Ege Postası
Geri

CHP'li Polat'tan kur farkı tepkisi: 'Milletin cebinden milyarları yuttu'

CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat,TBMM’de yaptığı açıklama da iktidarın milyonlarca emekliyi, asgari ücretliyi görmezden gelirken yine birkaç yandaş firmanın alacakları için bütçe ayırdığını söyledi. Polat, "Yap işlet devret projeleri olarak hayata geçirilen Osmangazi Köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Çanakkale Köprüsü ve Avrasya Tüneli için hazine yıllık araç garantisi veriyor. Açılış yıllarında sadece ocak ayı kuru baz alınarak belirlenen geçiş ücretlerine işletmeci firmalar tarafından kur farkı oluşuyor talepleri karşılık bulmuş önce 2 daha sonra da Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında yılda dört defa kur ayarı yapılmaya başlanmıştı. Özellikle son 4 yılda kur da meydana gelen artışlar bu projeler için ödenen tutarı katlarken milletin cebinden milyarları yuttu." dedi.
CHP'li Polat'tan kur farkı tepkisi: 'Milletin cebinden milyarları yuttu'
Haberler / Politika
25 Nisan 2024 Perşembe 11:52
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Asgari ücretli temmuz ayında zam beklerken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, asgari ücrete ara zam gündemimizde yok diyerek milyonlarca asgari ücretliye kapıları kapatmıştı. Açlık sınırının altında maaş alan asgari ücretliler kara kara düşünürken yine üç beş firma köprüyü geçti.

CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, konuya ilişkin TBMM’de yaptığı açıklama da iktidarın milyonlarca emekliyi, asgari ücretliyi görmezden gelirken yine birkaç yandaş firmanın alacakları için bütçe ayırdığını söyledi. 

GARANTİLER YETMEDİ KUR FARKI EKLENDİ

Yap işlet devret projeleri olarak hayata geçirilen Osmangazi Köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Çanakkale Köprüsü ve Avrasya Tüneli için hazine yıllık araç garantisi veriyor. Açılış yıllarında sadece ocak ayı kuru baz alınarak belirlenen geçiş ücretlerine işletmeci firmalar tarafından kur farkı oluşuyor talepleri karşılık bulmuş önce 2 daha sonra da Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında yılda dört defa kur ayarı yapılmaya başlanmıştı. Özellikle son 4 yılda kur da meydana gelen artışlar bu projeler için ödenen tutarı katlarken milletin cebinden milyarları yuttu.

Polat; yapılan düzenleme ile hazinenin kasasından milyarca liranın şirketlere ödendiğini belirterek zaten garanti edilen araç sayıları karşılanmıyor, sözleşme geçiş ücreti ve uygulanan geçiş ücreti arasında üç kat fark oluşmuş ve bu da yetmezmiş gibi kur farkı da şirketlere sağlanıyor. Peki 10 Bin TL ile emekli maaşı ile hayat mücadelesi veren ve ülkesine otuz yıl hizmet etmiş vatandaşımız, 17 Bin TL ile açlık sınırında maaş alan asgari ücretli, onlar yaşadıkları ekonomik sıkıntılar yetmezmiş gibi bir de bu şirketlerin dolar bazlı alacaklarını ödesinler. Bu yapılan zulümdür, dedi.

2023 YILINDA 56 MİLYAR TL ÖDEMENİN 15 MİLYARI KUR FARKI

Geçtiğimiz yıl firmalara yapılan garanti ödeme tutarının 56 Milyarı aştığının altını çizen Polat, şirketlerle yapılan anlaşma ile getirilen yılda dört defa kur farkı bedelinin de 2023 yılında 15 Milyarı bulduğunu söyledi. 
Çanakkale Köprüsü için 2 yılda 32 Milyon 850 bin araç garantisinin 5 Milyon 600 binde kaldığına vurgu yapan Polat, zaten bu 2 yıl için garanti nedeni ile 12 Milyar hazine ödeme yaparken bir de kur farkları ekleniyor olan 85 milyon vatandaşımıza oluyor, dedi. 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası