Ege Postası
Geri

CHP ve AK Parti bu törende buluştu

TCDD ve Büyükşehir Beleidyesi'nin ortak projesi olan İZBAN'ı Cumaovası'ndan Torbalı'ya kadar uzatacak hattın ilk ray kaynağıyla 6 istasyon ve 9 karayolu üst geçidinin ilk harcını düzenlenen törenle atıldı. AK Parti ve CHP'nin çıkarma yaptığı törende Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, " Mesele İzmir’e hizmetse siyaset teferruattır. Bu amaçla projeyi yaptık. Siyaseti meydanlarda yaparız. Hizmeti her zaman her yerde…Hizmet gecikmemesi için yerel yönetimlere her türlü desteği vereceğiz” dedi.
CHP ve AK Parti bu törende buluştu
Haberler / Yerel Yönetimler
7 Aralık 2012 Cuma 14:23
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
SERCAN AVCI/HABER SERVİSİ -Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İZBAN'ı Cumaovası'ndan Torbalı'ya kadar uzatacak hattın ilk ray kaynağıyla 6 istasyon ve 9 karayolu üst geçidinin ilk harcını düzenlenen törenle birlikte attı. Törene AK Parti ve CHP adeta çıkarma yaptı. İzmir Valisi Cahit Kıraç ve TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman'ın da hazır bulunduğu törene CHP İzmir milletvekilleri Mustafa Moroğlu ve Alaattin Yüksel, AK Parti İl Başkanı Ömer Cihat Akay, AK Parti Büyükşehir Grup Başkavekili Kenan Çakar, çok sayıda belediye başkanı ve her iki partinin çok sayıda ilçe başkanı katıldı.

HATTIN UZUNLUĞU 122 KM’YE ÇIKACAK
İnşasına 4 Eylül 2011 tarihinde başlanan 32 kilometrelik hattın tamamlanmasıyla İZBAN'ın uzunluğu 112 kilometreye çıkacak. Hattın maliyeti ise 105 milyon lirayı bulacak. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, hattın daha sonra Torbalı'dan Selçuk'a, Aliağa tarafından da Bergama'ya kadar uzatılması için çalışma başlattı. İZBAN'ı Torbalı'dan Selçuk'a kadar uzatacak 26 kilometrelik hattın proje çalışmaları sona ererken Aliağa'dan Bergama'ya bağlayacak kesimin proje çalışmalarında ise son aşamaya geldi. Söz konusu üç hattın devreye girmesiyle 80 kilometrelik İZBAN, toplam 188 kilometreye çıkmış olacak.

YILDIRIM: TORBALILILAR İZMİR'E KONFORLU BİR ŞEKİLDE GİDECEK
Törende konuşma yapan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım İZBAN'ın hükümet ve yerel yönetim ortaklığının başarılı bir sonucu olduğunu söyledi. 80 kilometrelik hatta iki yılda 85 milyonun üzerinde yolcu taşındığına dikkat çeken Bakan Yıldırım, "İzmir için yeni bir hizmetin başlangıcını yapıyoruz. 1 yıl önce yine Torbalı’da Devlet Demir Yolları ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ortak projesi İZBAN-EGERAY dediğimiz raylı toplu ulaşım sisteminin 80 km’de kalmayacağını söylemiştik. Güneyden Selçuk’a kuzeyden Bergama’ya ulaştıracağız. Bugün ilk etabının yarısına geldik. Cumaovası’nda Torbalı’ya…Geçen sene temel attık şimdi ray kaynağını yapıyoruz. Geçitlerin istasyonların yapımı başlayacak. 1,5 yıl içinde Torbalı’dan İzmir’e konforlu bir şekilde gideceksiniz” dedi.

“MESELE HZİMETSE SİYASET TEFERRUATTIR”
İZBAN hattının İzmir halkı için yüz akı bir proje olduğunu ifade eden Bakan Yıldırım, “ Bu proje hükümet ile belediyenin birlikte gerçekleştirdiği bir projedir. Ne dedi? Mesele İzmir’e hizmetse siyaset teferruattır. Bu amaçla projeyi yaptık. Siyaseti meydanlarda yaparız. Hizmeti her zaman her yerde… İzmir’e merkezi idare olarak yerel yönetimlerin ellerindeki imkanlar ile birlik hizmet etmeye devam edeceğiz. Hizmet gecikmemesi için yerel yönetimlere her türlü desteği vereceğiz” dedi.

KENTTE YAPILAN VE YAPILACAK ULAŞIM HİZMETLERİNİ ANLATTI
Bütünşehir Kanunu’ndan önce İzmir’in büyükşehir belediye sınırları 50 km de iken belediye ile görüşerek İzmir’i en kuzeyinden en güneyine ulaştıracakları kararını aldıklarını belirten Bakan Yıldırım kentte yaptıkları ve yapacakları ulaşım projeleri hakkında bilgiler verdiği konuşmasında şunları söyledi“ Sözlerimizi adım adım yerine getiriyoruz..Geçen sene Tire’ye kadar hattı yeniledik. Türk mühendisi ve işçisinin emeği ile yapılan ‘Anadolu’ adlı treni Tire’ye ulaştırdık. Bunların sayısını arttırdık. Hat Ödemiş’ten Kiraz’a devam edecek. Çalışmaları yapıyoruz.Buradan Bayındır’a Beydağ’a giden bölünmüş yolda çalışmalar devam ediyor. Kemalpaşa’dan Turgutlu’ya uzanacak 30 km’lik demiryolunu da açacağız.Kemalpaşa Organize Sanayi'den İzmir Limanı’na gidecek yükler şehir içine girmeden limana ulaşacak. Demiryolların ilk defa yapıldığı ilklerin şehri İzmir’i hızlı tren ile Ankara’ya buluşturacağız. İzmir’e gelmeden İzmir-İstanbul otoyolu projesi ile ilgili toplantı yaptık. Çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. 3 yıl içinde İzmir’den otoyol çıkışı belirli bir mesafeye kadar tamamlanması talimatını verdim. Çiğli’den Koyundere’ye 5 km’lik çevre yolunu uzattık. Harmandalı’ya olan bağlantıda çalışmalar devam ediyor. İnşaatı devam eden Çandarlı Limanı’na kadar uzanacak otoyol projesi çalışmaları yapılıyor.Kemalpaşa lojistik köyü ,Güzelbahçe balıkçı barınağının ihaleleri yapıldı.”

“35 PROJE'NİN 14’ÜNE FİİLEN BAŞLADIK”
Konuşmasında ‘35 İzmir 35 proje’ye de değinen Bakan Yıldırım, “ 35 projenin 14’üne fiilen başladık. Diğer 10 tanesinin hazırlıkları devam ediyor.İZKARAY projesinin de ihalesini yaptık.Körfez temizliği projesi aynı zamanda İzmir Büyükşehir Belediyesi ve TCDD’nin birlikte gerçekleştirdiği proje…2 tane tarama gemisi hazır. 2 kanal açılacak.Körfez’de kirlilik diye bir şey kalmayacak. Liman daha da gelişecek” dedi.

KOCAOĞLU:YARIŞILAMAYACAK NOKTAYA GELECEĞİZ

Metropol kentlerin en önemli sorununun ulaşım olduğuna dikkak çeken Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, zamanın en kıymetli değer olduğu süreçte metropol kentlerde lastik tekerlikli otobüsler ile vatandaşı işine ziyaretine ve gezmeye götürmenin vatandaşı mutlu etmediğini söyledi.Alternatifin raylı sistem olduğuna dikkat çeken Kocaoğlu, “Göreve geldiğim zaman Bornova- Üçyol 11 km’lik metro hattı vardı. 80 bin yolcu taşınıyordu. Bugün Aliağa-Menderes hattı ile günlük yolcu kapasitesi 180 bin kişiye ulaştı. Metromuzun kapasitesi 208 bini buldu. Metro Üçkuyular’a uzandığında yolcu kapasitesi 300 bine ulaşacak. İZBAN’ın kapasitesi 550 bine ulaşacak noktada olacak. Burada bir çeker ihtiyacımız var. 2013 yılının sonunda teslim edilecek. Hem Devlet Demiryolları ile hem de bakanlık ile mutabakata vardığımız şekilde İstanbul’dan gelecek çekerler geldiğinde 350 bin kişi bir tarafta diğer tarafta 350 bin kişiye ulaşacağız. Ulaşım dünya’nın her tarafında finansa edilen bir konudur. Bununda bir sınırı vardır. Otobüsler ile bunun içinden çıkamayız. 1,5 sene içinde Torbalı’ya ulaşacak. Cumaovası’ndan sonra Tekeli, Develi, Kuşçuburun, Tepeköy ve Torbalı istasyonları gerçekleşecek. 1 alt geçit 8 üst geçit yapılacak.İzmir projeler bitince nefes alacak. Ulaşım sanayinin kentin dışına çıkmasında yaşam konforunun artmasında önemlidir. Sonra Selçuk’a ve Bergama’ya ulaşacağız. Metro’nun Narlıdere’ye ve Buca’ya ulaştırılması konusunda bakanlık şle mutabıkız.Bunlarda hayata geçince İzmir raylı sistemde çağ atlayacak.Yarışılamayacak bir noktaya gelinecek. Bunu el birliği ile gönül birliği ile hizmet anlayışı şile çıktığımız yolda dayanışma ile gerçekleştiriyoruz. Bize destek veren Bakanımıza ve TCDD Genel Müdürümüze teşekkür ediyorum” dedi.

HEDEF 15 KATINA ÇIKARTMAK

Kent ulaşımı için önemli projeleri hayata geçirdiklerini belirten Kocaoğlu, “ 11 km olarak aldığımız raylı sistemi 94 km’ye ulaştık. Yani 9 kata çıkardık. Bunu en kısa zamanda 15 kata çıkartacağız. Her taraf yakın olacak. İzmirliler hızlı bir şekilde istediği yere gidecek. Büyük yatırımlar büyük projeler... Ulaşım yatırım yapmazsanız yol açmazsanız belli bir standartı bulamaz. Büyükşehir Belediyesi kentte ilk defa 35 metre genişliğinde kentte bulvarlar açmaktadır.Trafik sistemini kolaylaştırma için tam adaptif trafik sisteminin ihalesine çıktık” diye konuştu.

“SÜREN DESTEĞİN HIZLANMASINI İSTİYORUM”
İzmir’in merakla beklediği tramvay projeleri hakkında bilgi veren Kocaoğlu, “ Belli ucuzlukta Dünya Bankası’nda kredi mutabakatına vardık. Krediyi alıp ihaleye çıkabilmek için Devlet Planlama’nın yatırım programına alması gerek. Tramvay projeleri devlet planlamada onaylandıktan sonra ihalesine çıkacağız. Konak ve Karşıyaka tramvaylarını hayata geçireceğiz. Bakanımız bu konuda ciddi bir çalışma göstermektedir. Bir an evvel başlarsak iyi olur. Süren desteklerini hızlandırmasını bakanıma arz ediyorum” dedi.Kocaoğlu konuşmasında Yeni Fuar Alanı için KİK’in son itirazcı firmanın itirazının reddettiği ve önlerinde bir engel kalmadığının müjdesini de verdi.

KIRAÇ: EXPO İÇİN ÖNEMLİ PROJELER
İzmir Valisi Cahit Kıraç ise konuşmasını EXPO 2020 ekseninde yaptı ve, “Yaptığımız çalışmalarda öncelikli olarak alt yapımızdaki çalışmalarımızı EXPO dosyamıza ve söylemlerimize ekliyoruz. Bugün bu hat açılıyor. Önümüzdeki günlerde 500 bine çıkacak yolcu kapasitemiz... EXPO’da ev sahibi olduğumuzda 40 milyon insanı İzmir’de ağırlayacağız. Misafirlerimizin ağırlanması için bu projeler önemli. Bu projeleri Dünya’ya sunmak önemli” dedi.

KARAMAN: ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR
TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman ise, “7 Ekim'de temelini attığımız hattın yapım çalışmaları sorunsuz devam ediyor. Altyapı 2 Kasım 2013'te tamamlancak. Bugün temeli atılan üstyapı çalışmalarının da bitirilmesi ile dünyada başka örneği olmayan İZBAN raylı sistemi kent geneline yayılacaktır. Selçuk hattının projeleri tamamlandı. Bergama'ya uzayacak hat için de proje hazırlama çalışmaları devam etmektedir” dedi.



YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası