Ege Postası
Geri

CHP'de Büyükşehir için adaylığını koyan isimleri yakından tanıyalım...

İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı için 8 isim yola çıktı. Büyükşehir'e talip olan isimlerin özgeçmişleri merak konusu oldu.
CHP'de Büyükşehir için adaylığını koyan isimleri yakından tanıyalım...
Haberler / Yerel Politika
6 Aralık 2023 Çarşamba 12:59
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

EGEPOSTASI- 31 Mart 2024 yerel seçimlere aylar kala siyasi partilerde hareketlilik sürüyor. CHP'de aday adayı olmak için verilen süre dün 17.00 itibariyle sona erdi. 

BÜYÜKŞEHİR İÇİN YOLA ÇIKAN İSİMLER

İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı için 8 isim yola çıktı. Mevcut Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Büyükşehir Belediyesi eski Genel Sekreteri Buğra Gökce, Bornova eski Belediye Başkanı Olgun Atila, Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, CHP İzmir önceki dönem milletvekilleri Atila Sertel, tacettin Bayır, Musa Çam, Büyükşehir için aday adayı oldu. 

SOYER BİR DÖNEM DAHA İSTEDİ

Mevcut Belediye Başkanı Tunç Soyer, son zamanlarda bir dönem daha istediğini sık sık dile getirmesinin ardından sessiz sedasız bir şekilde dosyasını İl Başkanlığına teslim etti.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer 13 Mayıs 1959 tarihinde Ankara'da doğdu. Babası Nurettin Soyer, annesi Güneş Soyer'dir. Dedesi Priştine'den gelerek Ege'ye yerleşen Balkan Türklerinden biridir. İlk ve orta öğrenimini İzmir'de tamamladıktan sonra Bornova Anadolu Lisesi'ni ve Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. Biri İsviçre'deki Webster Üniversitesi'nde "Uluslararası İlişkiler" diğeri Dokuz Eylül Üniversitesi'nde "Avrupa Birliği" alanlarında olmak üzere iki yüksek lisans yaptı. Neptün Soyer ile 20 Şubat 1988. tarihinde evlendi, Duygu ve Defne adlı iki kız babasıdır.

SEFERİSAR DÖNEMİ 

2003 yılında Avrupa Birliği’nden İzmir'e temin edilebilecek mali kaynaklar konusunda hazırladığı raporunu dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina'ya sundu ve Piriştina'nın teklifini kabul ederek Büyükşehir Belediyesi başkan danışmanı olarak çalışmaya başladı. 2004-2006 yılları arasında İzmir Ticaret Odası'nda dış ilişkiler müdürlüğü ve genel sekreter yardımcılığı yaptı. 2006 yılında Dışişleri Bakanlığı tarafından EXPO 2015 İzmir Yönlendirme Kurulu ve Yürütme Komitesi Genel Sekreterliği görevi verildi. 2009 ve 2014 yılında Cumhuriyet Halk Partisi'nden Seferihisar Belediye Başkanı seçildi. 2019 Türkiye yerel seçimlerine CHP'nin İzmir Büyükşehir Belediyesi başkan adayı olarak katıldı ve %58 oyla başkan seçilerek 8 Nisan 2019'da göreve başladı. İngilizce ve Fransızca bilmektedir. 

İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ESKİ GENEL SEKRETERİ BUĞRA GÖKCE KİMDİR?

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde uzun yıllar bürokratlık yapan Buğra Gökçe, Soyer'in başkanlığında bilinmeyen bir sebeple istifa ederek İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcılığı görevine başladı. İstanbul'daki görevinden istifa eden Gökce İzmir için adaylığını geçtiğimiz günlerde açıkladı. 

Buğra Gökce 1974 yılında Ankara'da doğdu. Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü'nden 1995 yılında mezun oldu. Gökce, 2000'de aynı üniversitede yüksek lisansını, 2007 yılında Japonya Hükümeti'nin verdiği burs ile Japonya'nın kentlerinde planlama ve kentsel ulaşım yatırımları konusunda lisansüstü eğitim aldı. 2008 yılında da ODTÜ Şehir Planlama Anabilim Dalı'nda doktorasını tamamladı. 2002'den itibaren TMMOB Şehir Plancıları Odası'nın çeşitli kademelerinde yöneticilik görevlerinde bulundu. 2006-2007 yıllarında ise Şehir Plancıları Odası'nın Genel Başkanlığını yürüttü. 2005-2014 yıllarında ODTÜ ve Gazi Üniversitelerinde yarı zamanlı öğretim görevliliği yaptı. 2008'de İzmir 2 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu Üyeliğine tayin oldu. 2009-2010 yıllarında İzmir 2 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu başkanlığını üstlendi. Gökce, 1996'da Ankara Büyükşehir Belediyesi imar dairesinde kamu görevine başladı. 2009 yerel seçimleri sonrası Ankara Büyükşehir Belediyesi'nden Çankaya Belediyesi'ne geçişi onaylanmadığından memuriyetten istifa edip Çankaya Belediyesi'nde görev yapmaya başladı. 2010-14 yıllarında Çankaya Belediyesi yatırımlardan sorumlu başkan yardımcılığı görevini yürüttü. 2014 yerel seçimleri sonrası İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde fen işleri daire başkanı olarak göreve başlamış Ekim 2014'te ise genel sekreter yardımcılığı görevine atandı. Eylül 2016'da İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreterliğine vekaleten, Mart 2017'de ise asaleten atandı. Mayıs 2022'ye dek İzmir Büyükşehir Belediyesi genel sekreteri olarak görev yaptı. Haziran 2022 tarihi itibarıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi genel sekreter yardımcısıdır. Ayrıca Şubat 2023 tarihi itibarıyla İETT Genel Müdürlüğü görevini de üstlendi. Temmuz 2023 itibarıyla İETT Genel Müdürlüğü'ne Buğra Gökçe yerine İrfan Demet atandı. 1 Aralık 2023 tarihinde 2024 Türkiye yerel seçimlerinde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı aday adaylığı için İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ndeki Genel Sekreter yardımcılığı görevinden istifa ettiğini açıkladı.

BATUR SON SAATLERDE FLAŞ BİR KARARLA ADAYIM DEDİ

Konak Belediye Başkanı Abdül Batur’da İzmir Büyükşehir Belediyesi için yola çıkan isimlerden biri oldu. Batur, başvuru sürecinin bitimine bir kaç saat kala şok bir kararla adaylığını duyurdu. Sessizce yapılan başvurunun sebebi olarak mevcut Başkan Soyer’e saygı olduğunu dile getirdi.

ABDÜL BATUR KİMDİR?

Abdül Batur, 1957'de İzmir'in Narlıdere ilçesinde doğdu. İlk ve ortaöğrenimini İzmir'de tamamladıktan sonra Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nde öğrenim gördü. 1999 Türkiye yerel seçimlerinde Narlıdere belediye başkanı seçildi. 2004'te İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina'nın ölümünün ardından bu göreve aday oldu ancak seçilemedi. Sonuncusu 2014 seçimlerinde olmak üzere üç kez daha Narlıdere belediye başkanlığı görevine geldi. 2017'de yüz gün süreyle görevinden uzaklaştırıldı. 2019 Türkiye yerel seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi'nin büyükşehir belediye başkan adaylığı için başvurdu ancak daha sonra Konak ilçesinden aday gösterildi ve Konak belediye başkanı seçildi. Aynı zamanda Kıyı Ege Belediyeler Birliği başkanıdır. Evli ve iki çocuk sahibidir.

İLK DEĞİŞİMCİ BAŞKAN 'BÜYÜKŞEHİR' İÇİN HAZIRLANDI 

Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay ise 2023 genel seçimlerin ardından değişim tartışmaları sonrası değişimcilerden yana tavır alan İzmir’in ilk belediye başkanı olmuştu. Tugay’ın kurultayda ‘değişimi’ desteklemesinin ardından ismi sık sık Büyükşehir için geçti. Tugay’ın Büyükşehir’den aday gösterilmemesi durumunda başka bir ilçeye aday olmayacağı öğrenildi.

1967 yılında İzmir’de doğdu. 1980 yılında İzmir İnönü Lisesi’nin ortaokul bölümünden ve 1983 yılında ise lise bölümünden mezun oldu. 1983-1989 yılları arasında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde okudu. Ardından mecburi hizmet nedeniyle Çorum’da ve İzmir Tire’de pratisyen hekim olarak görev yaptı.

1993-2000 yıllarında Ankara Numune Hastanesi ve İzmir Atatürk Eğitim Hastanesinde Plastik Cerrahi ihtisasını tamamlayarak, 2000 yılında uzman doktor oldu. 1997’de ABD, Cleveland Klinik’te kısa bir süre ‘’research fellow’’ olarak çalıştı. 2001-2005 yılları arasında Karşıyaka Devlet Hastanesinde Plastik Cerrah, 2005-2009 yıllarında İzmir Çiğli Kent Hastanesinde Plastik Cerrah olarak çalıştıktan sonra 2009 yılında Karşıyaka’da Serbest Hekimlik yapmaya başladı ve halen Alsancak’ta bu görevini sürdürüyor.

2010 yılında Cumhuriyet Halk Partisi'ne katılarak, 2011 yılında CHP İzmir İl BYKP sağlık komisyon üyesi olarak parti çalışmalarında yer aldı. 2012-2016 yılları arasında, İzmir Tabip Odası Özel Hekimlik Komisyon Başkanlığı, Türk Tabipler Birliği Özel Hekimlik Kolu yürütme kurulu üyeliği ve 2 dönem TTB Kol başkanlığını yürüttü. 2013-2014 yıllarında CHP İzmir il ARGE Kurulu üyeliği ve sonrasında başkanlığını yaptı. 2014 yılında Karşıyaka Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyeliğine seçilerek, 1 yıl süreyle Kent Konseyinde çalışmalarda yer aldı. 2015 yılında CHP Karşıyaka İlçe Yönetim Kurulunda Bilişim Sorumlusu, seçim ve hukuk işlerinden sorumlu başkan yardımcısı olarak görev yaptı. 2016 yılında Karşıyaka İnönü Mahallesi delegesi, daha sonra CHP Karşıyaka İlçe Yönetim Kurulunda, STK ve Meslek Odalarından sorumlu Başkan Yardımcılığı görevinde bulundu. Bu dönemde 2016 yılında Türk Plastik Cerrahi Derneği Yönetim Kurulu Üyeliğine seçildi. 2017-2018 yıllarında Ege Bölgesi Plastik Cerrahi Derneği Yönetim Kurulu Üyeliğine getirildi. Cemil Tugay, evli ve 3 çocuk sahibidir.
31 Mart 2019 Yerel Seçimlerinde CHP'den İzmir İli, Karşıyaka İlçesi Belediye Başkan adayı oldu.

OLGUN ATİLA BÜYÜKŞEHİR’E TALİP

Bornova önceki dönem Belediye Başkanı Olgun Atila, Büyükşehir için harekete geçen bir diğer isim oldu. Atila’nın adaylık açıklaması adeta bir miting havasında gerçekleşti.

OLGUN ATİLA KİMDİR?

 Olgun Atila, 07 Eylül 1976 tarihinde bu semtte doğdu. Eğitim hayatına Bornova Kars Halil Atila İlköğretim Okulu'nda başlayan Atila, orta öğretimini Bornova Suphi Koyuncuoğlu Lisesi'nde tamamladı. Yükseköğrenimini ise Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nde gerçekleştiren Atila, İngiltere'deki Luton Üniversitesi'nde İngilizce eğitimi alarak uluslararası bir bakış açısı kazandı. Ardından, Dokuz Eylül Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Kentsel Tasarım Bölümü'nde master yaparak bilgi birikimini daha da derinleştirdi.

 Evli ve 2 çocuk babası olan Atila, iş yaşamında da mimari proje ve inşaat alanında faaliyet gösteren Olgun Atila Mimarlık Limited Şirketi'ni kurarak sektörde adını duyurdu.

Siyasi kariyerine 2009 yılında CHP çatısı altında Bornova Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediye Meclis Üyeliği ile başlayan Atila, 2009-2013 yılları arasında İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi Divan Katipliği görevini üstlendi. Ayrıca, 2009 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Komisyonu Başkanlığı görevine getirildi. 2014-2019 döneminde ise Bornova Belediye Başkanlığı'nı başarıyla yürüttü. Sosyal sorumluluklarını da ihmal etmeyen Olgun Atila, 1996-2008 yılları arasında bir yerel gazetede "Değişim" adlı köşe yazarlığı yaptı. Barış, birlik, beraberlik ve kardeşlik vurgusu yaptığı İzmir Dostluk Birliği Platformu'nda Başkanlık görevini üstlenerek toplumsal birçok konuda etkili bir rol oynadı.

Bornova Belediye Başkanı olarak görev yaptığı Nisan 2014'ten bu yana Olgun Atila, spor alanında gerçekleştirdiği önemli hizmet ve projeleriyle dikkat çekiyor. Bu süre zarfında elde ettiği başarılar, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi tarafından 2017 Yılı Fair Play Ödülleri'nde 'Sportif Fair Play Kariyer Dalında Şeref Diploması' ile taçlandırıldı. Ayrıca, Türkiye Spor Yazarları Derneği İzmir Şubesi tarafından "2016 Ege'de Yılın Spor Adamı" ve "Basketbol Adamları Derneği Basketbol Oskarları ve Spor Hizmet Ödülleri"nde "2016 Yılı Basketbol Büyük Ödülü"ne layık görüldü. Olgun Atila, Bornova'nın spor ve sosyal yaşamına kattığı değerlerle tanınan bir lider olarak ön plana çıkıyor.

ATİLA SERTEL ‘ADAYIM’ DEDİ

CHP önceki dönem İzmir Milletvekili Atila Sertel, aday adaylığını ilk açıklayan isimlerden biri oldu.

Sık sık ‘ön seçim’ çağrısı yapan Sertel kimdir?

23 Temmuz 1956 tarihinde Eskişehir'de doğan Atila Sertel, liseyi bitirdikten sonra 1982 yılında Ege Üniversitesi Basın Yayın Yüksekokulu Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Bölümü'nde lisans öğrenimini tamamladı. 2020 yılında ise Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesinin Adalet Bölümü'nden önlisans diploması aldı. Ege Üniversitesi Basın Yayın Yüksekokulu'nda öğrenim gördüğü yıllarda MilliyetGüneşYeni Asır ve Hürriyet gazetelerinde yazmaya başladı. Haber müdürlüğü ve köşe yazarlığı yaptı. 1991 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kendisi açısından başarısız geçen milletvekili seçimlerinden sonra gazeteciliğe dönerek Ekonomi Gazetesi'nde haber müdürü oldu ve Gazete Ege'nin editörlüğünü yaptı.

1989 yılında DSP'li İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Yüksel Çamur döneminde Sertel, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde Basın ve Halkla İlişkiler bölüm müdürü olarak çalıştı. Eşi Ziynet Sertel ile Ajansı Reklamcılık Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi'ni kurduktan sonra bir de yayıncılık şirketi açtı. 2000 yılında Şehir ve Başkan dergisinin yayınına katkıda bulundu.

Atila Sertel, 27 Eylül 2009 tarihinde Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanı oldu. Ayrıca Türkiye Gazeteciler Cemiyeti İzmir Şube Başkanı ve İcra Kurulu Üyeliği görevini yürütüyordu. Haziran 2015 Türkiye genel seçimlerinde milletvekili adayı olmak için görevinden istifa etti.

TACETTİN BAYIR KİMDİR?

CHP’nin aday adaylığı için verdiği sürenin bitimine 1 saat kala şok bir kararla adaylığını açıklayan CHP önceki dönem İzmir Milletvekili Tacettin Bayır kimdir?

Tacettin Bayır 1961 yılında İzmir'in Karaburun ilçesine bağlı Mordoğan'da doğdu. İlk orta ve lise öğrenimini İzmir'de tamamladı. 1983 yılında SODEP'e üye olarak kuruluş çalışmalarında görev aldı. 1984-1986 yılları arası SHP Konak İlçe Esnaf Komisyon Başkalığı yaptı. 1988-1990 döneminde Konak Halkevleri Başkanlığı ve Halkevleri İl Koordinasyonu Kurulu Başkanlığı yaptı. Daha sonra SODEP-Halkçı Parti Birleşmesinden oluşan SHP-CHP Birleşmesi dahil birçok kez ilçe, il, kurultay delegelikleri yaptı.

Üç dönem İzmir İl Başkanlığı Danışma Kurulu üyeliği ve İl Seçim propagandisti olarak seçimlerde görev aldı. 1999 Milletvekili seçimlerinde ön seçimde aday olup 43 aday arasından 7. olmasına rağmen seçilemedi. Bu süreçte muhtelif sivil toplum örgütlerinde yöneticilik görevlerinde bulundu. Şu anda Ulusal Sanayici İş Adamları Derneği (USIAD) İzmir Temsilciliği ve Fahrettin Altay Spor Kulübü'nün Başkanlığını yapmaktadır. 17 Ocak 2011 tarihinde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından CHP İl Başkanlığı görevine atandı. XXV. Dönem İzmir milletvekilidir.

2018 Türkiye genel seçimleri öncesinde 14 CHP'li milletvekili ile mecliste grup kurabilmesi için İYİ Parti'ye geçti. 10 Mayıs 2018 tarihinde yapılan açıklama ile Cumhuriyet Halk Partisi'ne geri döndü.

MUSA ÇAM ‘BEN DE VARIM’ DEDİ

CHP önceki dönem İzmir Milletvekili Musa Çam da son saatlerde adaylığını açıkladı.

Musa Çam kimdir?

Musa Çam, 5 Ekim 1953'te İzmir'de doğdu. Babasının adı Şahismail, annesinin adı Hatayi'dir. Çam, 2 çocuk babasıdır.

İşçi, Sendikacı; Buca Eğitim Enstitüsü Beden Eğitimi Bölümünü bitirdi. İzmir Belediyesi ve Tariş'te işçi olarak çalıştı.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel İş Şube Yöneticiliği, Ege Bölge Temsilciliği, Yönetim Kurulu Üyeliği ve Genel Sekreterliği görevlerinde bulundu. TÜSES Vakfı, Sosyal Demokrasi Derneği ve DİSK Emekli-Sen Üyesidir.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası