Ege Postası
Geri

CHP, 39. Olağan Kurultay takvimini başlattı

CHP, 39. Olağan Kurultay takvimini başlattı. CHP Merkez Yönetim Kurulu'nda alınan karar çerçevesinde delege seçimleri 13 Ağustos'ta, ilçe kongreleri 13 Eylül'de, il kongreleri ise 5 Ekim'de başlayacak. Erken seçim yapılması durumunda kongre takvimine ara verileceği bildirildi.
CHP, 39. Olağan Kurultay takvimini başlattı
Haberler / Politika
17 Temmuz 2025 Perşembe 18:28
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

CHP kurultay davasına karşı il ve ilçelerde kongre süreci başlattı. Siyasi partiler yasası gereği kurultaylar 2 yılda bir toplanmalıdır. Yasa hükmü uyarınca CHP de kararı aldı.

Cumhuriyet Halk Partisi'nin parti örgütlerine gönderdiği bildirgede; "Tüzüğümüzün 36. maddesi uyarınca; Merkez Yönetim Kurulu'nun 14 Temmuz 2025 tarihli toplantısında "Kongreler Takvimi'nin" başlatılmasına karar verilmiştir." ifadeleri yer aldı.

Delege seçimleri ilçelerde 13 Ağustos'ta başlayacak. Delege seçimleri ve itiraz süreçlerinin bitmesinin ardından 13 Eylül'de ilçe kongrelerinin, 11 Ekim itibariyle de il kongrelerinin gerçekleştirilmesinin planlandığı yazıldı.

Söz konusu sürece ‘olası erken seçimle’ birlikte ara verileceği de bildirilirken, açıklamanın tamamı şu şekilde:

“Cumhuriyet Halk Partisi, iktidarın sistemli biçimde yok ettiği demokrasiyi, hukuk düzenini ve ekonomik refahı ayakta tutmak için mücadelesini sürdürmektedir.

Her geçen gün büyüyen adalet arayışı; sokakta, mecliste, mahkeme salonlarında ve yurttaşlarımızla tüm alanlarda kurulan temasla eyleme dönüşmekte, büyük bir toplumsal uyanışı ve Cumhuriyet Halk Partisi iktidarına yönelik güçlü bir umut dalgasını beraberinde getirmektedir. Bu mücadele hattı her geçen gün güçlenirken, partimizin kurumsal yapısı da olağan işleyişini aksatmadan sürdürmekte; Türkiye’nin geleceğini kuracak güçlü bir siyasal ve örgütsel zemini hazırlamaktadır.

Bu doğrultuda, ülkemizin yarınlarına ışık tutacak parti programı güncelleme çalışmaları; Merkez Yönetim Kurulu, Cumhurbaşkanlığı Aday Ofisi ve partimizin tüm kurullarıyla eşgüdümlü olarak yürütülmektir. Seçim ve sandık güvenliğine ilişkin hazırlıklar planlı biçimde başlamış; partimiz, tüm seçim çevrelerinde halkın oyunu korumaya hazır hale gelmiştir. Yaz dönemi boyunca milletvekillerimizden oluşan heyetler de saha çalışmalarını artırarak, krizden çıkışa dair çözüm önerilerimizi yurttaşlarla paylaşmayı sürdürecektir.

Bununla birlikte; 14 Temmuz 2025 Pazartesi günü gerçekleştirilen Merkez Yönetim Kurulu toplantısında partimizin olağan işleyişi gereğince, ilçe kongresi delege seçimleri ile ilçe ve il kongreleri takvimi süreci başlamış bulunmaktadır. Erken seçim sandığını getirmek için yürüyen mücadelenin devam edeceği ve olası erken seçim kararı kapsamında ara verileceği kararlaştırılan kongreler sürecinde; 13 Ağustos 2025 tarihi, ilçe kongresi delege seçimlerinin başlangıç tarihidir. İlçe kongreleri 13 Eylül 2025 tarihinde başlayacak, il kongreleri ise 5 Ekim 2025 tarihinde başlayarak, 5 Kasım 2025 tarihinde tamamlanacaktır.

Cumhuriyet Halk Partisi, tüm örgütü ve kurullarıyla birlikte Türkiye’yi hukuk devleti, demokrasi ve sosyal adalet temelli yarınlara taşıma kararlılığında çalışmalarına devam etmektedir.”

KONGRE TAKVİMİ ADIM ADIM İŞLEYECEK

Belirlenen takvime göre, parti örgütleri yoğun bir seçim ve hazırlık sürecine girecek:

* 14 Temmuz 2025 Pazartesi: Merkez Yönetim Kurulu, Kongre Takvimi'nin başlatılmasına karar verdi.
* 17 Temmuz 2025 Perşembe: Kongre Takvimi resmen ilan edilecek. Aynı gün, üyelik adreslerinin seçmen kütük bilgilerine göre güncellenmesi ve muhtarlık esaslı üye çizelgelerinin hazırlanmasına başlanacak.
* 18 Temmuz 2025 Cuma: Muhtarlık esaslı üye çizelgeleri Genel Sekreterlik tarafından il ve ilçe başkanlıklarına gönderilmeye başlanacak.
* 31 Temmuz 2025 Perşembe: Üye çizelgeleri ilçe başkanlıklarında askıya çıkarılacak ve itiraz süresi saat 10.00'da başlayacak. İtirazlar, ilçe yönetim kuruluna yapılacak.
* 6 Ağustos 2025 Çarşamba: Üye çizelgeleri saat 18.00'de askıdan indirilecek ve itiraz süresi sona erecek.
* 8 Ağustos 2025 Cuma: Üye çizelgelerine yapılan itirazlar ilçe yönetim kurulları tarafından karara bağlanacak.
* 10 Ağustos 2025 Pazar: İlçe Yönetim Kurulu kararına karşı itirazlar saat 18.00'e kadar İl Yönetim Kuruluna yapılabilecek. Ayrıca, ilçe başkanlıkları itirazlar hakkındaki görüşlerini il başkanlığına aktaracak.
* 12 Ağustos 2025 Salı: Doğrudan veya ilçe başkanlığı aracılığıyla yapılan itirazlar İl Yönetim Kurulu tarafından karara bağlanacak ve İl Başkanlığı kararı ilçe başkanlığına bildirecek.
* 13 Ağustos 2025 Çarşamba: İlçe Kongresi Delege Seçimleri başlayacak.
* 7 Eylül 2025 Pazar: İlçe Kongresi Delege Seçimleri sona erecek. Seçim sonuçlarına itirazlar, ilanından itibaren 2 gün içinde İlçe Yönetim Kuruluna yapılacak ve kurul 2 gün içinde karar verecek. Bu karara karşı itiraz, 2 gün içinde İl Yönetim Kuruluna yapılacak ve İl Yönetim Kurulu 2 gün içinde kesin kararı verecek.
* 13 Eylül 2025 Cumartesi: İlçe Kongreleri başlayacak.
* 5 Ekim 2025 Pazar: İlçe Kongreleri sona erecek. Seçim sonuçlarına itirazlar 2 gün içinde ilçe seçim kuruluna yapılacak ve hakim kesin kararı verecek. Seçim dışı kararlara itirazlar ise kongre üyelerince 2 gün içinde İl Yönetim Kuruluna yapılacak ve kurul 2 gün içinde kesin kararı verecek. Tüm itirazların yazılı yapılması ve işlemleri durdurmaması esastır.
* 11 Ekim 2025 Cumartesi: İl Kongreleri başlayacak.
* 5 Kasım 2025 Çarşamba: İl Kongreleri sona erecek. İl kongresi seçim sonuçlarına itirazlar 2 gün içinde ilgili ilçe seçim kuruluna yapılacak ve hakim kesin kararı verecek. Seçim dışı kararlara itirazlar ise kongrenin bitişini takip eden 2 gün içinde Merkez Yönetim Kuruluna yapılacak ve kurul 7 gün içinde kesin kararı verecek. Tüm itirazların yazılı yapılması ve işlemleri durdurmaması esastır.

Olağan Kurultay ise, il kongrelerinin bitimini takiben, Parti Meclisi tarafından belirlenecek tarihte yapılacak.

YÖNETMELİKTE ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLER VE KOTALAR

CHP Kongreler Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikler, parti içi demokrasi ve temsil dinamiklerini doğrudan etkileyecek maddeler içeriyor. Yönetmelik, il ve ilçe kongrelerinin oluşumu, yönetimi ve üyelerin belirlenmesi esaslarını düzenliyor.

* Kongre Süreleri: Kongreler, Merkez Yönetim Kurulu tarafından belirlenen takvimde, iki yıldan az üç yıldan fazla olmamak üzere toplanacak.
* Delege Tanımları: Yönetmelik, "ilçe kongre delegesi", "il kongre delegesi" ve "kurultay delegesi" tanımlarını yaparken, görevleri nedeniyle kongreye katılanları "doğal delege" olarak adlandırıyor. "Kongre üyesi" ise delege ve doğal delegelerin tümünü ifade ediyor.
* Üye Listeleri ve İtirazlar: İlçe kongresi delege seçimlerinde, kongre takviminin ilanından bir yıl önceki parti üye listesi esas alınacak. Ancak, 6 Eylül 2025 tarihine kadar üç ay önceki parti üye listesi geçerli olacak. Askıya çıkarılan üye çizelgelerine itirazlar, ilçe yönetim kurulu tarafından 2 gün içinde incelenip karara bağlanacak. Bu karara karşı 2 gün içinde il yönetim kuruluna itiraz edilebilir ve il yönetim kurulunun kararı kesin olacak. Tüzük, yönetmelik ve genelgeye açık aykırılık durumlarında son karar mercii Merkez Yönetim Kurulu olacak.
* Delege Sayıları: İlçe kongreleri için delege sayısı en fazla 400 olacak. Her muhtarlık bölgesinde, partinin aldığı ilk 50 oy için bir delegelik, sonraki 51-100 oy için bir delege ve her 100 oy için birer delegelik eklenecek.
* Adaylık Kısıtlamaları: Nüfusu 20.000'den fazla olan yerlerde milletvekilleri, belediye ve il genel meclisi üyeleri kongrelerde aday olamayacak ve ilçe kongre delegesi seçilemeyecek; il/ilçe başkanı veya yönetim kurulu üyesi olamayacak. Büyükşehir sınırları içinde nüfusu 20.000'den fazla olan yerlerde partili belediyeler, bağlı kuruluşları ve iştiraklerinde çalışanlar da benzer kısıtlamalara tabi olacak. Ancak, bu durum doğal delegeliği kapsamayacak.
* Seçim Yöntemi ve Kotalar: Kongrelerde kural olarak çarşaf liste uygulanacak. Ancak, kongre üye tamsayısının onda birinin yazılı önerisiyle blok liste usulüne geçilebilecek. İl ve ilçe yönetim kurulları ile il kongresi ve kurultay delegesi seçimlerinde yüzde 50 cinsiyet kotası ve yüzde 30 gençlik kotası uygulanacak. Gençlik kotası, 18-25 yaş arası için yüzde 10 gençlik kolları kotası, 26-40 yaş arası için ise yüzde 20 çalışma çağı kotası olarak belirlendi. Ayrıca, adaylık başvurusu olması halinde en az bir engelli üye ilçe ve il yönetim kurullarında yer alacak. Nüfusu 500.000'i aşan illerde, il disiplin kurulu asıl üyelerinin en az dördünün, yedek üyelerin en az ikisinin hukukçu olması gerekecek.

OLAĞANÜSTÜ KONGRELER VE KISITLAMALAR

Yönetmelik, olağanüstü kongrelerin toplanma koşullarını da belirliyor:
* Toplanma Koşulları: Üst örgüt yönetim kurulu kararıyla ya da kongre üyelerinin beşte birinin noter onaylı imzalarıyla yaptıkları başvurular üzerine yönetim kurulunun çağrısıyla en geç 45 gün içinde olağanüstü kongre yapılacak.
* Gündem Kısıtlaması: Olağanüstü kongrelerde, isteyenlerce düzenlenen gündem dışında başka bir konu görüşülemeyecek ve seçim yapılamayacak. Ancak, olağanüstü kongreyi isteyenlerin sayısı kongre üye tamsayısının salt çoğunluğunu sağlıyorsa, gündeme güven oylaması ve seçim maddeleri eklenebilecek.
* Delege Seçimi Yasağı: Olağanüstü kongrelerde hiçbir surette üst organ delegesi (il delegesi ve kurultay delegesi) seçimi gündeme alınamayacak ve yapılamayacak.
CHP'nin bu detaylı kongre takvimi ve yönetmeliği, parti içi yenilenme ve geleceğe yönelik stratejilerin belirlenmesinde önemli bir rol oynayacak.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2025 Ege Postası