Epilepsi, MS, ALS, Lupus, Alzheimer, Parkinson, Otizm, Hiperaktivite, kalp hastalıkları, Behçet hastalığı gibi 350’den fazla hastalığı taklit ettiği belirtilen Lyme, vücuda yerleştiği bölgeye göre birçok farklı belirtiyle ortaya çıkabilmesi ve belirtilerinin çoğunun diğer hastalıklarla karıştırılması nedeniyle dünyada ‘büyük taklitçi’ ismiyle anılıyor.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) 117 ülkede Lyme hastalığının görüldüğünü, içinde Türkiye’nin de bulunduğu 61 ülkede bu hastalığın endemik olduğunu açıklamıştı.
Uluslararası akademik makalelerde ise, Türkiye’deki kenelerde Lyme bakterisinin yüzde 44-95.8 oranlarında bulunduğu, hatta bazı şehirlerde her üç kişiden birinin Lyme ile enfekte olduğu ifade ediliyor.
Lyme hastalığının Türkiye’deki durumuna ilişkin çalışmaların gerekliliğini vurgulayan CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.
HÜKÜMET VE BAKANLIK HAREKETE GEÇMELİ!
Mayıs ayının, dünyada Lyme farkındalık ayı olarak kabul edildiğine dikkat çeken Bakan, “Tüm dünyada Lyme ile ilgili bilimsel çalışmalar yürütülüyor. Bazı ülkeler Lyme ile mücadele konusunu parlamentolarında tartışıyor, kararlar alıyor. Mayıs ayı, dünyada Lyme farkındalık ayı olarak kabul ediliyor. 350’den fazla hastalığı taklit ettiği söylenen Lyme hastalığıyla ilgili olarak Hükümet ve Sağlık Bakanlığı ne yapıyo? Taklit ettiği söylenen hastalıklara yakalanan insanlara Lyme testi yapılıyor mu mesel? Lyme üzerine çalışmalar yürüten akademisyen Barbaros Çetin aracılığıyla İzmir’deki durumu takip etmeye çalışıyoruz. Yaptırdıkları özel testlerle Lyme olduklarını öğrenen bazı hastalar bize ulaşıyor ve bu hastalığın araştırılarak gerekli önlemlerin alınmasını talep ediyor. Bakanlık ve Hükümet bu konuda harekete geçmelidir” diye konuştu.
SAĞLIK BAKANI’NA LYME SORULARI
Geçtiğimiz Ekim ayında Türkiye’de Lyme hastalığının araştırılması ve gerekli önlemlerin alınmasıyla ilgili meclis araştırma önergesi veren CHP’li Bakan, bu kez verdiği soru önergesiyle Sağlık Bakanı’na şu soruları sordu:
1 – Bakanlığınızın yapmış olduğu Lyme’ın Türkiye’deki yaygınlığı ile ilgili istatistiksel bir çalışma var mıdır'
2 – Bakanlığınız tarafından Lyme hastalarıyla ilgili bir veri tabanı oluşturulmuş mudu? Türkiye’de Lyme teşhisi konulmuş kaç hasta vardır'
3 – Türkiye’de Lyme’ın araştırılması ve tedavisinin geliştirilmesi amacıyla Bakanlığınızın mevcut bir eylem planı var mıdı? Varsa nedi? Yoksa Bakanlığınızın Lyme ile mücadele adına bir hazırlığı var mıdı? Varsa nedir'
4 – Ülkemizde daha önce Lyne hastalığı sebebiyle hayatını kaybedenlerin sayısı ve istatistiki verileri Bakanlığnızda mevcut mudu? Bu veriler ne doğrultudadır'