TBMM Başkanlığı'na soru önergesi veren Sındır; “Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı sonrası eğitim sistemi felç olmuştur. Öğrenciler, veliler, öğretmenler, dershaneler eğitimin tüm paydaşları bu karar ile büyük bir belirsizlik ve endişe içine girmişlerdir. Eğitim sistemimizin bu kadar öngörülemez bir anlayışla yönetiliyor olması ülkemiz için çok büyük bir kayıptır. Konu milyonlarca insanımızı ilgilendirdiği için ve hatta geleceğimizi doğrudan etkilediği için çok önemlidir" dedi.
Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) dershanelere geçiş dönemi için isteyene temel lise adı verilen ve dört yıl sonra özel okul olabilecekleri bir yapı önerdiğini hatırlatan Sındır, "Kapanacak dershanelerin büyük bir kısmı temel lise olmak için MEB'e başvurdu. Bununla birlikte liselerin son sınıflarından üniversiteye hazırlanmak için binlerce öğrenci temel liseye para yatırdı, geçici kayıt yaptırdı. MEB de devlet okullarında öğrencilerin sınavlara hazırlıklarına 'takviye kursları' ile destek olma anlamında ders verecek öğretmenlerin ders saati ücretlerini artırdı. Sonra ne old? Dershanelerin kapatılmasına ve 2015-2016 Eğitim Öğretim Yılı başlamasına sayılı günler kala her şey sil baştan oldu" dedi.
Bakanlığın aynı kanun kapsamında, dershane öğretmenlerinin de MEB kadrosuna alacağını ilan ederek anlamakta güçlük çekilen bir kararının da bulunduğunu ifade eden Sındır sözlerini şöyle sürdürdü:
"Binlerce öğretmen adayını KPSS ile sınava tabi tutacaksınız. Bir başka yerde bir başka grubu da farklı bir uygulama ile MEB bünyesinde kadroya alacaksınız. Bu yapılan siyasi kadrolaşmanın önünü açmak üzere izlenen kurnazca bir yöntemdir. Bu hangi adalet anlayışına sığa? Bu konu daha başından sakat bir karar olduğu için yanlış hesaptan da doğru sonuç çıkmayacağı bir kere daha teyit edilmiş oldu."
Temel liselere gitmek için özel okul ve kolejlerden kayıt alan, para yatıran öğrencilerin durumunun da muğlak olduğunu belirten Sındır, "Bu öğrenciler tekrardan eski okullarına dönebilecekler m? Kayıt yaptırmaları için kontenjan, süre vb. gibi bir kolaylık sağlanacak m? Ayrıca devlet okullarında lise 4. sınıf öğrencilerinin ne kadarının temel liselere gideceği ve bu nedenle lise 4. sınıf öğrenci sayısının belirsizliği nedeniyle önümüzdeki eğitim - öğretim yılının planlaması neye göre yapılaca? Başta öğrenciler, aileler, öğretmenler, dershaneler, geçiş süreci ile temel liseye dönüşen eğitim kurumları yaşanan belirsizliğin kurbanı olmuştur. Geleceğimizin ve kalkınmamızın temeli eğitimdir. Böyle bir öngörüsüzlüğü, beceriksizliği ve zafiyeti Türk halkı hak etmemektedir" dedi.
BAKAN AVCI'YA SORDU
CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na verdiği önergede şu soruları yöneltti:
"Türkiye'de 6528 sayılı yasanın yürürlüğe girdiği tarih itibari ile kaç dershanesi vard? Bunlardan kaç tanesi temel liseye dönüşüm için MEB'e başvurd? Kaç tanesi onayland? Herhangi bir dönüşüm ya da geçiş süreci izlemeyen 1 Eylül 2015'te kapatılmayı bekleyen kaç dershane vardı? Bunlar hangi illerde ve hangi tarihten itibaren dershane hizmeti vermektedi? İlgili yasanın yürürlüğe girmesi itibari ile hem 1 Eylül 2015'te sona erecek dershane ruhsatı hem de temel lise ruhsatı bulunan yani çifte ruhsatlı kaç eğitim kurumu vardı? Bakanlığınızın, yeni düzenleme ile temel liseye dönüşüm kapsamında öğrenci başına verilen teşvik ile özel okullara verilen teşvikin toplam tutarı nedi? Teşvikler devam edecek m? Önümüzdeki yıl verilmesi öngörülen teşvik miktarı ne olarak hesaplanmıştı? MEB'in, dershane öğretmenlerinin devlet kadrosuna alınacağına ilişkin duyurusu ile bugüne kadar kaç dershane öğretmeni başvuruda bulunmuştu? Başvuru yapanların branşları nedir, çalıştıkları dershanelerin illeri neresidi? AYM tarafından iptal edilen yasa kapsamında, temel liseye dönüşen, bu konuda alt yapı çalışmaları ve donanımlarını tamamlamak için büyük maliyetlerin altına giren kurumların durumları hakkında ne gibi çalışmalar yapılmaktadır ya da yapılacaktı? Temel liselere gitmek için özel okul ve kolejlerden kayıt alan ancak Bakanlıktan nakil onay alamadığı için bekleyen kaç öğrenci vardı? Bu öğrenciler tekrardan eski okullarına dönebilecekler m? Kayıt yaptırmaları için kontenjan, süre vb. gibi bir çalışma yapılacak mıdı? Bakanlığınızın yaşanan bu karmaşayı aşma, yeni yasal düzenleme yapma konusunda bir hazırlığı var mıdı? Ne zaman yapmayı planlıyorsunu? Devlet okullarında lise üçüncü sınıftan dördüncü sınıfa geçen kaç öğrenci vardı? Bunlardan kaç tanesinin temel liseye geçeceği öngörülmektedi? Buna göre 2015- 2016 eğitim öğretim yılında devlet okullarında öngörülen lise dördüncü sınıf öğrenci sayısı kaçtır'"