31 Mart yerel seçimleri için İstanbul’da en az 200 bin kişiyle seçim güvenliğini sağlamayı hedefleyen CHP, yaklaşık 5 aydır gerçekleştirdiği sandık güvenliği eğitimlerinde sona yaklaştı. CHP, 1919 okulda görevlendirdiği en az bir avukat ve kriz merkezindeki hukuk masasıyla seçim günü yaşanılabilecek olası problemlere anında müdahale etmeyi de hedefliyor. Ayrıca seçim günü oy kullanılan okullardaki tüm sandıklarda bir asil ve bir yedek sandık sorumlusu, en az 2 müşahit, kat ve okul sorumlusu ile bilişim sorumlularının atamalarını da yapmaya devam ediyor.
‘CHP yerel seçimlerde tüm usulsüzlüklere karşı hazır’
Aytuğ Atıcı, yerel seçimlerde yurttaşların verdiği oyların sandığa yansıması için ‘Sandık Güvenliği Eğitimi’nde öncülük ediyor. Atıcı, oy verme sürecinde olası usulsüzlüklerin önüne nasıl geçileceği eğitimlerde örneklerle anlatıyor. Yerel seçimlerde CHP’nin tüm usulsüzlüklere karşı hazır olduğunu belirten Atıcı, oyların korunmasına ilişkin yurttaşları her alanda bilgilendermeyi amaçladıklarını belirtti. Atıcı’nın sorularımıza verdiği yanıtlar şöyle:
- Sandık Güvenliği Eğitimini kimler veriyor'
CHP parti okulunun yetiştirdiği 3 bin 500 parti eğitmeni var. 81 ilde de parti okulu koordinatörlerimiz bulunuyor. Her bölgenin koordinatörü de CHP parti okulunun ilkelerine göre bu eğitimi yayıyor. Sandık kurumu üyelerimizi, sandık başında görev alacak müşahitlerimizi eğitiyoruz. Yedek olarak görevlendirilen sandık kurulu üyelerimizi ayrıca okul sorumlularımızı, hukuk sorumlularımızı tamamını eğitmeye çalışıyoruz.
- Tüm il ve ilçelerde sandık başında bu eğitimi alan kişiler olacak diyebilir miyiz'
Bizim için stratejik öneme sahip olan, aday çıkarttığımız iddialı olduğumuz il ve ilçelere öncelik tanıyoruz. Bu seçim güvenliğine ilişkin verdiğimiz eğitim her sene YSK’nin yönergesine göre değişiyor. Bazı ilçelerde çok zayıfız. Oradaki vatandaşın tercihini biliyoruz. AKP’nin çoğunlukta olduğu küçük yerlerde CHP’nin sandık görevlisi olan cezalandırılıyor bu nedenle böyle yerlerde de bulundurmuyoruz. Bunun dışında her yerde olacağız.
‘Sokağı örgütlüyoruz’
- Seçime yönelik uzun vadeli bir sokak örgütlenme projeniz var. Bundan bahseder misiniz'
Sandık güvenliği eğitimini yaparken bir yandan da sokak örgütlenmesi projesini sürdürüyoruz. Türkiye’de ki tüm mahalleleri örgütlüyoruz. Ortalama 400 seçmenden oluşan öbekler oluşturuyoruz. Bu öbeklere de sorumlu atıyoruz. Bu sorumlular; komşunu tanı, onu dinle ve bir iyilik yap mantığıyla ve eğitimiyle bir çalışma modelini hayata geçiriyor. Yüzde 25 oranında hiçbir partiye sıkı sıkıya bağlı olmayan bir kesit var. İdeolojik altyapısı zayıf ancak memleket sorumluluğu yüksek kişiler bu orana dahil. Bu seçmen tipine yönelik çalışmalarımız daha yoğunlukta oluyor.
- Sandık güvenliği eğitimlerinin içeriğinde neler var'
Sandıkta başımıza gelebilecek her türlü hile ve usulsüzlüğe karşı uygulamalı ve interaktif eğitimler yapıyoruz. Eğitimlerde, oy verme işlemi öncesinde, sırasında ve sonrasında neler yapılacağına dair bilgilendiriyoruz. Partimizin gelirinin yüzde 15’i eğitim için ayrılıyor. Bizim yaptığımız bu eğitim de o fona dahildir. Yarı profesyonel olarak yapıyoruz bu işi. Eğitmenlerimizin tamamı partimizin neferidir.
'Sandığa gidin' - Yurttaşlar oylarının korunup korunmadığına dair endişe yaşıyor. Bunun önüne geçebilecek misiniz' Verdiğimiz eğitimlerle, demokrasiye güvenin ve sandığa gidin diyoruz. Toplum genel olarak sisteme ve siyasete güvenmiyor. Bu nedenle yerel seçimlerde sandığa gitme oranı düşebilir. Biz kapı kapı gezerek sandık bekleyenleri eğittiğimize dair yurttaşlara teminat veriyoruz. Kim hangi partiye oy verdiyse o bizim namusumuzdur. Biz onu korururuz. İnsanlara da bunu yapacağımızı bilsin diye uğraşıyoruz. Sandığa gitmeleri için teşvik ediyoruz ve insanlara düzeni yıkabileceklerini anlatıyoruz. |