Ege Postası
Geri

CHP İzmir’den 25 değişiklik 2 yönetmelik talebi

CHP İzmir İl Yönetimi tüzük komisyonunun hazırladığı raporu oy birliğiyle kabul etti. 25 maddelik raporun en dikkat çeken maddesi Etik Kurul talebi ve aktif üyelik sisteminin getirilmesi olduğu ifade edildi. İl Sekreteri Birgül Değirmenci raporun Genel Merkez’e gönderildiğini açıkladı. CHP İzmir’den 25 değişiklik 2 yönetmelik talebi
CHP İzmir’den 25 değişiklik 2 yönetmelik talebi
Haberler / Yerel Politika
26 Şubat 2018 Pazartesi 10:52
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

YAĞMUR UYGUR/EGEPOSTASI - CHP İzmir'de tüzük raporunu incelemek için ilk toplantısını geçtiğimiz Cuma akşam saatlerinde gerçekleştiren tüzük komisyonu üyeleri, 2016 yılında kurulan komisyonun önerilerine ilçelerden gelen önerileri de ekleyerek hazırlanan raporu genişletme çalışmasının ardından Cumartesi günü bir araya gelme kararı almıştı. 

Cumartesi günü Tüzük Komisyonu Başkanı, İl Sekreteri Birgül Değirmenci başkanlığında toplanan komisyon üyeleri 2016 yılında hazırlanan tüzük raporu ile ilçelerden, milletvekillerinden ve partililerden gelen önerileri bir araya getirerek yeni bir rapor hazırladı.  2016 yılında yazılan tüzük raporunda parti ve ülke gündeminin değişimine uygun revizyonlar yapıldığı ve yeni önerililerin eklendiği kaydedildi.

YÖNETİM OY BİRLİĞİYLE ONAYLADI

Son hali verilerek bugün 15.00’te olağanüstü toplanan il yönetim kurulu toplantısında gündeme alınan tüzük raporu ile mevcut tüzüğün 25 maddesinde değişiklik talep edildiği ifade edildi. Tüzük Komisyonu Başkanı, İl Sekreteri Birgül Değirmenci konuyla ilgili yaptığı bilgilendirmede 87 maddelik CHP Tüzüğünde 25 madde üzerinde değişiklik talebinde bulunduklarını ve 2 yönetmelik taslağı ile raporun oy birliğiyle kabul edilerek Genel Merkez'e gönderildiğini açıkladı. Değirmenci 2 Mart Cuma günü kurultay delegeleriyle toplantı yapılarak raporun ve taslak metnin delegelerle de paylaşılacağını vurgularken, İl Başkanı Deniz Yücel’in ise 5 Mart Pazartesi günü Genel Merkez’de yapılacak İl Başkanları Toplantısı’nda raporu Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'na sunacağı öğrenildi. 

“Tarihi bir dönemde geçmekte olduğumuz demokrasinin rafa kaldırıldığı hukuk düzenini ve adaletin  yok sayıldığı,  gelir dağılımındaki adaletsizliğin arttığı bir dönemden geçmekteyiz. 2019 bu anlamda bu sisteme dur demenin  bir çalışması olacaktır. Bu nedenle tüzük değişikliğine ihtiyaç duyulmuştur” diyerek değişikliğin gerekliliğini vurgulayan Değirmenci yaptığı açıklamada “Tüzük komisyonu olarak 2 toplantı yaptık bunun sonunda raporumuz komisyon tarafından tamamlandı. Bugün İl Yönetim Kurulu’nda görüşmeye açtık. Bunun sonunda oy birliği ile bu raporun Genel Merkez’e gönderilmesi karar altına alındı” dedi.

25 MADDEYE DEĞİŞİKLİK TALEBİ

Öneri raporunda 2 temel noktaya öndem verdiklerini vurgulayan Değirmenci “Öneri raporumuz da ise kısaca 25 madde üzerinde görüşme yaptık. Değişikilik temennimizi sunduk. Temel 2 nokta önemli. Yetkin üyelik konusunda  bir yönetmelik taslağı oluşturduk. Ve buna tüzük maddesinde yapılacak değişiklikle atıf yapılmasını talep ettik. Yetkin Üyelik Esas ve Usullerinin Belirlenmesi Hakkında Yönetmelik Taslağı ve Üyelerin Etik Davranış İlkeleri ve Kuralları ile Etik Kurulunun oluşumu ve çalışma esas usullerini belirlenmesinin taslağını tüzük metnindeki ilgili maddelerle ilişkilendirerek Genel Merkez'e gönderdik” dedi.

