Ege Postası
Geri

CHP Lideri İzmir’den iktidara seslendi: Ampul patlayacak

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ödemiş Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi açılış töreninde iktidarı sert sözlerle eleştirdi. Mevcut iktidarın sonunu yaklaştığını ifade eden Kılıçdaroğlu, ilk seçimlerde Millet İttifakı’nın iktidarı mesajını verdi ve “Biz yerel seçimlerde Martın sonu bahar demiştik. Şimdi ampul patlayacak ve ülkeye güneş doğacak” dedi.
CHP Lideri İzmir’den iktidara seslendi: Ampul patlayacak
Haberler / Politika
25 Haziran 2021 Cuma 11:25
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- İzmir Büyükşehir Belediyesinin en önemli yatırımlarından olan ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in çöpün kaynak olarak ekonomiye kazandırılması politikası doğrultusunda İzmir'de katı atıklar elektrik ve gübreye dönüştürecek Ödemiş Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi bugün hizmete alınıyor.

Küçük Menderes Havzası'nda yer alan Ödemiş, Tire, Kiraz, Beydağ, Bayındır ilçelerine hizmet edecek olan ve 350 milyon liralık yatırımla tamamlanan tesisin açılışı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun katılımıyla gerçekleştirildi.

Törene, Kılıçdaroğlu ve ev sahibi Başkan Soyer’in yanı sıra; CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, CHP İzmir milletvekilleri, ilçe başkanları ve ilçe belediye başkanları katıldı.

“ÖDEMİŞ’TEKİ ÇİFTÇİYİ MİLLETİN EFENDİSİ YAPMAYA ANT İÇTİK” 

Dünyaya örnek olmak adına Ödemişte birçok adım attıklarını ve daha da atmaları gereken birçok adım olduğunu ifade eden Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, “Biz bu güzel memleketle övünüyoruz. Bu güzle topraklarda bize övünmek yetmiyor. Övünmeyi hak edebilmek için nasırlı elleriyle çalışan kadınlarımıza ve çiftçilerimize sahip çıkmamız gerekiyor. Bunu da Sayın Tunç Başkanımla başlattık. Vakit çok geç olmadan, denizlerimiz müsilaja teslim olmadan, verimli topraklarımız sürüklenip gitmeden yapmamız gereken çok ödevimiz var. Bizler bileklerimiz kan içinde olsa dişlerimiz kenetlense de ipek bir halıya benzeyen bu topraklara sahip çıkmanın adımı attığımız için çok mutluyuz. Tunç Başkanım yerel seçim öncesinde 29 maddeyle 2. cemreyi Ödemiş’te başlatmıştı. Ata tohumuna geri dönüyoruz. Dünyanın en verimli toprağı olmasıyla literatürde yer alıyoruz ve hem hizmette hem korumada aday olduğumuzu da bugün tüm dünyaya ilan ediyoruz. Biz tarımda çiftçiye her türlü desteği vererek dünyanın en güzel ürünlerini çıkarıyoruz. Kimyasal gübrelerle zehirlemeyip doğal gübrelerle projemize devam ediyoruz. Bu üretimle birlikte ülkemize CHP’nin en güzle bakışını da yansıtıyoruz ve size verdiğimiz sözü yerine getirmeye çalışıyoruz. Biz Tunç Başkanımla Ödemiş’teki çiftçiyi milletin efendisi yapmaya ant içtik. Hem kuraklıkla hem yoksullukla mücadele edebilmek için var gücümüzle çalışıyoruz. BİOS’un ailesi burada çok kısa sürede rekor sayılabilecek 14 ay gibi bir sürede ortaya çıktı. Sayın Genel Başkanım Ödemişli üretici sizi bir başka programda daha Küçük Menderes’te aramızda görmek istediklerini ilettiler. Ben de bunu sözünü sizden istiyorum ” dedi.

ATIK YÖNETİMİ İZMİR’İN SOKAKLARINA İNİYOR

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise, tesisin İzmir’in geri dönüşüm hareketinin ilk ayağı olduğunu ifade eti ve ilerleyen dönemlerde çöp ayrıştırma hareketinin İzmir’in sokaklarına kadar yayılacağını söyledi ve “Bugün heyecanımızı paylaşmak için bir arada bulunmaktan gurur duyuyorum. Küçük Menderes havzasında yer alan ilçelerimize hizmet edecek olan Ödemiş Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi günlük bin 600 ton katı atık işleme kapasitesine sahip. Tesisimizde 116 bin hanenin enerji ihtiyacını karşılayacak miktarda, saatte 20 megavat (MW) elektrik ve aynı anda günde 100 ton da gübre üretecek. Tüm atığın enerjiye dönüştüğü bir modern tesis. Burada mekanik ayrıştırma ve kompost üretim laboratuvarı da var. Bu tesis İzmir için geliştirdiğimiz geri dönüşüm vizyonunun en önemli parçalarından biri. İzmir’de çok yakın zamana kadar çöpler neredeyse hiç ayrıştırılmadan Harmandalı’na gidiyordu. Bu da Çiğli halkı için büyü sorun teşkil ediyorum. Biz buradaki devasa yükü 4’e ayrıştırdık. Kuzeyde Bergama’da, Batı’da Menderes’te ve doğudaysa Ödemiş’te kurduğumuz 3 tesisle çöpleri bölecek bir anlayışla hareket ettik. Atık yönetiminin tek odaktan 4 odaklı sisteme dönüşmesi İzmir’in geri dönüşüm planının ilk adıydı. Bu kapsamda Bergama tesisimiz yakın bir zamanda üretimine başladı. Bugün açılışını yaptığımız tesisimizi ve diğer tesisleri bu yeni anlayışla hayata geçiriyoruz. Geri dönüşümün son ayağı ise tesislerde sokaklar arasında bağ kurmak yani çöpleri evlerden ayrıştırılmış olarak alıp buralarda ham madde ve enerjiye dönüştürmek. İlerleyen günlerde başlayacağımız sokak bazında atık yönetimi seferberliği İzmir’in dünya kenti olmasında öncü olacak. Çöp artık İzmir’de bir atık olmaktan çıkmıştır Peşinde koşulan bir hammaddeye dönüşmüştür. Doğa ve enerji dostu bir hale dönüşmüştür.”

KILIÇDAROĞLU’NDAN MEHMET ERİŞ’E SÖZ

Konuşmasına tesisin İzmir ve Türkiye için önemine vurgu yaparak başlayan Kılıçdaroğlu, İlçe Belediye başkanı Eriş’in davetine de yanıt vererek tekrar Ödemiş’e geleceğinin sözünü verdi ve “Ödemiş son seçimlerde güzel bir karar verdi ve şu anda o güzelliğin sonuçlarını yaşıyorlar. Ödemiş Belediye başkanımız tarihsel vurgularını yaptı. Ödemiş’i bize anlattı. Bu topraklar bereketli topraklar ve bizim bu toprakları cennete dönüştürmemiz lazım. Bizim beraber yaşamız lazım. Bütün insanları kucaklamalıyız. CHP olarak biz, ülkemizin neresinde yaşarsa yaşasın herkesi kucaklamak istiyoruz ve herkesle barış ve huzur içinde yaşamak istiyoruz. Çok güzle bir tesisi yapılıyor. Özelliklerini saydılar. Hepimizin atıkları var. Birileri onu alıyor ve kentten uzak bir yere götürüyüz. Oradan geçerken bir koku ve kötü görüntü oluyor. İşte bu tesis bunu değiştiriyor. İkincisi… O çöpler sanayiye gönderilip yeni maddeler yapılıyor. Aslında çöpler tamamı altın değerlinde ve bunu değerlendiriyoruz. Ayrıca organik gübre elde diyoruz ve bu şekilde topraklarımız koruyoruz. Bunu yanında burada elektrik elde edilecek. Elektik çok pahalı. Ama buradan elde edeceğimiz elektrikle herkes bundan yararlanacak. Başkanlarımız söyledi. İstihdam yaratacak. Düşünsenize kapıya koyduğumuz bir çöpün ekonomideki etkisi. Bu tesis aslında bütün memlekete hizmet ediyor ve bunun değerini bilmemiz gerekiyor. Evet övünmek yetmiyor, gereğini yapmak gerekiyor. Övünmek yetmedi, gereği yapıldı. İki belediye başkanımıza da teşekkür ederim. Eğer bu tesis Avrupa’da bir numaraysa Ödemiş de 1 numara olmayı hak ediyor. Başkan ayrıca bir daha bekliyoruz dedi. E başkan geleceğim. Bana daha bir kahve ısmarlamadın. Geleceğim bir kahveni içeceğim. Ödemiş’in sokaklarını gezmek ve vatandaşlarla konuşmak istiyorum” dedi.

“YOK ÖYLE BİRKAÇ KİŞİYE ISMARLAMA İHALE VERMEK”

CHP’li belediyelerin şeffaflık ve hesap verilebilirlik prensipleri üzerinden hizmet verdiklerine dikkat çeken Kılıçdaroğlu, iktidarın yaptığı ihalelerin “ısmarlama” olmasını bir kez daha eleştirdi ve “İzmir, mutlu inanların kenti Anadolu’dan İzmir’e gelen herkes bir süre sonra ben İzmirliyim der. Herkes İzmirli olmakla övünür. İzmir’i mutlu insanların yeri haline getiren sizin seçtiğiniz belediye başkanlarıdır. Benim belediye başkanlarından istediğim bir şey var. Harcadığınız her kuruşun hesabını millete verecekliniz. Çünkü para sizin değil milletin. İhaleleri canlı yanlayacaksın. Yok öyle birkaç kişiye ısmarlama ihale vermek. Bizim düzenimiz hakça biz düzen. Böyle öğrendik böyle götüreceğiz. Belediye başkanı arkadaşlarıma şunu da söyledim: Oy versin vermesin hiçbir ayrım ayırmayacaksınız. O insanlara hizmet götüreceksiniz, gönüllünü alacaksın. Hiçbir ayrım yapmayın ama pozitif ayrımcılık konusunda bir alan belirledim. Eğer bulunduğunuz bölgede fakir mahalleler varsa oralara daha fazla hizmet götürün, o mahallelerde kreşler için, anne gönlü rahat dışarı çıksın dedim. O anne bunu yapınca kent kültürünü öğrenecektir. Bu pozitif ayrımcılığı da belediye başkalarımız yapıyor” diye konuştu. 

“BİZİMLE ONLAR ARASINDAKİ FARK BEYAZLA SİYAH GİBİ KESKİNDİR”

CHP’nin bugüne kadar ülkeye kazandırdıklarının parça parça satıldığını ifade eden Kılıçdaroğlu, iktidarla CHP arasında çok keskin ayrımlar olduğuna dikkat çekti ve şunları söyledi; “CHP’nin geleneklerinde halka hesap vermek vardır. Bu bizim geleneklerimizde var. Harcadığımız her kuruşun hesabını veririz. Ama yoksul ailelere yardım ederken bir elin verdiğini diğer görmez. Bizim geçmişte yaptıklarımız iktidar paydaşları parça parça sattılar. Biz yaparız onlar satarlar. Biz israftan çekiniriz ama onlar israfta kaçınmazlar bizimle onlar arasındaki fark beyazla siyah gibi keskindir. Biz halka hizmeti vatanseverlik olarak görürüz. Onları ise… Son zamanlarda görüyorsunuz. Rüşvet alanlar, milyarları götürenler, milletvekillerinin içine düştü bataklıklar… Bütün bulları görüyoruz. Bu memlekette bunca işsiz var. Siz nasıl yapabiliyorsunuz bu dedim AK Partili milletvekillerine. Nasıl millet işsizken 5 maaş alan insanlar olur?”

“HER ŞEY AYDINLANACAK BU ÜLKEDE”

Kılıçdaroğlu son olarak mevut iktidarın sonunun yaklaştığını söyledi ve Millet İttifakı iktidarıyla ülkede demokrasinin hakim olacağını belirterek, “Biz yerel seçimlerde Martın sonu bahar demiştik. Şimdi ampul patlayacak ve ülkeye güneş doğacak. Her şey aydınlanacak bu ülkede. Siyasette de ahlak olacak. Her şeyin altyapısını hazırlıyorum. Her şeyin yeri ve zamanı gelince hukuk içinde hesabını soracağız. 128 milyar dolar birilerine peşkeş çekiliyorsa bunu hesabını soracağım. Kul hakkı yiyenin burnundan fitil fitil getireceğim. Biz bütün her şeyi millet ittifakıyla yapacağız. Birik olacağız ve bu ülkeye demokrasiyi getireceğiz. Kimse tweet attığı için hapse girmeyecek. Çiftçi üretecek kazanacak, sanayici üretecek kazanacak. Benim size sözüm sözdür. Yeter ki destek verin. Güzel bir ülkeyi inşa edelim. Herkesin çalıştığı ve alın terinin hakkını aldığı bir Türkiye’yi beraber inşa edeceğiz” dedi.

Konuşmalardan sonra tesisin açılış kurdelesi kesildi.

Törenin ardından diğer programları için İzmir'e hareket eden Kılıçdaroğlu, İl Başkanı Deniz Yücel, Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve beraberindeki heyetle birlikte yol üstündeki bazı kahvehanelerde mola vererek çay içti, vatandaşlarla sohbet etti. 

116 bin hanenin enerji ihtiyacı karşılanacak

Günlük bin 600 ton katı atık işleme kapasitesi ile dünya ölçeğinde ilk sıralarda yer alan tesiste 116 bin hanenin enerji ihtiyacını karşılayacak miktarda saatte 20 MW elektrik ile günde 100 ton gübre üretilecek. Tamamen kapalı olarak kurulan, doğal kaynakların korunmasını sağlayacak çevre dostu tesiste mekanik ayırma, biyometanizasyon üniteleri, kompost üretim, elektrik enerjisi üretim üniteleri ile modern bir laboratuvar bulunuyor. Tesise gelen atıklar ayrıştırılacak, ambalaj atıkları geri dönüşüm sanayinde hammadde olarak kullanılacak, organik atıklardan enerji ve gübre üretilecek.

Sistem nasıl çalışıyor?

Tamamen kapalı olarak kurulan tesiste mekanik ayırma, biyometanizasyon üniteleri, kompost üretim, elektrik enerjisi üretim üniteleri ile modern bir laboratuvar bulunuyor. Tesise gelen atıklar ayrıştırılacak, ambalaj atıkları geri dönüşüm sanayinde hammadde olarak kullanılacak, organik atıklardan enerji ve gübre üretilecek.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası