Ege Postası
Geri

CHP'nin 36. Olağan Kurultayı gerçekleştirildi... CHP Genel Başkanını seçti

CHP'nin 36. Olağan 'Adalet ve Cesaret' Kurultayı'nda ilk gün sona erdi. Ankara Spor Salonu’nda gerçekleştirilen genel başkanlık yarışında Kemal Kılıçdaroğlu ile Muharrem İnce yarıştı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu 790 oy ile güven tazelerken  Muharrem İnce ise 447 oyda kaldı. Böylece CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, girdiği 5'inci kurultaydan da zaferle çıktı. 36. Olağan Kurultay'da ilk gün sona erdi
CHP'nin 36. Olağan Kurultayı gerçekleştirildi... CHP Genel Başkanını seçti
Haberler / Politika
3 Şubat 2018 Cumartesi 10:33
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

YAĞMUR UYGUR/EGEPOSTASI- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), 36. Olağan Kurultayı Ankara Arena Spor Salonu'nda gerçekleştiridi. Partililerin yoğun ilgi gösterdiği kurultayda salon erken saatlerde doldu. Kurultayın ilk gününde bin 266 delege genel başkanını seçti. 

Kurultayda oylama 23.00 itibariyle sona erdi. Oy verme işlemi yaklaşık 2 saat sürdü. Kurultayın sonucu 23.30'da açıklandı.  25 sandıkta yapılan sayımlar sonucunda bin 266 delegeden bin 253'ü oy kullandı. Bin 237 oyun geçerli sayıldığı kurultayda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu 790 oy ile güven tazelerken, Muharrem İnce ise 447 oyda kaldı. 16 oy geçersiz sayıldı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, girdiği 5'inci kurultaydan da zaferle çıkarken, delegelerin kullandığı oyların çoğunluğunu alarak yeniden genel başkan seçildi. Rakibi Muharrem İnce ise genel başkanlığa adaylığını koyduğu ikinci kurultayda da umduğunu bulamadı.

İZMİR DELEGELERİNİN OY KULLANDIĞI SANDIKLARDA KİME/KAÇ OY ÇIKTI'

Kemal Kılıçdaroğlu'nun yeniden Genel Başkan seçildiği oylamada İzmir delegeleri iki sandıkta oy kullandı. İzmir kurultay delegeleri 16. ve 17. sandıkta İstanbul ve Kahramanmaraş delegelerinin bir kısmı ile birlikte oy kullandı.
16 numaralı sandıkta İzmir'den 9 delege oy kullanırken, 17 numaralı sandıkta 43 İzmir delegesi oy kullandı. 16 numaralı sandıkta Kılıçdaroğlu'na 39, İnce'ye 8 oy çıktı. 3 oy geçersiz çıktı. 17 numaralı sandıkta ise Kılıçdaroğlu üstünlüğü vardı. Sandıktan Kılıçdaroğlu 34 oy alırken, İnce'ye 13 oy çıktı. 3 oy ise geçersiz sayıldı.

KILIÇDAROĞLU'NDAN ZAFER KONUŞMASI

Sonuçların açıklanmasından sonra kürsüye gelen Kemal Kılıçdaroğlu delegelere hitaben bir konuşma yaptı. İşte o konuşmadan öne çıkan satır başları;

"Üstlendiğim görevin sorumluluğunu çok iyi biliyorum. Bu ülkenin her ferdinin hakkını hukukunu ve adaletini korumak için her türlü mücadeleyi yapacağıma sizlere söz veriyorum. 

Bu yaşadığımız ortamda CHP'ye genel başkanlık yapmanın sıradan bir iş olmadığını çok iyi biliyorum. Biz haklı davamızı sonuna kadar götüreceğiz. Adaleti, demokrasiyi hukuku birlikte savunacağız. Birlikte yaşamayı savunacağız. 

Önümüzdeki süreçte zor koşullarda mücadele vereceğiz. Demokrasiyi yüceltmek zorundayız, bu bizim temel görevimizdir.

15 yılda Türkiye'yi kimler beka sorunuyla karşı karşıya getird? Kendi ülkemizde barış içinde yaşamak istiyoruz.

Afrin'de hayatını kaybeden kahraman askerlerimize şükran borçluyuz. Onlar bizim onurumuz, gururumuz.

Kuvayi Milliye'nin ne olduğunu biliriz. Birlikte mücadele edeceğiz. Türkiye'yi beka sorunundan kurtarmanın yolu ülkemize sahip çıkmamızdan geliyor.

Bütün komşularımızla huzur içinde yaşamak istiyoruz. Bütün komşularımızı kucaklamak isteriz.

Hak ve adalet mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz."

GÜN İÇİNDE YAŞANANLAR...

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu oyunu kullanmak için saat 22.20'de salona geldi. Kılıçdaroğlu ‘Halkın Umudu Kılıçdaroğlu' ve ‘Gençlik Seninle Durma İlerle' sloganlarıyla karşılandı. 1 numaralı sandıkta oyunu kullanan Kılıçdaroğlu, salondan ayrıldı.

CHP genel başkan adayı Muharrem İnce ise 4 numaralı sandıkta oyunu kullanmasının ardından delegelerle selamlaşarak salondan ayrıldı.

Salonun hazırlanmasının ardından saat 20.40 sularında oy verme işlemine geçildi ve 23.00'de oy verme işlemi sona erdi.

CHP'nin 36'ncı Olağan Kurultayı’nda Muharrem İnce 165, Kemal Kılıçdaroğlu ise 1081 delegenin imzası ile aday olmuştu.

Ancak Kurultay Divanı 48 oyun mükerrer kullanıldığını belirledi. Bu 48 oyun geçersiz sayılması halinde, İnce’nin delege desteğinin 115'ye düşeceği ve adaylığının düşebileceği ihtimali ortaya çıkmıştı.

Divan'da mükerrer imzalar incelemeye alındı. Bu esnada ise Kılıçdaroğlu'nun devreye girdiği öğrenildi.

“ÖZGÜR İDAREMLE ADAY OLMAK İSTİYORUM”

Muharrem İnce’nin Kılıçdaroğlu’nun  teklifini reddetmedi. Daha sonra kürsüye çıkan Muharrem İnce “Mükerrer oy istemiyorum. Delegenin özgür iradesini istiyorum” dedi.

BAŞKANLIK DİVANI AÇIKLAMA YAPTI

Muharrem İnce’nin konuşmasının ardından Başkanlık Divanı’nın yapılan açıklamada ise İnce ve Kılıçdaroğlu’nun aday oldukları belirtilerek oylama anonsu yapıldı.

İNCE’DEN İKİNCİ AÇIKLAMA

İnce adaylığının kesinleşmesinin ardından 165 imzası olduğunu istedi.  İnce “Genel başkanın 49 mükerrer oyunun kabul etmiyorum. Lütuf kabul etmiyorum. Özgür adil bir yarış talep ediyorum” dedi.

ADAY OLAMADILAR

Divan'ın adaylık başvurusu için verdiği yarım saatlik süre son buldu .CHP'nin 36. Olağan Kurultayı'nda genel başkan adayları resmileşti: Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ve Yalova Milletvekili Muharrem İnce. Daha önce aday olacaklarını açıklayan İstanbul Barosu eski Başkanı Ümit Kocasakal ve YARSAV eski Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu ise delegelerin en az yüzde 10'undan imza toplayamadıkları için resmen aday olamadılar. Muharrem İnce 166 imza ile aday olduğunu açıkladı.

Kılıçdaroğlu yeniden kürsüye geldi ve yaklaşık 1 saat kürsüde kaldı. CHP lideri Kılıçdaroğlu katıldığı birçok platformda verdiği İzmir örneğini yineledi.

KILIÇDAROĞLU İZMİR'İN O PROJESİNİ YİNE ÖVDÜ

Kurultayda kürsüye çıkan ilk isim mevcut Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu oldu. Yerelde halkımıza dostça hizmet ediyoruz diyen Kılıçdaroğlu, "Bizim belediyelerimizin verdiği hizmet Türkiye'ye örnektir. Aydın'da eti ucuz yersiniz. İzmir'de de sabah çocuğunuz sütü  kapınıza bırakılıyor. Biz yerelde bütün halkımıza dostça hizmet ediyoruz. Eskişehir örneği var. Bursa’ya mı gidersini? Beton şehir oldu. Yerelden başlayarak gücümüzü iktidara taşıyacağz. Önümüzdeki seçimlerde inşallah Bursa, Balıkesir, Antalya, Ankara, İstanbul’u, Manisa'yı alacağız” dedi. 

Kılıçdaroğlu , İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin "Süt Kuzusu" projesini grup toplantılarının ardından kurultayda da övdü.

Muharrem İnce yaklaşık bir saatlik konuşmasının ardından kürsüden indi.

CHP'DE TUZU KURULAR VAR!

CHP Genel Başkan adayı Muharrem İnce, konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıktı. İnce özetle şunları söyledi: "Bu kurultay Türkiye için, partimiz için ve benim için çok önemli. Devrimlerin, zaferlerin, kuruluşun partisiyiz. Bu mücadelede boyun eğmeyenlere selam olsun. İki ayrı yol, iki ayrı ihtimal var. Ya kazanacağız, ya kaybedeceğiz… CHP’nin çok değerli gönüldaşları, geleceğimiz elimizden alınıyor, cumhuriyetimiz yıkılıyor, umutlarımızı söndürmek istiyorlar, yaşama sevincimizi yok etmek istiyorlar. Karşımızdaki bir siyasi parti değil, ülkeyi yağmalamak için bir araya gelmiş bir yapı. Cumhuriyeti kuran parti, cumhuriyeti kurtaracaktır… CHP’de de tuzu kurular var. Konak, Bakırköy, Beşiktaş, Kadıköy (belediyeler) onları aldı mı yetiyor. Erzurum, Şanlıurfa onu ilgilendirmiyor. Sığınmışlar 3, 5 belediyeye. Onların oldu mu yetiyor. Ben memnun değilim. Onun için itaat etmiyorum. Bu partide bir itaat edenler, bir de memnun olmayıp itiraz edenler var. Ben itiraz ediyorum."

Kılıçdaroğlu'nun konuşmasının ardından komisyon çalışmaları başladı.

Adalet ve Cesaret Kurultayı'nınn sonuç bildirgesi komisyonuna her ilden bir kişi seçilirken, İzmir'den ise Serkan Kalmaz görev yapacak.

BÖKE VE CİHANER'İN ÖNERGESİ KABUL EDİLMEDİ

İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke’nin de aralarında bulunduğu bir grup vekil PM’deki blok liste uygulamasının kaldırılması için tüzük değişikliği önergesini divana sundu. Divan Başkanı Yılmaz Büyükerşen kurultay gündeminin ilan edilmesinin sonrasında 15 gün önerge gelmediği için talebi işleme almadı.

‘Gelecek için’ sloganıyla milletvekilleri Parti Meclisi'nde demokratik temsilin güçlendirilmesini, antidemokratik blok liste uygulamasının kaldırılmasını önerdiklerini aktardı. İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke’nin de aralarında bulunduğu vekiller İlhan Cihaner, Orhan Sarıbal, Niyazi Nefi Kara ve Ali Şeker tarafından hazırlanan tüzük değişiklik önergesi yeterli imzayla Divan’a verildi.  Kurultayın Divan Başkanlığı’nıyürüten  Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen CHP Tüzüğü'nün 54'üncü maddesini anımsatarak, “Kurultay gündemi ilan edildikten sonra 15 gün içinde bir değişiklik önergesi gelmediğini” vurguladı. Böylelikle, İlhan Cihaner, Selin Sayek Böke ve arkadaşlarınca yeterli imzayla Divan'a sunulan üç maddelik tüzük değişikliği önergesi işleme alınmadı.

KURULTAY'DAN NOTLAR...

Öte yandan kurultayda cezaevinde tutuklu bulunan İstanbul milletvekili Enis Berberoğlu da unutulmadı. Protokol bölümünde Selvi Kılıçdaroğlu ile Bülent Tezcan'ın arasındaki koltuk, tutuklu milletvekili Enis Berberoğlu'na ayrıldı.

Kurultay salonu yolunda, “hak, hukuk, adalet” sloganları atan CHP'liler, salon içinde ise Türk bayrakları ve CHP bayraklarıyla  sık sık “Mustafa Kemal'in askerleriyiz” sloganı attı.

Kurultay salonuna ilk gelen genel başkan adayı Muharrem İnce oldu. İnce eşi Ülkü İnci ile birlikte kürsüye çıkarak partilileri selamladı.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu salona girdi. Kılıçdaroğlu eşi Selvi Kılıçdaroğlu ile birlikte partilileri selamladı. Kılıçdaroğlu, adalet yürüyüşünün slogan şarkısıyla salona girdi. 

Kurultayın başkanlık divanına Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen önerildi ve seçildi.

SAYGI DURUŞU MEHMETÇİKLER İÇİN...

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından Kılıçdaroğlu, saygı duruşunun Atatürk, İsmet İnönü, Bülent Ecevit ile, Türkiye için şehit düşenler için yapıldığını söyledi. Kılıçdaroğlu, “saygı duruşunu, Başta Afrin olmak üzere, bu aziz topraklar için şehit düşen, Mustafa Kemal'in Mehmetçikleri için yaptık” dedi.

Kürsüye ilk olarak CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu geldi. Kılıçdaroğlu mevcut genel başkan sıfatıyla kongrenin açış konuşmasını gerçekleştirdi. Kurultay yurtdışında tedavi görmekte olan, CHP'nin önceki Genel Başkanı Deniz Baykal'a şifa dilekleri ile başladı.

İki adayın henüz imza toplayamadığı öğrenildi. Mevcut genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP Yalova Milletvekili, Genel Başkan adaylığı için en az 126 imzayı toplamış durumdalar. 

Genel başkan adayları salondaki  yerlerini aldıktan sonra, Adalet Yürüyüşünü anlatan “adalet filmi” izlendi. Filmde Kılıçdaroğlu'nun konuşmalarından alıntılar ve Adalet Yürüyüşü ile İstanbul Maltepe'de yapılan adalet mitinginden görüntüler paylaşıldı. 

Sanatçılar, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, diplomatlar ve eski siyasetçilerin de aralarında bulunduğu 10 bin kişiye davateyie gönderildi. Diğer partiler kurultaya temsilci gönderirken AK Parti'nin CHP Kurultayı'na temsilci göndermeme kararı aldığı öğrenildi.

İZMİRLİ PARTİLİLER DIŞARIDA KALDI!

Öte yandan partililer tarafından 'Adalet ve Cesaret' Kurultayı'na ilgi yoğun olduğu için Anakara Spor Salonu kısa sürede doldu. İzmir'den gelen partilililerin çoğunun dışarıda kaldığı öğrenildi.

İZMİR MARŞI HEP BİR AĞIZDAN

Kurultayda sık sık 10. Yıl Marşı ve İzmir Marşı da çalıyor. Tribünleri dolduran CHP'liler de hep beraber, bayraklarla eşlik ediyor.

TRİBÜNLER İKİYE AYRILMIŞ DURUMDA

CHP kurultayında bugün genel başkanlık seçimi yapılacak. Seçimler için mevcut Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu dışında, Yalova Milletvekili Muharrem İnce, YARSAV eski başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu ve İstanbul Barosu eski başkanı Ümit Kocasakal da aday. Kocasakal ve Eminağaoğlu ise delegelerin en az yüzde 10'undan imza toplayamadıkları için resmen aday olamadılar. 

Ancak salonda ağırlık Kılıçdaroğlu ve İnce taraftarlarında. Seyircilere ayrılan tribünler adeta ikiye bölünmüş durumda..

İZMİR DELEGASYONUNDAN BÜYÜK İLGİ

Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun salona girdiği anda İzmir grubu büyük ilgi gösterdi. Aralarında Karşıyaka Belediye Eski Başkanı Cevat Durak’ın da bulunduğu neredeyse tüm delegasyon cep telefonuyla görüntü ve fotoğraf çekti. 

PM’YE BİNE YAKIN ADAY

CHP yöneticileri, kurultayda, 8’i Bilim Yönetim ve Kültür Platformu’ndan toplam 60 kişilik Parti Meclisi için aday sayısının 800'ü aştığını ifade etti. Kurultayda sayının bine yaklaşabileceği aktarılırken, 2 yıl önce yapılan kurultayda Parti Meclisi’ne aday sayısı 462 olmuştu.

Kurultayda CHP Lideri Kılıçdaroğlu tarafından sunulacak 52 kişilik anahtar PM listesinin belirlenmesi için Tekin Bingöl, Erdoğan Toprak ve Bülent Tezcan görevlendirildi. CHP’de kurultayda belirlenecek en yetkili organ olan Parti Meclisi belediye başkan adaylarını belirliyor. CHP Genel Başkanı'nın 'A takımı' olarak nitelendirilen Merkez Yönetim Kurulu da (MYK) bu 60 kişiden seçiliyor. Ayrıca Parti Meclisi adaylığı milletvekilliğine giden yol olarak görülüyor. Büyük çekişme yaşanması beklenen Parti Meclisi’nin 4’te 3 oranında değişebileceği de gelen iddialar arasında.

İZMİR’DEN 50 OTOBÜSLÜK ÇIKARMA

Parti yetkilileri tarafından dün gece İzmir’den kaldırılan 50 otobüs ile birinci ve ikinci bölgelerden 2 bin kişi Ankara’ya götürüldü.. 30 ilçeden yoğun başvuru olduğunu ifade eden il yöneticileri yapılan çalışmalarla sayının 2 bin ile sınırlandırıldığı öğrenildi.

İZMİR’DEN PM’YE YOĞUN İLGİ

İzmir’den PM üyeliğine adaylığını şu ana kadar açıklayan isimler ise İzmir Milletvekilleri Tacettin Bayır, Mustafa Balbay, Ali Yiğit, Atila Sertel ve Tuncay Özkan, PM Üyesi Mustafa Moroğlu, CHP PM Üyesi Sevda Erdan Kılıç, CHP Konak İlçe Başkanı Mehmet Şakir Başak ve CHP İl eski Başkanı Rıfat Nalbantoğlu oldu.

İL BAŞKANLARI ÇARŞAF LİSTE DEDİ

Öte yandan önceki gün yapılan 81 ilin katıldığı kurultay gündemli il başkanları toplantısında Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun “blok liste de olur çarşaf liste de” dediği öğrenildi. Sadece dört il başkanının blok listeden yana tavır sergilediği öğrenilirken, geri kalan tüm il başkanlarının çarşaf liste dediği belirtildi. Toplantıda söz alan il başkanlarının ise genel olarak “Örgüt ağırlıklı bir Parti Meclisi şekillensin ve milletvekilleri yer almasın” görüşlerini dile getirdikleri öğrenildi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası