CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Seferihisar Belediyesi'nin yaptırdığı ve adını 'Atilla İlhan Yaratıcı Yazarlık Okulu' olarak açıkladığı okulu ziyaretinden sonra Türkiye Yaratıcı Yazarlık Çalıştayı'na katılmak üzere Euphorıa Oteli'ne geçti.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir’in Seferihisar ilçesinde Bilim, Yönetim, Kültür Platformu tarafından düzenlenen Türkiye Sanat Çalıştayı’nın açılışına katıldı.
CHP Genel Sekreteri Kamil Okyay Sındır, CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeynep Altıok, Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer ile birlikte çalıştayın yapılacağı salona gelen Kemal Kılıçdaroğlu, çalıştayda hazır bulunan Hürriyet Gazetesi Yayın Danışmanı Doğan Hızlan, Yazar Gürsel Korat, Yazar Adnan Binyazar, Yazar -Şair Metin Celal, Yazar Erendiz Atasü, Yazar Ahmet Ümit, Gazeteci - Yazar Selim Esen, PEN Türkiye Merkezi Eski Başkanı Tarık Günersel, Cumhuriyet Yayınları Genel Müdürü Turhan Günay, Tiyatro bilimci, Oyuncu - Yazar - Yönetmen Özdemir Nutku, Yazar İbrahim Karaoğlu, Tiyatro Oyuncusu ve Yönetmeni Yücel Erten, Tiyatro ve Sinema Oyuncusu Orhan Alkaya, Tiyatro Sanatçısı Levent Üzümcü, Tiyatro Sanatçısı-Yazar Eren Aysan, Ressam Zafer Gençaydın, Yazar - Sanat Eleştirmeni Kaya Özsezgin, Akademisyen-Yazar-Ressam Prof. Dr. Hüsnü Dokak, Ressam Hanefi Yeter, Müzik Araştırmacısı-Yazar Ahmet Say, Oyuncular Sendikası Genel Sekreteri Tilbe Saran, Andante Dergisi Yayın Yönetmeni Ömer Serhan Bali, Sinema Eleştirmeni Vecdi Sayar, Heykeltıraş Mehmet Aksoy, Heykeltıraş Filinta Önal, Fotoğraf Sanatçısı Mahmut Turgut, Fotoğraf Sanatçısı Mehmet Arslan Güven'in elini tek tek sıkıp, selamladı.
SANATÇILAR BİZLERİ ONURLANDIRDI
Çalıştayın açılışını yapan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, konuşmasına, "Bugün sanatçıların bizi onurlandırdığı bir gün" sözleriyle başladı. Sanatın var olanla yetinmeyeceğini, kendisini yinelemek istemeyeceğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, "Sanat olağan akışına bırakıldığında güzeli, insancıllığı ve daha fazla özgürlüğü arama sürecinde kendini yeniden oluşturur. Sanatın bu öz yapısı tutucu ve baskıcı iktidarların sanatı tehlike olarak görmelerine yol açar. Tarihte bunun çok sayıda örneğini biliyoruz. Sanat kurumları daha özgür, daha insancıl ve daha demokrat olmak isterler ve bir toplumdan bekledikleri de odur" dedi.
ÖZGÜRLÜĞÜN ÖLÇÜTÜ SANATA BAKIŞTIR
Sanatın, sanatçının önemine değinen CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, "Bir yönetimin demokratlığının ve özgürlükçülüğünün ölçütü sanatçı ve sanat kurumlarına bakışıdır. Eğer o yönetim özgürlükçü pencereden bakabiliyorsa o ülkede sanatın gelişmesi sağlanır ve önü açılır. Sanatın var olabilmesi için sanatçıların insanca ve özgürce yaşayabilecekleri koşulların oluşturulması gerekir. Sanat, sanat dışı etkilerle yönlendirilmez" dedi.
PARTİ YANDAŞI DEĞİL, ÖZGÜRLEŞTİRMEYİ SAĞLAMAK İSTİYORUZ
Partisinin sanata ve sanatçıya bakışını da anlatan Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bizim Cumhuriyet Halk Partisi olarak amacımız sanatçının özgürlüğünü, gelecek güvencesi de dahil insanca yaşamasını güvence altına almaktır. Bizim amacımız sanatçıları parti yandaşı yapmayı değil, onları özgürleştirmeyi ve üretkenleştirmeyi sağlamaktır. Bizim amacımız özerk bir sanat kurumu aracılığı ile kaynakların verimli kullanılmasını ve eşit dağıtılmasını sağlamaktır. Bizim amacımız her uygar toplumda olduğu gibi Türkiye'de her yurttaşın sanat bilimlerinden yararlanmasını sağlamaktır. Her toplum kesimi için sanatçıların da örgütlenme ve savunma haklarına sahip olmasını istiyoruz ve bunu savunuyoruz. Sizin gücünüzün siyasetin çok daha ötesinde her türlü gücün üstünde olduğuna inanıyoruz. Eserleriniz, aslında Türkiye'nin geleceği için çok önemlidir. Her birey siyasetçi olabilir, herkesin özellikleri vardır ama sanatın ve sanatçının kendine özgü özellikleri vardır."
Üç Silahşörler Romanı'ndan bir bölüm anlatan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, açılış konuşmasını da, "Bütün siyasetçiler hoşlansalar da hoşlanmasalar da sanatçının önünde saygı duymak ve onun önünde eğilmek durumundalar" sözleriyle tamamladı.
Türkiye Sanat Çalıştayı, daha sonra çalışmalarını basına kapalı sürdü.
SANATÇILAR ÖNERDİ, KILIÇDAROĞLU NOT ETTİ
CHP'nin İzmir'in Seferihisar İlçesi'nde düzenlediği ve Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun da katıldığı Türkiye Yaratıcı Yazarlık Çalıştayı'na katılan yazar ve sanatçılar, tek tek söz alıp sorunlarını anlattı, CHP'den sanata, sanatçılara yönelik ne istediklerini söyledikten sonra önerilerini sıraladı. Sanatçılar en çok baskı ortamından yakınarak, sanat icra ederken iktidar başta olmak üzere farklı kesimlerden aldıkları tepkileri, örneklerle anlattı.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise tüm bu anlatılanları, önerileri tek tek not etti. Toplantıda sadece Kılıçdaroğlu değil, zaman zaman dikkatini çeken yerleri söylediği Genel Sekreter Kamil Okyay Sındır ile Genel Başkan Yardımcısı Zeynep Altıok da notlar aldı.
Sanatçıları dinleyen, Bilim, Yönetim, Kültür Platformu üyeleri de anlatılan sorunlar ve önerilerden yararlanıp, partinin politikalarına yön verecek yeni fikirler edindiklerini söyledi.
İLÇE BAŞKANLARI DA KILAÇDAROĞLU İLE BULUŞTU
Bu arada toplantıya verilen arada, geçmiş kongrede il başkan adayı olan CHP Bornova İlçe Başkanı Nevzat Kavalar'ın yanı sıra Konak İlçe Başkanı Şakir Başak, Bayraklı İlçe Başkanı Cemalettin Alper ve Buca İlçe Başkanı Çağdaş Kaya da, Kılıçdaroğlu ile özel bir görüşme yaptı.
İlçe başkanlarının, CHP İzmir İl Başkanlığı'ndan istifa eden Alaattin Yüksel'in yerine atanacak isim konusunda görüştükleri öğrenildi.
'SİYASETTE BEL ALTI VURUŞLARA KARŞIYIM'
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, 'Anadolu soruyor' programında 40 yerel televizyon kanalı ile TRT Haber'in ortak yayınında soruları yanıtladı. Özel hayata ilişkin bir soruya Kılıçdaroğlu, "Siyasetçi toplumun önündeki adamdır, bundan kaçma şansınız yok. Medya sizi denetler, yanlışınızı size söyler. Ama siyasetçiyi gözlerken, toplumun geleneksel kurallarına saygı göstermesi lazım. Özel hayata giren alanlara, gazetecinin girmemesi lazım. Örneğin bir gazete, Binali Bey'in oğlunu bir başka mekanda fotoğraflandı. Ben hayatımda ağzıma almadım, o onun özel hayatıdır. Bizim buna dikkat etmemiz lazım. Benim kızım bir daire aldı, günlerce yazıldı. Aynı şekilde ben sayın Başbakanın eşi ve çocuklarıyla ilgili halkın deyimiyle 'bel altı vuruşlara' karşıyım, bunlar doğru değil. Siyasetle ilişkili bir alana giriyorsa, bizim ilgi alanımıza girer, yoksa bizim alanımıza girmez" diye konuştu.
'LİDERLER SAHNEYE ALINACAK' DİYE SÖYLENSEYDİ, BİZ GİDERDİK'
Kılıçdaroğlu, 7 Ağustos'taki Şehitler ve Demokrasi mitinginin sonunda yeniden sahneye çıkmamasının sorulması üzerine, "Miting öncesi bize verilen programda konuşmaların ardından bir şey görünmüyordu. Bizde ona göre planlamızı yaptık, planlamaya uyarak bütün liderlerle birlikte mitinge katıldık. Ben de konuşmaların ardından sayın Bahçeli ile birlikte programın bitiminin ardından 'Allah'a ısmarlamadık' dedik, ayrıldık. Konuşmalar bittikten 'liderler sahneye alınacak' diye söylenseydi, biz de giderdik. Neden gitmeyelim. Oraya çıkıp konuşma yaptığımıza göre, bir sorun yok demektir" dedi.
KILIÇDAROĞLU İZMİR'DEN AYRILDI
İzmir'in Seferihisar İlçesi'nde düzenlenen Bilim, Yönetim, Kültür Platformu'nun sanat çalıştayına katılan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, çalıştayın ardından İzmir Adnan Menderes Havalimanı'ndan uçakla İzmir'den ayrıldı. (DHA/İHA)