YETKİN ÜYELİK VURGUSU

Yetkin üyelik konusunda eylem ve söylem birliğine vurgu yaptıklarını dile getiren Değirmenci “Bizim için temel noktalardan biri yetkin üyelerin parti içinde, söz eylem birliğini sağlamak ve kolektif etkinlik kültürü oluşturmak. Bu kapsamda detaylı yönetmelik hazırladık Genel Merkez'e yolladık. İkinci önemli husus ise parti üyelerinin etik davranış ilke ve kurallarının düzenlenmesi ile etik kurul oluşturulması konusunda görüş birliğine vardık. Tüzük değişikliği talebini bu iki yönetmelikle yolladık” ifadelerini kullandı.

2 DÖNEM SEÇİLEN 3. DÖNEM ADAY OLMASIN

Tüzükte değiştirilmesini istedikleri diğer maddelerle ilgili de kısa açıklamalarda bulunan Değirmenci partinin çeşitli kademelerinde 2 dönem üst üste seçilen görevlilerin 3. dönem aday olmaları konusunun tüzüğe madde olarak eklenmesi ve blok liste istisnasının tüzükten tamamen çıkarılması konusunun ön plana çıktığını söyledi. Seçimlerin sadece çarşaf liste ile yapılması konusunda fikir birliğine vardıklarını vurgulayan Değirmenci  partiden çeşitli nedenlerle istifa eden ve başka bir partiden aday olan kişilerin yeniden dönmesi halinde yeniden bir göreve talip olması hakkında çeşitli kriterlerin getirilmesi gerekliliğinin de altını çizdiklerini söyledi. Değirmenci, “Partiye dönenlerin ilk seçimde değil bir sonraki seçimde aday olmaları konusuna vurgu yaptık. Ayrıca kadın ve gençlik kotasına uyulması konusunda kesin bir madde eklenmesini istedik. Kadın ve gençlerin ana kademede söz sahibi olduğu kadar oy sahibi olmaları gerekliliğini de ekledik” şeklinde konuştu.

DİSİPLİN KURULLARINA 2 HUKUKÇU ZORUNLULUĞU

Tüzük komisyonunda disiplin kurulları konusunda da değişiklik talepleri bulunduğunu ifade eden Değirmenci “Disiplin kuruluna ilişkin de bazı değişiklikler yaptık.  Buna göre il disiplin kurulunda asil üyelerin en az 2’sinin hukukçu üyelerden oluşması zorunluluğu getirilmesi talep edildi. Ayrıca tüzüğün 71/6 maddesinde yer alan ‘Kınama cezası alanlar 1 yıl boyunca parti organlarına seçilemezler seçilmiş ise görevden alınırlar cümlesi ile aynı maddenin 20. Fıkrasında da ‘cezalarının tamamlanmasıyla 6 ay boyunca seçilemezler’ maddelerinin çıkarılmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.  

İZMİR’DEN EN ÇOK AKTİF ÜYELİK TALEBİ

Tüzük değişikliği ile ilgili ilçelerden en çok afktif üyelik konusunda talep geldiğini söyleyen Değirmenci “İzmir’de en çok aktif pasif üyelik talepleri geldi. Bu yetkin üyelikle toplandı. Cinsiyet ve gençlik kotasının uygulanması ve ön seçim konusuda talepler geldi. Ön seçim ve aday yoklaması öncelikli olması konusunda görüş birliğine varıldı. Genel Merkez isterse aday yoklaması da yapabilir.87 maddede toplam 25 madde konusunda değişiklik önergesi verildi”  şeklinde konuştu.

DELEGE SAYISI OYA GÖRE BELİRLENSİN

Ayrıca kurultay delegelerini sayısıyla ilgili de bir çalışma talep ettiklerini vurgulayan Değirmenci “Kurultay üyelik sayısında düzenleme yapılması istendi. İl kongrelerinde kurultay üyelerinin, milletvekili sayısının sabit kalması şarttıyla, kalanların o ilde alınan oy oranına göre 600’e tamamlanacak şekilde her seçimde yeniden dağılım yapılması konusunda talepte bulundu” ifadelerini kullandı.
2 MART'TA ANKARA'DA TOPLANACAKLAR

Öte yandan CHP Genel Sekreteri Akif Hamzaçebi, gelen taleplerin değerlendirilmesi için milletvekilleri, PM ve YDK üyelerini Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında yapılacak toplantıya çağırdı. Genel Merkez'de, 2 Mart Cuma günü saat 11.00'de yapılacak toplantıda, gelen taleplerden yeni bir tüzük taslağının ortaya çıkarılması bekleniyor. CHP yönetimi, hazırlanan bu taslağı yeniden örgütle paylaşacak ve son değerlendirmeler yapılacak.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası