CHP Karabağlar İlçe Örgütü Eğitim Masası 2019-2020 yılıyla ilgili Karabağlar’da yaptığı araştırmayı açıkladı. İlçe Başkanı Ali İhsan Yıldız, Karabağlar’ı eğitim konusunda zor bir dönem beklediğini ifade ederek, ekonomik krizin öğrenci velilerinin yapacakları harcamalara belirgin bir şekilde yansıdığını ifade ederek, “Çocuk kitapları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14.90, test kitabı yüzde 16.30, okul çantası yüzde 18.20, diğer kırtasiye malzemeleri yüzde 30.51, resim boyaları yüzde 33.11, okul defteri yüzde 33.73, kalem fiyatları ise yüzde 34.75 artış göstermiştir. Bu durum ailelerin bütçesine yeni bir yük getirmiştir” dedi.
Yıldız, 2019-2020 eğitim-öğretim yılında 4+4+4 düzenlemesinin yaşama geçirilmesinin 8’inci yılı olması nedeniyle bu yıl LGS’ye girecek öğrenci sayısının yüzde 50 artış göstereceğini ifade ederek, 2020 yılında LGS’ye 1 milyon 800 bin öğrenci gireceğini belirtti.
BAZI OKULLARDA YIĞILMA VAR
Karabağlar’ın ülkenin genel olumsuz tablosundan fazlasıyla etkilendiğini kaydeden Yıldız, “İlçemizde adrese dayalı sistemden ve nitelikli-niteliksiz lise ayrımından kaynaklı bazı okullarda ciddi yığılmalar olmuştur. Milli Eğitim Bakanlığı kamuoyunun tepkisini azaltmak için ilçemizdeki iki Anadolu Lisesi’nin kontenjanını iki katına çıkarmıştır. Eğitimin niteliğini düşüren ikili eğitime kimi okullarda dönüş olmuştur. İnönü Lisesi’nin kontenjanı iki katına çıkarılırken Şehit Erkan Özcan Anadolu Lisesi’nde böyle bir artışa gidilmemiştir. Bu düzenleme plansızdır ve belli okullarda yığılmaya sebep olmuştur” diye konuştu.
LİSELER YAYGIN DEĞİL
Karabağlar’daki liselerin bulunduğu noktalara dikkat çeken Yıldız, “Karabağlar’daki liseler İnönü Caddesi’ne paralel kısımda yer alıyor. İlçemizin doğu ve güney kısımlarında lise yok; dolayısıyla taşıma ailelere ayrı bir yük. Ekonomik durumu iyi olmayan insanlar çocuğunu nasıl gönderece? Lise sayısının azlığından öngörülen öğrenci sayısının iki katı fazlası öğrenci alınıyor. Bu durumda eğitimin kalitesi ortadan kalkıyor” sözlerine yer verdi.
YENİ PLANLAMA YAPILMALI
Yıldız, bazı mahallelerde eğitim adına durumun vahim olduğunu belirterek şöyle konuştu:
“Gerek çoğu mahallemizde ve yakınında lise olmadığı için gerek kontenjan belirlemeleri plansız yapıldığı için sistem acil durum sinyali vermektedir. Adrese dayalı sistemde düzenlemeye gidilmesi şarttır. Meslek liseleri özendirilmeli, liselerin nitelikli-niteliksiz durumu gözden geçirilmeli, ilçe öğrenci sayısı göz önünde bulundurularak yeni planlamalar yapılmalı. İlçemizde ortaokulların sayısı yeterli değildir. İkili eğitim ortaokullarda yaygındır. Öğrencilerimiz sabah karanlığıyla akşam karanlığı arasına sıkışmıştır. Yeni binalar yapılarak ortaokulların hepsinde tekli eğitime geçilmelidir. İlçemizde okul öncesi eğitim de maalesef yeterli değildir. Bu da eğitimde ikilik yaratacak alanların türemesine neden olmaktadır.”