeye basıldığı ve operasyonların gerçekleştirildiği bildirilmişti.
İHSAN TAŞKIN KİMDİR'
Dr. İhsan Taşkın 1999 yılında uzman olarak TÜBİTAK'a girdi. 16 yıl görev yaptı. TÜBİTAK’ın Gebze’deki merkezinde 2004 yılına kadar, “Ulusal Elektronik Kriptoloji Araştırmaları Enstitüsü”nde uzman olarak görev yapan Taşkın’ın kriptoloji bölümünde 2008 yılına kadar görev yaptı. 2008-2015 yılları arasında ise Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknoloji Araştırma Merkezi’ne geçti.
Taşkın, 2004-2012 arasında uzman araştırmacı ve 2012-2015 yılları arasında ise baş uzman olarak görev yaptı. 2011 yılında Erasmus Programı kapsamında Estonya’nın Tallinn Üniversitesi’ne giderek, kriptolu haberleşme sistemleri üzerinde eğitim aldı. Cebirsel Goppa kodları, kodların minimum mesafeleri, kriptoloji, kriptografi, blok ve dizi şifreleri, özet algoritmalar, sayılar teorisinin ilgi alanı içerisinde olduğu belirtilen Taşkın'ın iki arkadaşıyla geliştirdiği ByLock programının, Litvanya’da bir server üzerine kayıtlı olduğu belirlenmişti. Üç ayrı şifreleme ile korumaya alınan sisteme, kodlama ile girilirken, ByLock programına ancak akredite olan bir başka kişinin referansıyla kullanılabildiği ortaya çıkmıştı.