Ege Postası
Geri

CHP'li Beko'dan Mecliste iş cinayeti çıkışı

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, TBMM'de yaptığı konuşmada, "2002 yılından bu yana işçi sağlığı, iş güvenliği önlemleri de alınmadığından dolayı iş yerlerinde 23 bin işçi arkadaşımızı iş cinayetlerinde kaybettik ve dolayısıyla bugüne geldiğimizde, benzeri yasaların çıkarılmasını kesinlikle doğru bulmuyoruz" diye konuştu. CHP'li Beko'dan Mecliste iş cinayeti çıkışı
CHP'li Beko'dan Mecliste iş cinayeti çıkışı
Haberler / Politika
25 Temmuz 2018 Çarşamba 10:43
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili ve TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu üyesi Kani Beko, TBMM'de yaptığı konuşmada, iş kazaları, Türkiye'nin çocuk işçi çıkmazı ve OHAL kapsamında kamudan ihraçlara dikkat çekti.

İşte Kani Beko'nun Mecliste yaptığı o konuşma:

"Bu Mecliste Kamu Yönetimi Temel Kanunu'nun çıkarıldığı dönemlerde biz Ankara Kızılay'da 500 bin işçiyle birlikte "Bu, doğru bir anlayış değil, Kamu Yönetimi Temel Kanunu ülkemizi bir felaketin eşiğine getirecek." dediğimizde hiç kimseyi mitingde yapmış olduğumuz konuşmalara inandıramadık. Ama ne old? Kamu Yönetimi Temel Kanunu çıkarıldıktan sonra tüm işletmeler özelleştirildi, taşeronlara teslim edildi. 2002 yılından bu yana işçi sağlığı, iş güvenliği önlemleri de alınmadığından dolayı iş yerlerinde 23 bin işçi arkadaşımızı iş cinayetlerinde kaybettik ve dolayısıyla bugüne geldiğimizde, benzeri yasaların çıkarılmasını kesinlikle doğru bulmuyoruz. İstatistiklere baktığımızda arkadaşlar, biz iş kazalarında ve iş cinayetlerinde Avrupa 1'incisi olduk, dünya 3'üncüsü olduk. Geçen yıl Uluslararası Çalışma Örgütü toplantısında -ben de vardım- İtalya'dan bir işveren isyan etti. Her yıl Türkiye'nin, maalesef, aplikasyon komitesine alınmasına İtalya'dan işverenlerin isyan etmesi tabii ki bizim canımızı acıtmıştır.

Daha bugün İzmir'den bir haber aldım. Soma'da 301 işçi arkadaşımızı işçi cinayetlerinde kaybettik. Sadece Ege Üniversitesinde, demokratik tepkisini koyan üniversiteli kardeşlerimiz adına mahkeme 309 bin yani eski paraya göre 309 milyar para cezası kesmiş, düşünebiliyor musunuz'

15 Temmuz darbe girişiminde en sert tepkileri ortaya biz koymuştuk. G20'lerin toplantısında ben Çin'deydim, yediye yakın canlı yayın televizyonuna katıldım. Darbe girişimlerine karşı DİSK ve DİSK'e bağlı sendikalarla biz de tepkimizi ortaya koyduk ama sonra ne old? 15 Temmuz darbe girişimi bir araç, amaçsa bu ülkede eşitlik, özgürlük, demokrasi, barış, adalet, sendikal hak ve özgürlükler mücadelesi veren kurum ve kuruluşlar oldu. Peki, ne old? 150 bine yakın kamu çalışanı mahkeme kararı olmadan ihraç edildi. Bizim 3 bine yakın işçi kardeşimiz, karakolun önünden geçmeyen bu güzelim insanlar maalesef iş yerlerinden ihraç edildi. Bugün üniversitelerde olması gereken 70 bine yakın üniversite genci maalesef cezaevlerinde. Biz araştırdık, siz de araştırın. Ne istemiş bu gençlerimi? Bu topraklarda eşitlik istemiş, barış istemiş, kardeşlik istemiş.

Bir başka şey, basın ve ifade özgürlüğü Anayasa'da teminat altında olmasına rağmen bugün gazeteciler maalesef cezaevinde. Bizim yaptığımız araştırmalara göre 10 bine yakın basın emekçisi bugün işsiz kalmış. Biraz geriye gidelim hep birlikte, üzülerek söylüyorum, mevcut siyasal iktidara karşı toplumsal muhalefetin içerisinde demokrasi mücadelesi verenlerle birlikte yayın yapan gazetelerimiz maalesef kapatıldı, radyolarımız kapatıldı, televizyonlarımız kapatıldı ve bugün, bir daha söylüyorum, 10 bine yakın basın emekçisi maalesef işsiz. Sizin "OHAL" dediğiniz anlayış, "OHAL" dediğiniz uygulama, "OHAL" dediğiniz sistem bize göre bu. Yani bugüne kadar bu yaşananların önümüzdeki dönemde eğer üç yıl daha yaşanmasını istiyorsanız buyurun çıkartılan yasalara siz de "Evet." deyin. 

Bir önceki Millî Eğitim Bakanımız burada, 8'e yakın bakanla birlikte çocuk işçiliğiyle ilgili gerçekten güzel bir kampanya başlatmıştık ama hiçbir gelişme olmadığını da gördüm. Yani Anayasa'ya, 4857 sayılı Yasa'ya baktığımızda, 15 yaşının altında, fiziken ve beynen hazır olmayan çocukların tehlikeli ve riskli iş yerlerinde çalıştırılması yasaktır ama baktığımızda 2 milyona yakın çocuk tehlikeli ve riskli iş yerlerinde çalışmaya devam ediyor, Birleşmiş Milletlerin kararına rağmen, ILO kararlarına rağmen. 

Dolayısıyla, arkadaşlar, biz bu insanları bu koşullarda, bu şartlarda ölüme terk edemeyiz. Bizim ihtiyacımız olan OHAL değil, bizim ihtiyacımız olan eşitlik, özgürlük, demokrasi, barış ve kardeşliktir. Dolayısıyla, bugün antidemokratik yasayla, antidemokratik Anayasa'yla yönetilen bir ülkenin çocuklarıyız. Antidemokratik Anayasa'yla değil, bu topraklarda eşitlikçi, özgürlükçü, demokratik, sosyal bir anayasaya ihtiyacımız olduğunu buradan bir kez daha ifade etmek istiyorum."

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası