Ege Postası
Geri

CHP'li Beko iktidara seslendi: İtfaiyeciler alkış değil itibar istiyor

CHP I'zmir Milletvekili Kani Beko, itfaiye tes'kilatıyla ilgili sorularının yanıtsız bırakılmasına tepki go'sterdi. İtfaiyeciler meslek statu'su'nde olmadıkları ic'in birc'ok haktan da mahrum bırakıldıklarını söyleyen Beko, itfaiyecilerin alkış değil itibar istediğini belirtti.
CHP'li Beko iktidara seslendi: İtfaiyeciler alkış değil itibar istiyor
Haberler / Yerel Politika
22 Kasım 2020 Pazar 11:02
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

CHP I'zmir Milletvekili Kani Beko, itfaiye tes'kilatıyla ilgili sorularının yanıtsız bırakılmasına tepki go'sterdi. Beko, itfaiyecilig'i meslek olarak go'rmeyen iktidar bakanlarının topu bir birine atarak sorumluluktan kac'tıklarını so'yledi. I'tfaiye tes'kilatının go'rev tanımını yaparak meslek sınıfına alınması, kaza ve sag'lık risklerini, meslek hastalıkları, itfaiyecilerin o'zlu'k haklarının iyiles'tirilmesini ic'eren soru o'nergesine, C'evre ve S'ehircilik Bakanlıg'ı’ndan gelen yanıta tepki go'steren  Beko, “Sorularıma yanıt beklerken, sorumlulukları Sag'lık ve C'alıs'ma Bakanlıklarına atarak, tarafıma itfaiyecilik mevzuatını yanıt olarak yollayan zihniyeti kınıyorum” dedi.

AFET DO'NEMLERİNDE HATIRLANIYORUZ

CHP’li Beko, yakın zamanda I'zmir'de meydana gelen depremde enkaz altındakileri kurtarmak ic'in olay yerinde birc'ok itfaiye ekibinin canla bas'la c'alıs'tıklarını, enkaz altından c'ıkardıkları her can ic'in itfaiyecilerin alkıs'landıklarını hatırlatarak, “Ancak itfaiyeciler meslek statu'su'nde olmadıkları ic'in birc'ok haktan da mahrum bırakılıyorlar. I'tfaiyeciler, ‘Bizi sadece afet do'nemlerinde hatırlamayın’ derken yetkililere c'ag'rıda bulunuyor. Biz de sorunları dile getirmeye c'alıs'ıyoruz. Maalesef hu'ku'metin bakanları ve bakanlıklar birbirlerine topu atarak sorumluluktan kac'ıyorlar” so'zleriyle önergesine verilen cevaba tepki go'sterdi.

İTFAİYECİLER KO'T? S'ARTLARDA C'ALIS'MAYA MAHKU'M EDİLİYOR

I'tfaiyecilig'in du'nya standartlarındaki s'artlarını hatırlatan Beko, Tu'rkiye’de de itfaiyecilig'in bu standartları yakaladıg'ını ancak yasada meslek statu'su'nde olmadıg'ı ic'in itfaiyecilerin ko't? s'artlarda c'alıs'maya mahku'm edildiklerini vurguladı. I'tfaiyecilik neden meslek statu'su'nde deg'i? sorusunu kendisi gibi bir c'ok milletvekilinin de sordug'unu belirten Beko, bir itfaiye go'revlisinin kendisine so'yledig'i bilgileri aktararak, “İtfaiye tes'kilatından bir arkadas'ımız, ‘Sayın milletvekilim, I'tfaiye tes'kilatlarımız meslek olarak tanımlanmıyor. Bu sorunu defalarca dernekler, sendikalar aracılıg'ıyla yetkili birimlere ilettik. Şu ana kadar olumlu bir do'nu'? olmadı. Bizler s'u an belediye personeli olarak go'ru'nu'yoruz. Donanım, ekipman konusunda hi? bir sorunumuz yok. Belediyelerimiz bu konuda yeterli bilince sahip. Bazı bo'lgelerde c'alıs'malarımız, standartlarımızı daha ileri seviyeye c'ıkardık. Bunlar yeterli deg'il elbette. Daha iyi olması ac'ısından c'abalarımız su'recek. Ama meslek olarak tanımlanmadıg'ımız mu'ddetc'e o'nu'mu'zdeki engeller devam edecek” diyerek sorunun itfaiyeciliğin meslek olarak tanımlanmamasından kaynaklı oldug'unu so'yledi. Bir kez daha sorduk ama cevap olarak bize utanmadan devlet memurları 657 mevzuatını yollamıs'lar” ifadelerini kullandı.

KO'KL? BİR İTFAİYE YO'NETMELİG'İ DEG'İS'İKLİG'İ ZORUNLU

Bu sorunu iktidarın c'o'zebileceg'ini ancak s'imdiye kadar hic'bir s'ey yapmadıklarını so'yleyen Beko, AFADO'M'u'n bu konuda hazırladıg'ı rapora dikkat c'ekti. I'tfaiye tes'kilatlarının tek c'atı altında toplanmasını, tek stat? altında c'alıs'malarını, tu'm itfai olayları kapsamayarak emeklilikte 1. Dereceye kadar du's'meleri, ek u'cret, ek go'stergelerinin 3600’e c'ıkartılmasını, itfaiyecilik mezunlarının atanmasını, Norm kadroda du'zenleme yapılması gibi taleplerinin dile getiren Beko, Belediye Kanunu'nda yapılacak ko'kl? bir deg'is'imin s'art oldug'unu belirterek s'o'yle konus'tu: “Mevcut belediye itfaiye yo'netmelig'i itfaiyecilerin c'og'u sorununa kaynak tes'kil etmektedir. I'tfaiyecilerin sorunlarını asgari du'zeye indirecek s'ekilde ko'kl? bir itfaiye yo'netmelig'i deg'is'iklig'i artık bir zorunluluk haline gelmis'tir. Eg'itim verebilirlik ve eg'itim sonucu verilen sertifika standartları kanuna dayandırılmalıdır.”

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası