CHP'nin Meclis Başkan adayının Deniz Baykal olacağı bilgisi dün ilk kez kulislerde yer almıştı. Ve bugün CHP'nin TBMM Başkan adayının Deniz Baykal olduğu netleşti.
CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu Genel Merkez'den ayrılarak geçici başkanlık görevi nedeniyle TBMM'de bulunan Deniz Baykal'ı ziyarete gitti.
Baykal, Kılıçdaroğlu’nu kapıda karşıladı. Baykal ile Kılıçdaroğlu daha sonra görüşme için makama geçti.
Yaklaşık 30 dakika süren görüşmede Kılıçdaroğlu, Baykal'a Meclis Başkanlığı adaylığını bildirdi. Görüşmenin ardından Kılıçdaroğlu ve Baykal birlikte çıktı.
Görüşme sonrası açıklama yapan Kılıçdaroğlu, ''Umarım Baykal'ın geçici başkanlığı kalıcı hale gelir. Milletvekili arkadaşlarımız Baykal'ın Meclis Başkanlığı'na aday olmasını istiyor, ben de bu konuda kendisinden ricada bulundum. Baykal, Meclis Başkanlığı adaylığımızı kabul etti'' dedi.
Baykal da resmi adaylık başvurusunu yaptıktan sonra destek için siyasi partileri ziyaret edeceğini söyledi. Baykal, ''Seçilirsem tarafsız bir Meclis Başkanı olacağım'' diye konuştu.
Partisinin Meclis Başkanı adayının Baykal olduğunu açıklayan CHP Genel Başkanı şöyle dedi:
“Sayın Başkanımızı ziyaret ettim. Kendisinin demokrasiye bağlılığı konusunda görüşü ne olursa olsun hiç kimsenin kaygısı yoktur. Sayın Baykal demokrasiye bağlı, kurallara inanan, cumhuriyetin değerlerine önem veren, Türkiye’ye bağlılığını herkesin bildiği birisi, kendisi geçici olarak şu anda bu görevi yürütüyor, umarız bu geçici görevi sürekli hale dönüşmüş olur. Milletvekili arkadaşlarım da Sayın Baykal’ın Meclis Başkanı olarak aday olmasını istiyorlar. Kendisinden bu konuda ricada bulundum. Arkadaşlarımızla değerlendirdik, umarım Türkiye için hayırlı olur.”
Bir soru üzerine CHP Genel Başkanı, “Bunun koalisyonla bir ilgisi yok” karşılığını verdi.
BAYKAL’IN DİLİ SÜRÇTÜ
Baykal da, “Geçici Genel Başkanlık, bunu ikinci kez yapıyorum, 20 yıla yakın bir süre dilini ona göre alıştırmış bir insanın Meclis Başkanlığına dilini döndürmesi çok kolay olmuyor. O bakımdan herkesin anlayışla karşılamasını rica ediyorum ama bundan sonra inşallah” derken Kılıçdaroğlu da, “İnşallah sürekli olunca bu sorunlar aşılacaktır” diyerek araya girdi.
“ONUR DUYDUM”
Baykal şöyle devam etti:
“Sayın Genel Başkan’ın Geçici Meclis Başkanlığı görevini sürekli hale dönüştürmek konusunda yaptığı öneriyi ve değerlendirmeyi büyük bir kıvançla dinledim. Kendisine teşekkür ediyorum. Partime teşekkür ediyorum. Elbette ben kendimi Türkiye’ye ilkelerim, inançlarım doğrultusunda hizmet etmekle yükümlü sayıyorum. Gücüm yettiğince her noktada inandığım ilkelere değerlere yönelik çalışmak benim boynumun borcudur. Bu konuda bir görev talep edildiği zaman bunu elbette imkanlarım ölçüsünde değerlendirmek isterim. Meclis Başkanlığı en onurlu en yüksek sorumluluk gerektiren bir görev merciidir, makamıdır. Bu öneriden büyük kıvanç duydum.
Tabii şimdi Meclis’in geçici başkanıyım. Bu başkanlık yeni başkan seçilinceye kadar sürecek. Ben bu başkanlık dönemini tarafsızlık içinde sürdürmek durumundayım yani adaylık önerilerini değerlendirirken bir yandan yürütmekte olduğum görevin bana yüklediği tarafsız, eşit, herkese, adaylara eşit davranma sorumluluğunu da unutmuyorum. Birazdan CHP’nin grup toplantısı olacak. O grup toplantısına ne yazık ki katılamayacağım.
Arkadaşlarımız böyle bir öneriyi düşündüler, kendilerine teşekkür ederim, bu düşünceyi hayata geçirirler, girişimlerini yaparlar ise o noktada tekrar birlikte konuşuruz. Ben bundan onur duydum.”
“Başvuru ne zaman yapılacak'” sorusuna CHP Genel Başkanı, “Takvim var, o takvim içinde başvuru yapılır” dedi.
-DESTEK TURUNA ÇIKACAK-
Diğer partilerden destek arayışı olup olmayacağına ilişkin de Baykal, “Aday haline dönüşürsem elbette bu adaylığı değerlendirecek bütün kişilere anlayışımı aktarmaya, onların sorularına cevap vermeye, onlarla da işbirliği içine girmeye önem vereceğim” dedi.
Kılıçdaroğlu da “Meclis Başkanlığı için birikim gerekiyor, politik deneyim gerekiyor, tarafsızlık gerekiyor. Biz bütün bunların hepsini düşündük CHP olarak. Parlamentoya baktığımız zaman birikim olarak, deneyim olarak Sayın Baykal’ın öne çıktığını hepimiz biliyoruz ve görüyoruz. O nedenle kendisi lütfedip bizim teklifimizi kabul ettiler. Kendisini aday göstereceğiz. Arzu ederiz ki diğer siyasal partiler de aynı olgunlukla davransınlar. Kuşkusuz herkesin adayı olacaktır, her partinin adayı olacaktır, onlara da saygı duyuyoruz ama sonuçta ortak aklın galip gelmesini istiyoruz” dedi.
MECLİS BAŞKANI NASIL SEÇİLECEK'
Yeminle birlikte Meclis Başkanlığı adaylık süreci de başladı. Adaylık başvuruları 27 Haziran Cumartesi saat 24.00’te sona erecek. 25’inci dönem parlamentosu 26’ıncı Meclis Başkanı’nı seçecek. Turlar arasında yapılacak pazarlıklar, ikili veya üçlü ortak hareket edilmesi sonucunu doğurmazsa, Ak Parti dördüncü turda kendi adayını seçtirebilecek.
SEÇİM YÖNTEMİ
TBMM İçtüzüğü’ne göre en fazla dört turda gizli oyla yeni başkan seçilecek. İlk tur oylamanın pazar günü yapılması planlandı. Ancak yemin töreninin ardından grup temsilcilerinden oluşacak Danışma Kurulu’nun alacağı kararla turların gelecek hafta pazartesi veya salıdan başlatılma olasılığı bulunuyor. İçtüzüğü göre her şartta yeni Meclis Başkanı 2 Temmuz’a kadar seçilmiş olacak. İlk iki turda seçilebilmek için en az 367 oy almak gerekiyor. Üçüncü turda 276 oy aranırken, son turda en fazla oy alan iki aday yarışıyor ve en çok oyu alan seçiliyor. Üç muhalefet partisinin 292 sandalyesine karşı AK Parti’nin 258 oyu bulunuyor.
İLK İKİ TUR 30 HAZİRAN
TBMM Genel Kurulu’nda bir yandan yemin töreni sürerken, diğer yandan dört partinin yöneticileri Meclis Başkanlığı seçiminin hangi gün yapılacağını kararlaştırdılar. Başkanlık seçiminin ilk iki turunun 30 Haziran Salı, üçüncü ve dördüncü turunun da 1 Temmuz Çarşamba günü yapılması konusunda görüşmeler yaptılar. Bu karar Danışma Kurulu kararıyla kesinlik kazandırılacak. Danışma Kurulu, yeni Başkanlık Divanı oluşuncaya kadar Meclis’in 1 Temmuz’da tatile girmemesi konusunda da karar alacak. Bu arada, sözlü soru önergelerinin görüşülmesi kararlaştııldı. Partiler, bu gündemde sıra kapmak amacıyla sözlü soru önergelerini dün hemen milletvekillerinin imzasına açtılar.