Ege Postası
Geri

CHP'li vekil önerdi, AK Parti kabul etti

İhalelere fesat karıştıranlara verilen ceza azalıyor. Değişiklik, CHP’nin savcı milletvekilinin önergesi ile yapıldı. AKP’nin desteği ile benimsenen önerge, partiyi sıkıntıya soktu
CHP'li vekil önerdi, AK Parti kabul etti
Haberler / Politika
1 Nisan 2013 Pazartesi 09:26
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ANKARA - TBMM Adalet Komisyonunda 4. Yargı paketi alınırken CHP’nin eski savcı olan Muğla milletvekili Ömer Suha Aldan’ın verdiği bir önerge, ana muhalefet partisinde sıkınıtı ve eleştirilere neden olau. Önergenin AKP oylarıyla kabul edilmesi sonucu, kamunun yaptığı ihalelere fesat karıştıran kişiye verilen 5-12 yıl arasındaki hapis cezası, 3-7 yıla indiriliyor.
DGM ve Ankara Cumhuriyet Savcılığı görevinde bulunan Aldan’ın önergesi ile, ’’İhale sonucunda ilgili kamu kurumu veya kuruluşu açısından bir zarar meydana gelmiş ise, cezanın yarı oranında artırılacağına'' ilişkin hüküm de kaldırılıyor. İhalede kamu zararı doğmadıysa ceza 1 yıldan 3 yıla kadar olacak. 
CEZA ÇOK AĞIRDI
Yapılan bu değişikliğe CHP çevrelerinden ‘’İhale hırsızlarını mı koruyorsunuz'’’ biçiminde eleştiriler geldi. Önerge sahibi Aldan ise, ihaleye fesat karıştırma suçunda kamunun zarar görmemesi halinde verilen cezanın çok ağır olduğunu söyledi. 
Dosyaya bir evrak konulmasının unutulmasının dahi hileli işlem olarak görülebildiğini belirten Aldan, ‘’Bir ihale işleminde bir kişi için 50 seneyi aşan cezalar istenebiliyor. Kamu zararı oluşmaması halinde verilecek ceza, basit işlem olarak değerlendirilerek, suç ve ceza dengesinde adalet sağlanmalı’’ dedi. TCK’da yapılan değişiklik ile değiştirilmesi yolunda adım atılan 235’inci madde halen şöyle:
‘’MADDE 235. - Kamu kurum veya kuruluşları adına yapılan mal veya hizmet alım veya satımlarına ya da kiralamalara ilişkin ihalelere fesat karıştıran kişi, 5 yıldan 12 yıla kadar hapis ile cezalandırılır.  İhaleye fesat karıştırma sonucunda ilgili kamu kurumu veya kuruluşu açısından bir zarar meydana gelmiş ise, ceza yarı oranında artırılır. Zararın meydana gelmiş olduğu sabit olmakla birlikte miktarının belirlenememiş olması, bu fıkra hükmünün uygulanmasını engellemez’’. (Gazeteport)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası