Ege Postası
Geri

CHP'li Altay: Meclis Başkanı dik duruşunu Başbakan'a da göstermeli

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in bugün yapacağı liderler turu ile ilgili, “Sayın Çiçek'ten; Sayın Bahçeli ile Sayın Genel Başkanımız ve BDP’nin eş başkanları ile yapacağı görüşmedeki dik duruşu,...
CHP'li Altay: Meclis Başkanı dik duruşunu Başbakan'a da göstermeli
Haberler / Politika
9 Temmuz 2013 Salı 14:04
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in bugün yapacağı liderler turu ile ilgili, “Sayın Çiçek'ten; Sayın Bahçeli ile Sayın Genel Başkanımız ve BDP’nin eş başkanları ile yapacağı görüşmedeki dik duruşu, kendince bu konudaki samimi yapıcı ve doğru önermelerini Sayın Başbakan ile yaparken de göstermesini beklerim. Bu işin çözümü oradadır.” dedi.


CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. TBMM Genel Kurulu’nda yaşanmaması gereken olayların yaşandığını söyleyen Altay, “Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Meclis’te cumartesi günü cereyan eden olayları yanlış aksettirmiştir. Keşke böyle bir açıklamayı olaylar yaşandığında orada bulunan İçişleri Bakanı ya da Başbakan Yardımcısı yapsaydı.” diye konuştu. Olayların, günde 12 -16 saat çalışan Genel Kurul’un doğal gerginlik ve yorgunluğunun sonucu oluştuğunu dile getiren Altay, “Nitekim, AKP milletvekilleri kendi önergelerini reddedecek kadar yorgunluk, stres ve gerginlik hali içindeydiler. Bu yoğun çalışmanın Genel Kurulu ne hale getirdiğini de böylece görmüş olduk.” ifadesini kullandı.

TANAL İLE SAYIN BAKAN'IN ARASINA GİRDİM"

CHP’nin darbe taşeronluğu ile itham edilmesinin, partililerin sindirebileceği bir itham olmadığını kaydeden Altay, şöyle devam etti: “Bülent Arınç’ın söylediği gibi Sayın Mahmut Tanal’ın, Sayın Bakan’a fiili bir saldırısı da yoktur. Sayın Tanal, komisyon sıralarında oturan Sayın Bakan’ın yanına gitmek sureti ile 'böyle bir ifadede bulunamazsınız, sözünüzü geri alın' tepkisini koymak, bakana iletmek için, oraya kadar gitmiştir. Zira Genel Kurul’da AKP sıralarındaki gürültü ve uğultudan dolayı, Meclis’te kimsenin kimseyi 1 metre ötede duyması mümkün değildi. Hiçbir milletvekilinin Parlamento’da bir bakana fiili saldırı ya da darp amacı ile yaklaşması, ne düşünülebilir ne kabul edilebilir. Nitekim ben, Sayın Tanal, Sayın Bakan’ın yanına geldikten ve sadece bir cümle ‘buna hakkınız yok’ derken oradaydım. 'Bir tartışma olmasın' diye Sayın Tanal ile Bakan’ın arasına girdim. Ancak çok sayıda AKP’li milletvekili de aynı anda komisyon sıralarının önüne gelerek Sayın Tanal’ı tartaklamaya başladılar. Sayın Tanal’ı muhalefet kulisine açılan kapıya götürdüğümüzde AKP sıralarından ki… 50 ila 30 metre arası mesafeden sayıları 60’ı, 70’i bulan kimi AKP’li milletvekilleri Sayın Tanal ile Sayın Özkoç’u adeta linç etmek edası ile, o saldırganlık içinde, muhalefet kulisine açılan kapının önüne geldiler ve iki arkadaşımız yerlerde dakikalarca tekmelendi. Her iki arkadaşımızın tekmelenmesi esnasında maalesef Sayın Dindar’da bir darbe almış, öyle anlaşılıyor.”
Sağduyulu milletvekilleri sayesinde daha acı olayların yaşanmasının engellendiğini aktaran Altay, “Sayın Arınç’ın dünkü Bakanlar Kurulu sonrası yaptığı basın buluşmasında vurucu milletvekilleri ithamı asla kabul edilemez.” dedi. Altay, o gece bir çok muhalefet milletvekilinin can güvenliğinden endişe eder hale geldiğini söyledi.
Parlamento’nun Başbakan Erdoğan gergin olduğu için gergin olduğunu kaydeden Altay, “Başbakan ve AKP ekonomide faiz lobisi, siyasette darbe fobisi sendromları ile baş başadır.” ifadesini kullandı.

YENİ ANAYASA İÇİN LİDERLER TURU

Altay konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yeni Anayasa çalışmaları kapsamında TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in bugün yapacağı liderler turunun hatırlatılması üzerine Altay, “Meclis Başkanı’nından şunu beklerim. Sayın Bahçeli ile Sayın Genel Başkanımız ile ve BDP’nin eş başkanları ile yapacağı görüşmedeki dik duruşu kendince bu konudaki samimi yapıcı ve doğru önermelerini Sayın Başbakan ile yaparken de göstermesini beklerim. Bu işin çözümü oradadır. Yani yoksa liderler turundan, kişisel kanaatimi sorarsanız, ben çok şey beklemem. Ama gene de Cemil Çiçek’in girişimini iyi niyetli bir girişim sayıyorum. Ancak Sayın Kılıçdaroğlu ile Sayın Bahçeli ile otururken, müzakere ederken göstereceği duruşu Sayın Başbakan ile görüşürken de ortaya koyması büyük temennim.” diye konuştu.

ANAYASA MAHKEMESİ BAŞKANI HAŞİM KILIÇ’IN AÇIKLAMALARI.

Bir gazetecinin, “Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, ‘hakimlerin bir yıl beklemesine gerek yok, tahliye kararlarını verebilirler, demiş. Nasıl değerlendiriyorsunuz'” sorusu üzerine, “Bizim hukukçu milletvekillerimiz, bu konudaki etkin milletvekillerimiz bunu kararın açıklandığı günden beri söylüyor. Bu yeni bir şey değil. Olması gereken budur. Orta yerde Anayasa Mahkemesi kararı var, bağlayıcı bir karar, hükmedici bir karar. Bütün hakimlerin, mahkemelerin bu kararın gereğini yapması lazım. Hukuki bir boşluk yokken, mahkeme, 'Meclis bu işi 1 yıl içinde yasal bir düzenlemeye kavuştursun' dedi, diye hakimlerin bir yıl daha insanları oralarda boşuna tutsak olarak yatırmasının, bekletmesinin anlamı yoktur. Başkanın açıklaması doğrudur.” cevabını verdi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın, palalı saldırganın serbest bırakılmasını garipsediği yönündeki açıklamalarının hatırlatılması üzerine Altay, “Polise karanfil atana cezaevi ama elinde pala ile insanları taciz eden, tehdit eden, çok büyük psikolojik şeyler, olumsuzluklar yaşamasına yol açan bir sapkın ya da bir provokatör ya da biz ne olduğunu hala bilmiyoruz. Bu polis midir, kontrgerilla mensubu mudur, ajan mıdır, bunların hiçbirini bilmiyoruz. Ama onun ertesi gün salıverilmesi de AKP’nin Türkiye’yi hukuk sistemini nereye getirdiği açısından çok ibretlik bir örnektir.” dedi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası