CHP İzmir Milletvekili Atilla Sertel TBMM'de TRT'nin gelir giderleri ile ilgili bir basın toplantısı düzenledi. Kasım ayında KİT Üst Komisyonu’nda TRT’nin hesaplarını inceleyeceklerini belirten Sertel, şunları söyledi:
“YÜZDE 80’İ VATANDAŞIN CEBİNDEN”
“Diğer özel yayıncı kuruluşlar gibi reklam gelirleriyle faaliyetini sürdürmesi gereken TRT, vatandaştan kesilen paralarla ayakta durmaktadır. TRT’nin gelirlerinin yüzde 80’ini vatandaştan zorla kesilen paralar oluşturuyor. TRT’nin 14 yılda elektrik katkı payı ve bandrol gelirlerini yıl bazında ortalama döviz kuruna çevirdiğimizde ortaya korkunç bir rakam çıkıyor. TRT’nin elektrik katkı, bandrol, reklam ve diğer olmak üzere son 14 yıldaki toplam geliri 17 milyar 898 milyon TL. Bu parayı yıllık ortalama döviz kurlarıyla hesapladığımızda ise TRT’nin 14 yıllık toplam geliri 9 milyar 135 milyon dolar ediyor. TRT'nin 2004-2017 yılları arasındaki sadece Elektrik Payı ve Bandrol Gelirleri toplamı; 7 milyar 389 milyon 8 bin dolar ediyor. 2004-2017 yılları arasında Türkiye'nin ortalama nüfusu yaklaşık 73 milyondur. Bu durumda son 14 yılda bandrol ve elektrik paylarından TRT'ye her bir vatandaşın kişi başına aktardığı para 100 Dolar’dır. 4 kişilik bir ailenin 14 yılda TRT'ye ödediği 400 Dolar'lık haracın karşılığı bugünkü kur üzerinden yaklaşık 2.400 TL'dir. TRT vatandaşın sırtına binmiş ve milyarlarca doları har vurup harman savurmaktadır.”
“ELEKTRİK ZAMLARI TRT’YE YARIYOR”
Vatandaşların elektrik zamlarından dolayı faturalarını ödeyemez noktaya geldiğini ifade eden CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, vatandaşın keyfini kaçıran elektrik zamlarının TRT’ye keyif kattığını belirterek şöyle devam etti:
“Son bir yılda sanayi elektriğine yüzde 44, konut elektriğine ise yüzde 33 zam geldi. Vatandaş bu zamlar altında ezilirken, zamlarla birlikte TRT’nin kasasına giren para da artıyor. Peki bu paralar nerelere gidiyor derseniz; elbetteki yandaşların cebine gidiyor, derim. Yıllık geliri ortalama 2.5 milyar olan TRT bu paranın 1 milyardan fazlasını “dış yapımlar” adı altında kendi yandaşlarına aktarıyor. TRT halktan aldığı parayı artırayım, yatırım yapayım diye düşünmüyor, son kuruşuna kadar savuruyor. Muhalefet partilerinin sesinin soluğunun duyulmadığı bir TRT var. Muhalif çizgide olan hiç kimse TRT ekranlarına çıkarılmıyor. Toplumun genelini kapsayan tarafsız yayıncılık yapmıyor ancak herkesten katkı payı ve bandrol ücreti alıyor. Bir kez daha sesleniyorum, vatandaşın cebinden elinizi çekin.”
“EYT YASASI’NIN ÇIKACAĞINA İNANIYORUM”
Daha sonra Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT)’la ilgili bir soruyu da cevaplayan CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, şunları söyledi:
“Çok küçük yaşta çalışmaya başlayıp, bırakın 5 bin günü 9 bin günü doldurduğu halde ‘bu insanlara emekli olamazsın’ demek adil değildir. Kendisi 46 yaşında emekli olmuş. Şimdi 50 yaşındakilerin emekli olmasının maliyet yaratacağını söylüyor. 5 milyon Suriyeli’ye ödenek ayıran Cumhurbaşkanı, kendi vatandaşına böyle yapamaz. Emeklilikte yaşa takılanlar diye bir hadise yoktur. Bu hakkı kazananların önüne engel çıkaran bir hükümet vardır. Ben bu dönemde muhalefet partilerinin ortak kararıyla bu yasanın çıkarılacağına inanıyorum.”