Ege Postası
Geri

CHP'li delegelerden kurultay talebi: İmzalar CHP Genel Merkezi'nde!

Mutlak butlan kararıyla bir önceki CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun tekrar partinin başına atanmasının ardından olağanüstü kurultay talep eden CHP'li delegeler, topladıkları imzaları CHP Genel Merkezi'ne teslim etti. 800'den fazlası noter imzalı, toplam 1.003 delegenin olağanüstü kurultay için imza verdiği belirtilirken CHP tüzüğüne göre bu sayı, 45 gün içinde olağanüstü kurultay toplanması için yeterli.
CHP'li delegelerden kurultay talebi: İmzalar CHP Genel Merkezi'nde!
Haberler / Politika
17 Haziran 2026 Çarşamba 12:00
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Cumhuriyet Halk Partisi'nde (CHP) genel başkan değişiminin yaşandığı 38'inci Olağan Kurultay hakkında 'mutlak butlan' kararı verilmesi ve Kemal Kılıçdaroğlu'nun tekrar genel başkan ilan edilmesinin ardından partinin hızlıca kurultaya gitmesini isteyen CHP'li delegeler, topladıkları imzaları partinin genel merkezine teslim etti.

CHP il örgütleri tarafından kurultay talebiyle toplanan imzalar saat 11.45'te CHP Genel Merkezi'ne sunuldu.

İmzaları getiren isimler arasında CHP TBMM Grup Başkanvekili Murat Emir ve CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik de yer aldı.

Teslimin ardından CHP'li il başkanları, genel merkez binasının önünde basın açıklaması yapacak.

1000'DEN FAZLA DELEGE İMZALADI

BirGün'ün edindiği bilgilere göre 80 il örgütünü temsilen il başkanları ve il başkanı olmayan illerin kurultay delegeleriyle; toplam 1003 imza teslim edilecek. İstanbul delegelerinin imzaları noter onaylı değil. İmzaların 800'den fazlası ise noter onaylı.

İki gün önce TBMM'de açıklamalarda bulunan CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, "Kurultay kararı almak üzere 900'e yakın imzayla çarşamba günü 74 il başkanımız ve bizimle ortak hareket etmeyen illerimizin delegeleriyle Genel Merkezimize olağanüstü kurultay talebimizi ileteceğiz" ifadelerini kullanmıştı.

CHP'de mutlak butlan kararıyla Kemal Kılıçdaroğlu'na genel başkanlığa dönmesinin ardından partinin seçilmiş yönetimi derhal olağanüstü kurultay talebinde bulunuyor.

CHP'nin seçilmiş lideri Özgür Özel, partinin 45 gün için kurultaya gitmesi gerektiğini ve bu doğrultuda çaba gösterdiklerini söylemişti.

7 İL BAŞKANI İLE ÇIKTI

Murat Emir’in yanı sıra 74 il başkanı da CHP Genel Merkezi’ne geldi. Emir ile birlikte 7 il başkanı genel sekreterlik katına çıkarak imzaların teslim sürecine katıldı. İhraç sürecinde sırada bazı il başkanlarının olduğu öne sürüldü. Bu isimler arasında Ankara, İstanbul ve İzmir il başkanlarının da bulunabileceği ifade edildi.

İL BAŞKANLARINDAN AÇIKLAMA

Teslimin ardından CHP'li il başkanları, genel merkez binasının önünde basın açıklaması yaptı.

"MUTLAK BUTLAN BİR KARA LEKE"

'Mutlak butlan' kararının demokrasi için bir 'kara leke' olduğunu belirten CHP'li il başkanları "Bizler, Cumhuriyet Halk Partisi örgütünü ve üyelerini temsil eden İl Başkanları olarak, bu kara lekeyi ortadan kaldırmak için, sarsılmaz bir bütünlük içerisinde, ülkemize ve milletimize karşı olan sorumluluğumuzu yerine getiriyoruz" ifadelerini kullandı.

Kurultayın derhal toplanmasını isteyen il başkanları, şunları kaydetti:

"Saray tarafından kurgulanmış bu karanlık oyunu bozmanın yegane yolu zaman kaybetmeksizin Kurultayımızın bir an önce toplanmasıdır. Bu bağlamda bugün 81 ilden gelen il başkanlarımız ve temsilcilerimizle birlikte topladığımız imzaları muhataplarına teslim etmiş bulunuyoruz. CHP'de mutlak butlan kararıyla Kemal Kılıçdaroğlu'na genel başkanlığa dönmesinin ardından partinin seçilmiş yönetimi derhal olağanüstü kurultay talebinde bulunuyor.

'MİLYONLARCA YURTTAŞ BU MÜDAHELENİN KARŞISINDA'

CHP'nin seçilmiş lideri Özgür Özel, partinin 45 gün için kurultaya gitmesi gerektiğini ve bu doğrultuda çaba gösterdiklerini söylemişti. 830 kurultay delegemizin noter beyanlı imzalarını, 170 İstanbul kurultay delegemizin kurultay isteyen imzalı irade beyanlarıyla birlikte 1003’ün kurultay iradesini net bir şekilde ortaya koymuştur. 2023 Kasım kurultayının ilk turunda Genel Başkanımız Sayın Özgür Özel'e 682 oy verildiğini özellikle vurgulamak isteriz. Bu imzaları yalnızca Kurultay delegelerimiz, örgütlerimiz ve üyelerimiz adına değil; hangi görüşten olursa olsun partimize yönelik bu siyasi müdahalenin karşısında duran on milyonlarca yurttaşımız adına teslim ediyoruz."

Açıklama, "Genel Başkanımız, Kurultayımız tarafından 4 kez seçilen Sayın Özgür Özel’dir. Cumhurbaşkanı Adayımız, 15.5 milyon yurttaşın oyuyla aday olan Sayın Ekrem İmamoğlu’dur. Partimiz, baba ocağımız, Cumhuriyet Halk Partisi’dir. Pusulamız millettir. Milletin sözü bellidir: Önce Kurultay, sonra iktidar!" sözleriyle sona erdi.

MURAT EMİR: "KURULTAY KARARI VERİLMELİ"

Aynı saatlerde CHP TBMM Grup Başkanvekili Murat Emir de Meclis'te basın toplantısı düzenledi.

Tüzüğün çok açık olduğunu ve olağanüstü kurultay için yeterli imza sayısına ulaşıldığını vurgulayan Murat Emir, “Partiye saygının bir gereği olarak kurultay kararı verilmelidir. Tüzüğe göre delegelerin salt çoğunluğundan bir fazlası olaüğanüstü kurultay talebinde bulunuyorsa genel başkan 45 gün içinde olağanüstü kurultaya gider" dedi.

"YÖNETİM, GÖREVE KURULTAY YAPMAK ÜZERE GETİRİLDİ"

Mahkeme kararıyla atanan Kemal Kılıçdaroğlu yönetiminin ‘Tedbir kararı olduğu için kurultaya gidemeyiz’ bahanesine de tepki gösteren Emir, "Bunu demenin hiçbir hukuki karşılığı yoktur. Kararın hiçbir yerinde kurultay yapılamayacağı yazmazken tam tersine tedbirle gelindiği için hızlıca kurultay yapılmalıdır. Yönetim göreve tedbiren, kurultay yapmak üzere getirilmiştir" şeklinde konuştu.

"HER ŞEYİ YAPIYORSUN AMA KURULTAY YAPAMIYORSUN"

Atanmış CHP yönetimine seslenen Murat Emir, şu ifadeleri kullandı:

"Demokrasinin gereği, vicdanı, tabanımızın talebi, delegelerimizin iradesi ve tüzüğümüzün gereği budur. Kurultay yapmamak için binbir bahane üretiliyor. Her şeyi yapıyorsun ama kurultay yapamıyorsun. Halbuki tedbiren geldiğin için yapman gereken tek şey kurultay. Partiyi uçuruma sürüklüyorsunuz. Sokağa çıkın, alanlara çıkın, evlatlarınıza sorun onlar size gerçeği söyleyecek. Hâlâ bir yol ve seçenek var ve kullanılmalı.”

TÜZÜĞE GÖRE OLAĞANĞÜSTÜ KURULTAY İÇİN ÜÇ YOL VAR

CHP tüzüğüne göre olağanüstü kurultayın toplanmasının üç yolu bulunuyor. Genel başkan doğrudan kurultay çağrısı yapabiliyor, Parti Meclisi bu yönde karar alabiliyor ya da kurultay üyelerinin beşte biri noter onaylı imzalarıyla olağanüstü kurultay talebinde bulunabiliyor.

Delegelerin imzaları 15 günlük süre içinde toplanarak genel başkanlığa teslim ediliyor. Başvurunun ardından olağanüstü kurultayın en geç 45 gün içinde yapılması gerekiyor. 900 delegenin imzası, seçimli olağanüstü kurultay için gereken salt çoğunluğun aşılmış olduğu anlamına geliyor.

 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2026 Ege Postası