Dünyanın pek çok ülkesinde olduğu gibi ülkemizde de gün ışığından daha fazla yararlanmak, enerji tasarrufu sağlamak ve insanların yaşamını kolaylaştırmak amacıyla 1972 yılında yaz saati uygulamasına geçildi.
7 Eylül 2016 tarihli Bakanlar Kurulu Kararnamesi ile bu uygulamaya son verilirken, 2 Ekim 2018 tarihinde Resmi Gazete ’de yayımlanan kararla uygulama kalıcı hale getirildi.
Konuyu TBMM gündemine taşıyan CHP PM Üyesi ve İzmir Milletvekili Ednan Arslan, “Yaz saati uygulamasından vazgeçilmesinin yaşattığı olumsuzluklar ortada. Çocuklarımız okula gitmek, çalışanlar işyerlerine ulaşmak için 6 yıldır karanlığa ve kışın soğuğunda mahkûm edildi. Biz uygulamanın yanlışlığını dile getirmeye devam edeceğiz” dedi.
"HEM AĞIR FATURA HEM EZİYET"
Arslan açıklamasını şöyle sürdürdü;
“İktidar tasarruf ediyoruz iddiasıyla kalıcı saat uygulamasında ısrarcı, bizde uygulamanın tasarruf yaratmadığı ve bir eziyete dönüştüğü konusunda...
Hangi tasarruf vatandaşımızın yaşamımdan ve mutluluğundan daha önemli olabilir. Vatandaşın huzur ve mutluluğundan tasarruf yapılmaz. Kaldı ki artık enerji tüketimi de bir lükse dönüştü, bırakın bari vatandaş verdiği ağır faturanın bedelini konfor olarak yaşasın. Hem eziyet hem ağır fatura işte iktidarın vatandaşa reva gördüğü budur."
"RAPOR NEREDE RAPOR?"
Ziyaret ettikleri her yerde vatandaş kalıcı saat uygulaması ile ilgili sorunları dile getirdiğini ifade eden Arslan: “Konuyu soru önergeleri ile meclis gündemine taşıdık. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı 7/39839 esas ve 18.01.2021 tarihli soru önergemize verdiği yanıtta; Bakanlığın İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ile yaptığı protokol ve üniversitenin hazırladığı rapora atıfta bulunularak, uygulamanın faydaları anlatılmıştır!” dedi.
Ülkenin ve vatandaşımızın yararı için bu raporu incelemek adına bir soru önergesi daha verdiklerini söyleyen Arslan: “Bakanlık 7/56163 esas ve 22.12.2021 tarihli soru önergemize verdiği yanıtta İTÜ’nün yaptığı bilimsel çalışmaya atıfta bulunarak; yaz saati uygulamasının kaygı, stres, depresyon gibi olumsuzlukları artırdığına yer verilmiş, rapor için ise adres olarak arama motorlarını göstermiştir” ifadelerini kullanarak “Devlet ciddiyetiyle bağdaşmayan bu yaklaşımı da vatandaşlarımızın dikkatine sunarak şu soruları tekrar ediyoruz” diyerek sorularını sıraladı.
- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile İTÜ arasında imzalanan protokolün tarihi ve kapsamı nedir?
- Bu rapor için ilgili üniversiteye ne kadar bedel ödenmiştir?
- Sürekli atıfta bulunduğunuz bilimsel çalışma, rapor nerededir?
- Bu rapor neden kamuoyundan saklanmaktadır?
- Yaz saati uygulamasının yarattığı kaygı, stres, depresyon gibi olumsuzlukların bilimsel olarak araştırılması için gerekli süre nedir?
“Anlaşılan o ki Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı 84 milyonun ve bilim dünyasının aklıyla dalga geçmektedir. Sonuna bu haksız uygulamayı dile getirmeye devam edeceğiz. Halkın iktidarında yapacağımız ilk işlerden biri vatandaşı bu eziyetten kurtarmak ve rahat bir nefes aldırmak olacaktır”