Ege Postası
Geri

CHP heyetleri 6 Şubat anma törenlerine katıldı

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, Gaziantep’te; 6 Şubat depremlerinde yaşamını yitiren vatandaşlar için düzenlenen anma törenine katıldı.CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülşah Deniz Atalar, İstanbul Milletvekilleri Türkan Elçi ve Yüksel Mansur Kılınç, İzmir Milletvekili Tuncay Özkan ve Uşak Milletvekili Ali Karaoba’dan oluşan CHP Heyeti Adıyaman’da düzenlenen anma etkinliğine katıldı. CHP Genel Başkan Yardımcıları Gökçe Gökçen, Ulaş Karasu, CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba’nın da aralarında olduğu CHP heyeti; Malatya'da anma etkinliğine katıldı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşcıer ve CHP milletvekilleri, hayatını kaybeden vatandaşlar için Şanlıurfa’da anma törenine katıldı. CHP Osmaniye Milletvekili Asu Kaya ve Antalya Milletvekili Cavit Arı'nın da aralarında bulunduğu CHP heyeti, Osmaniye'de düzenlenen anma etkinliğine katıldı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut, Adana'da düzenlenen anma etkinliğine katıldı.
CHP heyetleri 6 Şubat anma törenlerine katıldı
Haberler / Politika
6 Şubat 2024 Salı 11:02
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın; TBMM İdare Amiri ve Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, Edirne Milletvekili Ahmet Baran Yazgan ve İstanbul Milletvkili Turan Taşkın Özer, Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, Giresun Milletvekili Elvan Işık Gezmiş, Muğla Milletvekili Süreyya Öneş Derici, Karabük Millevekili Cevdet Akay ve Gaziantep Milletvekili Melih Meriç ile birlikte 6 Şubat depremlerinin yıldönümünde Gaziantep’te; depremlerde yaşamını yitiren yurttaşlar için düzenlenen anma törenlerine katıldı.  

Günaydın, burada şunları söyledi:

“Kent merkezinde; altı bloktan dördü çöken, 134 yurttaşımızı kaybettiğimiz Polat Sitesi’nin önündeyiz. Burada vatandaş, gerçekleri haykırıyor; acılar, ağlamalar, bağrışmalar birbirini takip ediyor.

Ve herkesin söylediği ortak bir şey var: 134 yurttaşımız burada, hiçbir arama kurtarma faaliyeti görmeden vefat etti. Sadece 10 saniye içinde çöken bloklarda, insanlar kendi elleriyle yakınlarını kurtarmaya çalıştılar. Üç gün boyunca, hiçbir arama kurtarma faaliyeti buraya gelemedi.

Bu; depreme memleketin ne kadar hazırlıksız olduğunun çok açık bir göstergesi. Sekizinci gün, enkaz kaldırılmaya başlandı ve ancak o tarihte, o saatte insanların bedenlerine ulaşılabildi.

Resmi yalanların hiçbir geçerliliği yok. Türkiye; depremle beraber merkezi hükümetin depremin altında kaldığı bir gerçekliği çok acı bir şekilde yaşıyor. Bir yıl geçmiş… Bir yıl sonra bütün binaların teslim edileceği taahhüt edilmişti. An itibarıyla bölgede; yıkılan bağımsız bölümlerin ancak yüzde 3’ü teslim edilebilmiş durumda. Bu, memlekette depremin yarattığı acının sadece ölenler açısından değil, kalanlar açısından da devam ettiğini gösteriyor. Konteynerlerde, çok kötü koşullarda yaşamını sürdürmeye çalışan yüzbinlerce yurttaşımız var.

Türkiye bunu hak etmiyor. Biz, hem yurttaşlarımızın acısını paylaşmak, hem de gerçekleri kamuoyuna aktarmak üzere görevimizi yapmaya devam edeceğiz. Bugün öğlen saatlerinde depremden etkilenen İslahiye ve Nurdağı’nda olacağız. Arkasından da Pazarcık’a geçeceğiz. Elbette vicdanımızla, aklımızla yurttaşımızın sesi olmaya devam edeceğiz.”

CHP HEYETİ, 6 ŞUBAT DEPREMLERİNİN YILDÖNÜMÜNDE ADIYAMAN’DA

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülşah Deniz Atalar, Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, İstanbul Milletvekilleri Türkan Elçi ve Yüksel Mansur Kılınç, İzmir Milletvekili Tuncay Özkan ve Uşak Milletvekili Ali Karaoba’dan oluşan CHP Heyeti; 6 Şubat depremlerinin yıl dönümünde Adıyaman’da; depremde hayatını kaybedenler için düzenlenen anma törenine katıldı.

Milletvekilleri, depremde yaşamını yitirenleri anmak için karanfil bıraktı.

CHP MİLLETVEKİLLERİ, MALATYA’DA ANMA TÖRENİNE KATILDI  

CHP Genel Başkan Yardımcıları Gökçe Gökçen ve Ulaş Karasu, Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Ankara Milletvekili Okan Konuralp, Bolu Milletvekili Türker Ateş, İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, Denizli Milletvekili Şeref Arpacı, Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı, Isparta Milletvekili Hikmet Yalım Halıcı, Düzce Milletvekili Talih Özcan ve PM üyesi Armağan Erdoğan; 6 Şubat depremlerinin yıl dönümü nedeniyle Malatya Hayat Sitesi’nin önünde depremin meydana geldiği saat olan 04.17’de düzenlenen anma etkinliğine katıldı.

BUGÜN BİRİNCİ YILI AMA SANKİ DAHA YENİ OLMUŞ GİBİ HEPİMİZDE BUNUN ACISI ÇOK TAZE”

Anmada konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen, şunları söyledi:

"Cumhuriyet Halk Partisi Kadın Kolları Başkanı Güllü Başkanımızı kaybettiğimiz Hayat Sitesi’nin önündeyiz. İsmi aslında hepimizi tekrar düşündüren bir site çünkü ismi Hayat konulan, ismi lüks konulan, ismi çok güzel bir şeymiş gibi anlatılan ne kadar şey varsa onun altında aslında ölümün yattığını bize tekrar hatırlatan bir yer burası. Bugün birinci yılı ama sanki daha yeni olmuş gibi hepimizde bunun acısı çok taze. Hepimiz yakınlarımızı kaybettik. Burada Malatyalı yurttaşlarımızı ziyaret ettik. Yarın da ziyaret edeceğiz. Bir yıl geçmesine rağmen hale çözülmemiş sorunlar var. Hala verilen sözlere rağmen, barınma sorunu çözülmemiş olan binlerce insan var. Ne yazık ki, devletin en tepesinden, birinci ağızdan itiraf edilen bir suç var. Biz bunu görmemezlik edemeyiz. Hepimizin başı sağ olsun derken, hepimiz gözyaşlarını silip ertesi gün mücadele etmeye devam ederken birileri tam da o suç mahalline dönerek Hatay’a dönerek ne yazık ki şunu itiraf ediyor; 'siz bana oy vermezseniz ben size yardım bile götürmem' diyebiliyor. ‘Siz bana oy vermezseniz, ben sizin ve ailenizin canını bile kurtarmam’ diyebiliyor. Bu bize şunu hatırlatıyor, bundan 1 yıl önce enkaz altında insanlarımız seslerini duyurmaya çalışıyorlardı. Ne yapıyorlardı sosyal medyaya girip twit atıyorlardı. ‘Ben şu binanın enkazındayım, kurtarın’ diye. Ne yaptılar, o sosyal medyayı yasakladılar, yavaşlattılar. İnsanlarımız çadır arıyorlardı. Başlarını sokabilecek bir yer arıyorlardı. Belki çocuklarına, hastalarına bakabilecek bir yer arıyorlardı. Ne ortaya çıktı? O çadırlar satılarak vatandaşlarımıza verilmiş.  Yani bütün bunlar yaşanırken belki de bir toplumun yaşayabileceği en ağır travma yaşanırken birileri yine orada paranın ve oyun derdine düştü. Birileri yine orada kendi iktidarının sürdürülmesinin derdine düştü. Burada tam da yerindeyiz. Birçok yurttaşımızı burada kaybettik. Birçok yurttaşımızı resmi rakamlara göre binden fazla Malatya’da kaybettik. Hepinizin tekrar başı sağ olsun."

