CHP İzmir'de o isimden flaş öneri: Tüzük kurultayı!
CHP’de 550 milletvekili adayının yüzde 15'inin 'Merkez Yoklaması' yoluyla belirlenmesi yönteminin revize edilmesi parti içinde tartışmalara neden olurken, CHP İzmir’de eski YDK üyesi Ülkü Caner’den flaş bir öneri geldi. Caner yaptığı açıklamayla, tek gündem maddesinden(Tüzük 58. Madde) oluşan ‘olağanüstü tüzük kurultayı’nın toplanması önerisi getirdi.
EGE POSTASI - CHP Parti Meclisi geçtiğimiz günlerde flaş kararlara imza atmıştı. 550 milletvekili adayının yüzde 15'inin ''Merkez Yoklaması'' yoluyla belirlenmesi yöntemi revize edilmişti. Yapılan revizeyle yüzde 15'lik genel merkez kotası, bir seçim çevresinin tümü için kullanılabilecek. Buna göre PM, ön seçim, aday veya eğilim yoklaması yaptığı seçim bölgelerinde, genel merkez için ''boş sıra'' ayrılabilecek. Örneğin 7 milletvekili çıkartan bir seçim bölgesi için PM, ''İlk iki sıra adayını merkez yoklaması yoluyla ben belirleyeceğim'' kararı alacak; karar aldığı seçim bölgesinde ön seçim ya da aday yoklaması mücadelesine giren isimler, ilk iki sıranın sonrası için yarışacak.Ayrıca karar sonrası 550 milletvekili adayının 115'i Genel Merkez tarafından belirlenebilecek. Çünkü yeni yönetmelikle birlikte genel başkanın yüzde 5 oranındaki atama yetkisi de göz önüne alındığında sayı 115'e çıkıyor. Böylece Genel Merkez yüzde 20 oranında kontenjan kullanmış oluyor.
CHP’de milletvekili aday belirlemeye yönelik yapılan hamleler beraberinde tepki de getirirken, bazı partililerden kararlara yönelik dava sinyali gelmişti.
CHP İzmir’de eski YDK üyesi Ülkü Caner’den flaş bir öneri geldi. Caner yaptığı açıklamayla, tek gündem maddesinden(Tüzük 58. Madde) oluşan ‘olağanüstü tüzük kurultayı’nın toplanması önerisi getirdi.
YIKILMAYAN TEK KALE CHP
Caner yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı;
“Cumhuriyet Halk Partisi, son 12 yılda ülkenin tüm kurumları ve anayasa hiçe sayılarak bir “tiran” tarafından sürüklendiği ve adına “Yeni Türkiye” denilen karanlık yolda, demokrasi ve aydınlığın merkezidir.
Ülkenin “kurucu iradesi” olması özelliğiyle Cumhuriyet Halk Partisi, Türkiye’nin çok partili rejime geçmesinde ve demokrasinin kökleşmesinde öncüdür.
CHP’nin bu misyonu, siyaset tarihimizin her döneminde hem Türkiye’de hem de parti içinde “demokrasiden ödün vermemeyi”, gönlünü ve emeğini bu partiye veren biz Cumhuriyet Halk Partililere tarihi bir sorumluluk olarak yüklemiştir.
Türkiye demokrasisinin girdiği çıkmaz sokaktan çıkabilmesi, CHP’nin her bir neferinin bu sorumluluğun bilincinde olmasıyla doğrudan bağlantılıdır. Çünkü AKP iktidarının tek tek içini boşaltıp silikleştirdiği ve teslim aldığı kurumların ardından; yıkılmayan tek kale Cumhuriyet Halk Partisi kalmıştır.
2015 Milletvekilliği Genel Seçimleri, “tiran”ın kurmayı düşlediği ve “kaçak saray”ında denemelerine şimdiden başladığı “başkanlık sistemi batağı” ideali açısından, bir yol ayrımıdır.
Tarihsel bir eşik de diyebileceğimiz 2015 Genel Seçimleri, Türkiye’de demokrasinin sigortası niteliğindeki CHP’nin, “halkın iktidarı kurabilmesi” açısından da önemli fırsattır.
Biz Cumhuriyet Halk Partililer, bu fırsatın değerlendirilebilmesi için, ülkemize getirmeyi taahhüt ettiğimiz ve tüzüğümüzde de yer alan “katılımcı demokrasi”nin, partimizi parlamentoda temsil edecek milletvekili adaylarının belirlenmesinde de “olmazsa olmaz” olduğunu savunuyoruz.
TBMM’de CHP’yi temsil edecek isimlerin seçiminde, parti üyelerimizin hür iradelerinin “ana belirleyici” olması kaçınılmazdır. CHP üyelerinin iradesi artık az sayıda kişilerin keyfiyeti veya dar bir gurubun ipoteği altında olamaz. CHP içindeki demokrasi tüm ülkemizdeki demokrasinin önşartıdır.
Ülkemiz demokrasisi için yol ayrımı olarak gördüğümüzü vurguladığımız 2015 Genel Seçimleri öncesinde, “bir yol kazası”na uğramamak için, tek gündem maddesinden oluşan ‘olağanüstü tüzük kurultayı’nın toplanması önerimizi, partimiz kamuoyu bilgisine sunarız.”
58. MADDE:
TBMM ÜYELİĞİ ADAYLARININ BELİRLENMESİ:
TBMM seçimleri için adayların belirlenmesinde yöntemler, önseçim, aday yoklaması ve merkez yoklaması olacak. Önseçim veya aday yoklaması, öncelikli yöntemler olarak uygulanacak.
Aday saptamada hangi seçim çevresinde hangi yöntemin uygulanacağına Parti Meclisi karar verecek. Parti Meclisi, önseçim veya aday yoklaması yapılan bir seçim çevresindeki aday listesinde, merkez adaylığı için Siyasi Partiler Kanundaki ilkelere göre yeteri kadar sıra ayırabilir.
Merkez yoklaması yöntemi uygulanarak belirlenecek adayların toplam sayısı,
Genel Merkezce Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığına sunulan Partinin gösterdiği milletvekili adaylarının yüzde 15'inden fazla olamayacak. Partinin son genel seçimlerde yüzde 10'nundan az oy aldığı seçim çevrelerinde gösterilen toplam milletvekili aday sayısı, bu orana göre hesaplanan milletvekili aday sayına dahil olmayacak.
Önseçim veya aday yoklamasına katılanlar, merkez adaylığı için başvuramayacak. Parti Meclisi adayları belirlerken, engellilerin TBMM'de temsiline özen gösterecek.
ÖNERİLEN 58.MADDE:
Milletvekili adayları, seçim çevresindeki tüm üyelerin katılımıyla yargı denetiminde gerçekleştirilen ön seçimile belirlenir.
Siyasi Partiler Yasası gereğince, genel merkezce kullanılabilecek merkez kontenjan adaylıkları ise TBMM üye tam sayısınınyüzde 5’ini geçmeyecek şekilde; her seçim çevresinde 1’den fazla olmamak şartıyla, seçim çevresindeki il delegelerinin yargı denetiminde yapacakları seçimle belirlenen 3 en çok oy alan aday arasından 1 tanesi, Parti Meclisi’nce o seçim çevresinin kontenjan adayı olarak belirlenir.
Gerek ön seçimde gerekse merkez kontenjanı tercihinde, her aday belirleme usulünde ayrı ayrı olarak usuller arasında mahsuplaşma yapmadan cinsiyet ve gençlik kotası dikkate alınır. Adaylar bu çerçevede kota gözetilerek ayrı ayrı belirlenir.
Genel Başkan’ın önereceği en fazla 3 aday takdir edeceği herhangi sıradan ve herhangi bir seçim çevresinden Parti Meclisince Genel Merkez kontenjanı kapsamında ön seçimler yapılmadan 15 gün önce atanabilir. Bu durum derhal kamuoyuyla paylaşılır.