Türkiye’nin üretimi yok edecek, ortadan kaldıracak bir paketle karşı karşıya olduğunu söyleyerek sözlerine başlayan Sındır, “Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonundan; Sanayinin geliştirilmesi ve üretimin desteklenmesine ilişkin tasarı geçti. Şimdi genel kurula gelecek. Bu tasarı yasalaşırsa doğamız, çevremiz ve zeytinlik alanlarımız talan edilecek. Meralarımız yok edilecek. Hayvansal üretimimiz ortadan kaldırılacak, dışa bağımlılığımız aratacak. Cumhuriyetimizin kuruluşundan bugüne bu ülkede en çok önem verilen üretim alanlarından birisi zeytinlik alanlarımızdır. Sözde Üretimi Destekleme Paketini köy köy gezip halkımıza anlatacağız. Bu tasarının arkasında madenciler lobisi var. Bugün altın madeni arayanlar zeytinlikler nedeniyle işletme açamıyor. Bu kanun değişikliğinin temel nedeni ulus aşırı sermaye ve altın işletmeleridir” dedi.
“ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞINDA DIŞA BAĞIMLI HALE GELİRİZ”
Yapılan düzenlemenin Genel Kurulda yasalaşması halinde Türkiye’nin zeytin ve zeytinyağında da dışa bağımlı hale geleceğini ifade eden Sındır, “şimdiye kadar hükumet 6 kez bu yasa tasarısını getirdi ama kamuoyunun tepkisi ile geri döndürüldü. Zeytin sevgidir, zeytin barıştır zeytin atalarımızdan, dedelerimizden teslim aldığımız emanettir. Eğer bu tasarı genel kuruldan geçerse bırakın torunlarımıza, çocuklarımıza bile yar olmadan yok olup gidecekler. Bugün zeytin alanları varlığının arttırılması için çalışılmalıyken bu paketle zeytin alanları yok ediliyor. Türkiye’de bulunan tüm zeytin üreticilerini tek yürek olmaya davet ediyorum. Toplumsal muhalefetle birlikte bu değişikliğe dur diyebiliriz” dedi.
“KÖYLÜNÜN ORTAK MALİ SANAYİ TESİSLERİNE TESLİM EDİLEMEZ”
Tasarının yasalaşması halinde çiftçinin köylünün ortak malı olan mera alanlarının da ranta açılacağını söyleyen Sındır, “devletin görevi mera alanlarını korumak, geliştirmektir. Buraların hayvansal üretimde kaliteli yeşil yem ihtiyacını karşılamak üzere ıslah etmesidir devletin görevi. Oysa bu kanun değişikliğiyle mera alanları sanayi tesislerine açılacak. Köylünün ortak mali sanayi tesislerine teslim edilemez. Bugün yapılanlar tesadüf değil. Bu ülkede sanayi tesisi yapılacaksa, organize sanayi tesisi yapılacaksa Anadolu’da, bozkırda verimsiz kıraç ve tarım arazisi kapsamında da olmayan araziler var. Gidin bu sanayi tesislerini oralarda yapın, oralara kurun. Bereketli topraklarımızın kadim ürünü zeytinliklerimizi, meralarımızı sanayi tesislerine açmanın kimseye faydası yok. Kamu yararı diyerek köylünün, çiftçinin hayvanları için mutlak ihtiyaç duyduğu meralarımızı, atalarımızdan emanet zeytinlik alanlarımızı; sanayiye, madenciliğe açılmasına olanak sağlıyorsunuz. Bu kabul edilemez” dedi.