"MALATYA 2020’DE UYARILDI"

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ise şöyle konuştu:

"Malatya deprem konusunda 2020’de 24 Ocak’ta uyarılmıştı. 24 Ocak 2020’de yaşanan deprem Malatya’ya aslında uyarı vermişti. Uyarı dikkate alınmadı. Birçok ağır hasarlı binalar 2020 depreminde belediye raporuyla, Çevre Şehircilik raporuyla hafif hasara çevrildi. Ben biraz önce arkadaşlarımla birlikte Hakimbey apartmanından geliyorum. Hakimbey apartmanında 78 kişi ölmüştü. Hakimbey apartmanı 24 Ocak’ta ağır hasarlı olup daha sonra hafif hasara çevrilip ve dikkate alınmayan bir apartmandı ve depremin 6’ncı saniyesinde yerle bir oldu. Aslında bir deprem değil, cinayetti orası. Türkiye’de maalesef cezasızlık hala hakim olmaya devam ediyor. Bu bölge Malatya’nın yeni yerleşime açılan bölgesi. Buradan biraz ilerdie Bostanbaşı bölgesi, Fahri Kayahan bölgesi var. Bütün Malatyalıların bildiği gibi yeni yerleşim yerleri, pahalı, lüks konutların, sağlam konutların olduğu iddia edilen yerler. Ama maalesef buradaki binalar toprağa gömüldü. Bir tane ruhsat veren, ruhsata imza atan bir kişi cezalandırılmış değil hala. Bir belediye yetkilisi, Bostanbaş’ını imara açan bir belediye başkanı hala ceza almış değil. 6 Şubat’ta tabi ki tekrar acılarımızı yaşayacağız ama bunları da aramaya,  adalet aramaya devam edeceğiz. Bu cezasızlık devam ettiği sürece de bu depremlerde ölenler çok olacak."

6 Şubat’ta ikinci depreme Hayat Sitesi enkazında yanında yakalandığını söyleyen Ağbaba, şöyle devam etti:

"İnsanları getirmeye çalıştık. Herkes bilsin ki hem Malatya, Adıyaman, Hatay büyük bir ihmalin kurbanıdır. Büyük bir kötünün de kurbanıdır. Enkazın altında insanlar günlerce bağırarak can verdiler, soğukta can verdiler. Hala birileri çıkıp hikaye anlatma devam ediyor. Malatya Kızılay'ın merkezi, hem burada çadır satıldı hem de maalesef büyük konteyner üretim merkezi olan Malatya’daki Kızılay’da konteyner üretemediler. Büyük bir liyakatsizliğin örneğini de burada görmüş olduk. Bizzat yaşamış olduk. Bunu da hatırlamak lazım."

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba sosyal medya hesabından da  “Genel Başkan Yardımcılarımız Gökçe Gökçen, Ulaş Karasu, Milletvekillerimiz Okan Konuralp, Türker Ateş, Rahmi Aşkın Türeli, Şeref Arpacı, Serkan Sarı, Hikmet Yalım Halıcı, Talih Özcan ve PM üyemiz Armağan Erdoğan’dan oluşan CHP Heyeti olarak 04.17'de Malatya Hayat Sitesi önünde düzenlenen anma etkinliğine katıldık” paylaşımını yaptı ve bu sabah X hesabından anmada çekilmiş fotoğrafları yayınladı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ulaş Karasu’nun, bu sabah X hesabından paylaştığı mesaj ise şöyle:

“Aynı gün, aynı saat, aynı yer… Dün de buradaydık bügün de. Kaybettiğimiz canlar, yarım kalan hayatlar ve bitmeyen korkular. Malatya’da Turgut Özal Mahallesi’ndeki Hayat Apartmanı önünde, depremlerde kaybettiğimiz vatandaşlarımızı hüzünle ve rahmetle andık. Acıları ilk günkü gibi yüreğimizde, daima taze.”

CHP HEYETİ ŞANLIURFA’DA

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşcıer, Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal, Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, Kırşehir Milletvekili Metin İlhan, Çanakkale Milletvekili İsmet Güneşhan, Mersin Milletvekili Talat Dinçer'den oluşan CHP Heyeti; 6 Şubat depremlerinin yıl dönümünde; depremde hayatını kaybedenler için Şanlıurfa Şelli Apartmanı’nın önünde düzenlenen anma törenine katıldı.

Aysu Bankoğlu’nun X hesabından paylaştığı mesaj ise şöyle:

“6 Şubat 2023, saat 04.17. 6 Şubat'ın yıl dönümünde saat 04.17'de depremin vurduğu Şanlıurfa'dayız. Şelli Apartmanı'nın önünde depremde yitirdiğimiz vatandaşlarımızı rahmetle, hüzünle anıyoruz. Unutmadık, unutmayacağız.”

OSMANİYE'DE 6 ŞUBAT DEPREMLERİNDE HAYATINI KAYBEDENLER ANILDI...

Osmaniye’de 6 Şubat depremlerinin yıl dönümünde anma etkinliği düzenlendi. Etkinliğe CHP Osmaniye Milletvekili Asu Kaya ve Antalya Milletvekili Cavit Arı'nın aralarında bulunduğu CHP heyeti de katıldı. Cavit Arı, şunları söyledi:

"HER ŞEYE SİYASET OLARAK BAKAN BİR İKTİDARLA KARŞI KARŞIYAYIZ"

"Bundan tam bir yıl önce yaşanan büyük depremde ülkemiz şunu gördü; 21 yıldır ülkeyi yöneten iktidarın benzeri bir deprem meydana geldiğinde nereye, nasıl, ne şekilde, hangi ekipmanlarla, hangi personelle, hangi hızla müdahale edileceğine dair hiçbir hazırlığın olmadığını gördük. Gerçekten büyük bir deprem. Ancak bu depremi meydana geldiğinde nasıl hareket edileceğine dair yetkili birimlerin hazırlığı olmadığını ve yaşanan depremle birlikte tabiri caizse el yordamıyla ne yaptıklarını bilmeyen bir yöntemle müdahale edilmeye çalışıldı ve bunun neticesinde de gerçekten deprem anında ilk müdahalenin çok önemli olduğu, hızlı müdahalenin çok önemli olduğu bir zaman diliminde yeterli müdahale yapılamadı. O günlerde ben daha çok Hatay'daydım. İskenderun, Hatay, Kırıkhan, Defne... Orada da aynı şekilde vatandaşların çaresiz bir şekilde yardım beklediklerini hep beraber gördük, yaşadık. Şimdi aradan 1 yıl geçti. Bu 1 yıllık süre içerisinde bizler defalarca her ortamda depreme hazırlıklı olunması ve hızlı müdahale edilmesi adına bir koordinasyonun sağlanması gerektiğini defalarca dile getirdik, getirmeye de devam ediyoruz. Ancak bu ülkeyi yönetenlerin bu anlayışı taşıdıklarını maalesef ki göremiyoruz çünkü her şeye siyaset olarak bakan bir iktidarla karşı karşıyayız.

"CUMHURBAŞKANI HATAYLILARI TEHDİT ETTİ"

Bakın daha iki gün önce Sayın Cumhurbaşkanı çıktı dedi ki; Hatay gibi en çok can kaybının yaşandığı bir şehirde yerle bir olan bir şehirde insanların hala konteynerlerde, çadırlarda büyük mağduriyetler içerisinde yaşadığı bir ortamda önümüzdeki yerel seçimde oyunuzu bize verin, vermezseniz size hizmet getirmem diye Hatay ilinin gözünün içine baka baka tüm Türkiye'deki depremzedelerin gözünün içine baka baka tehdit etti, şantaj yaptı. Şimdi Sayın Cumhurbaşkanı’nın görevi deprem değil, bize oy verirseniz size hizmet getiririz, vermezseniz yedirmeyiz demek değildir. Kaldı ki biz bugüne kadar depremde dahi ayrım yapıldığını hep dile getirmiştik. İşte Sayın Cumhurbaşkanı’nın bu açıklaması bunun açık ilanı oldu. Yani bizim söylediklerimizi teşhir eden, gerçekten devleti yöneten bir anlayışın ne kadar siyasal ulaştığının açık göstergesidir. Belediyeler arasında zaten ayrım yapılmakta, belediyeler arasında haksızlık yapılmakta ama depremzede arasında bari ayrım yapmayın, ayrımcılık yapmayın, siyaset yapmayın, yazıktır, günahtır, ayıptır. Öncelikle bunu söylemek istiyorum. Depremin ilk anından itibaren biraz önce de söylendi. Cumhuriyet Halk Partili 11 Büyükşehir Belediyesi 11 şehre görevlendirildi. Konteynerlerr, çadır kentler, sıcak yemekler, kılık kıyafet her türlü desteği belediyelerimiz kendi şehirlerinde karşılayabileceği bütçesini orada insanlık adına harcadı. İnsanlık adına buralarda gerçekten gelip gece gündüz başta belediye başkanlarımız olmak üzere tüm personeliyle ve bütün milletvekilleriyle bizler de buralarda vatandaşımızın yanında yer almaya çalıştık, gayret gösterdik."

"6 GÜN BEKLEDİK, ÇIKAN CESETLER TANINMAZ HALDEYDİ"

Depremde 195 kişinin öldüğü Osmaniye Bilge Sitesi’nde anne ve babasını kaybeden depremzede, o gece yardıma kimsenin gelmediğini, eşi, kardeşi ve kendisinin enkazı elleriyle kazmaya çalıştıklarını anlattı. Depremzede, yaşadıklarını şöyle anlattı:

“Anne ve babamı kaybettim bu depremde. Mersin'den geldik. Mersin'de bu depremi yaşadık. Erkek kardeşim evin fotoğrafını attı. Apartman enkaz yığını olmuştu. Sabah geldik buraya. Eşim, kız kardeşimin eşi İstanbul'dan geldiler. Elleriyle enkazı kaldırmaya çalışıyorlardı. Daha sonra akşam üzeri AFAD, karşı tarafta TMO depoları var. Orada sistemlerini kurdular. Kadınlar dışarıdaydı. Çok yağmur yağıyordu. Orada AFAD'da görevli birisine bana kürek verin, eldiven verin, kazma verin. Bizimkiler çalışıyor. AFAD'dakiler bana 'malzememiz yok' dediler. Malzeme yoktu, hilti yoktu hiçbir şey yoktu. Bir tek küçük bir vinç vardı ama kimsenin elinden bir şey gelmedi. Akşam annemlerin dışarı sarkan koltuklarını gördüm oturma odasının koltukları dışarıda. Oturdukları yer belli. 'Bakın şuradalar' diyorum, oraya birini çağıralım. 'Bir vinç çağıralım gelsin diyorum' ama hiçbir şey yoktu. Daha sonra bir bakan geldi. Ben bakana söyledim ağlayarak. Bakan bana 'malzeme getirin' dedi. Sayın Özgür Özel geldi. Diğer partililer geldiler geçmiş olsun dediler. Burada biz kadınlar rezil olduk. Aralarda gidip tuvaletimizi yapmak zorunda kaldık. O kadar kötü koşullar altında bekledik ki biz burada. 6 gün bekledik burada 6 gün. Çıkan cesetler tanınmaz haldeydi. Kokuyordu. Yani şurası erişilmeyecek bir yer değildi. Başka iller gibi dağ köyleri değildi. Biz 6 gün bekledik burada. Altıncı gün annemle babamı bulduk defnettik."

"5 KATTAN 9 KATA ÇIKARILDI VALİLİK SORUŞTURMA İZNİ VERMEDİ"

Yıkılan Bilge Sitesi’nin normalde 5 katlı olduğunu fakat Osmaniye Belediyesi’nce verilen izinle 9 kata çıkarıldığını belirten depremzede vatandaş, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Çok şey var söylenecek ama bu binaya yapı izni veren o zaman ki belediyede sorumlu olan şu an ki belediye başkanı Kadir Kara'ydı. Bu bina 5 kattan 7 kata sonra 9 kata çıktı. İmarlar düzenlendi, izinler verildi. Bunlar hakkında soruşturma izni vermedi valilik. Daha sonra biz idare mahkemesine dava açtık. Dava sonucunda soruşturma izni alınabildi. Hepsinden bu dünya da ahirette de şikayetçiyim. Bu insanları deprem öldürmedi bina öldürdü. Bu binanın da yapımında sorumlu olan müteahhidinden, izin vereninden, belediyesinden herkesten de her iki hayatta da şikayetçiyim." 

ADANA’DA ANMA ETKİNLİĞİ DÜZENLEDİ. BURHANETTİN BULUT DA ANMAYA KATILDI

Deprem Dayanışması Derneği, 6 Şubat depremlerinin yıldönümünde Adana’da depremin meydana geldiği saat 04.17’de anma etkinliği düzenledi. CHP Genel Başkan Yardımcısı, Adana milletvekili Burhanettin Bulut da düzenlenen bu anmaya katıldı. Adanalı yurttaşlar, anmada; “Unutmak yok. Affetmek yok. Helalleşmek yok” yazılı pankart taşıdı.

Bulut’un bugün X hesabından paylaştığı mesaj ise şöyle:

“Adana’da 6 Şubat depremlerinde yitirdiğimiz canlarımızı rahmetle anıyoruz.”

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası