PES heyeti, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ı Edirne Yüksek Güvenlikli F Tipi Cezaevi'nde ziyaret etmek, CHP temsilcileri ve dayanışma amaçlı Cumhuriyet Gazetesi yetkilileri ile bir araya gelmek için Pazartesi günü Türkiye'deydi.
Almanya, İsviçre, Fransa ve Avusturya'dan milletvekillerinin de bulunduğu heyette yer alan İtalyan parlamenterler Pia Locatelli ve Marietta Tidei, bu ziyarete ilişkin bilgilendirmede bulunmak amacıyla, İtalya Temsilciler Meclisi Dış İşleri Komisyonu Başkanı Fabrizio Cicchitto ile birlikte bir basın toplantısı düzenledi.
"AB, olağanüstü bir fırsatı kaçırdı"
Temsilciler Meclisi'nde düzenlenen toplantıda ilk sözü alan Cicchitto, Türkiye'nin stratejik önemini çok iyi bildiklerini, AB'nin bu ülkeyle ilişkilerine devam etmek zorunda olduğunu dile getirdi.
Cicchitto, geçmişte Türkiye'ye karşı bazı hatalar yapıldığını, ancak bunun İtalya tarafından değil, bu ülkenin üyeliğine karşı çıkan bazı Orta Avrupa ülkeleri tarafından yapıldığını savunarak, "O dönemde bu ülkenin üyeliğine karşı çıkılarak, olağanüstü bir fırsat kaçırıldı" dedi.
İtalya olarak, Türkiye'ye açılım konusunda hala olumlu bir çizgide olduklarını anlatan Fabrizio Cicchitto, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası da bu ülkeyle dayanışma içinde olduklarını belirterek, "HDP milletvekillerinin tutuklanması, gazetecilere ve gazetelere yönelik operasyonlar, otoriter karakterde operasyonlardır ve AB'nin temel değerlerine aykırıdır. Ancak biz, diyalog kapısını her zaman açık tutuyoruz, çünkü Türkiye'nin öneminin bilincindeyiz, ama şu an bu ülkede olanları da görüyoruz" diye konuştu.
"Türkiye'den kaçanlara sığınma hakkı verilmeli"
İtalya Temsilciler Meclisi İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Pia Locatelli ise, henüz Türkiye'den döndüklerini söyleyerek, "karizmatik" diye nitelediği ve cezaevinde olmaması gerektiğini savunduğu Selahattin Demirtaş'la görüştürülmediklerini hatırlattı.
Locatelli, CHP'li bazı milletvekilleri ve Cumhuriyet Vakfı Başkanı Orhan Erinç'le de bir araya geldiklerini ve bu görüşmelerin kendilerini çok etkilediğini anlatarak, "Çünkü çok samimi bir şekilde, AB'nin Türkiye ile müzakereleri durdurmaması çağrısı yaptılar ve bunun, birlikle ilişkileri geren Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bir oyunu olduğunu söylediler. Böylece Erdoğan'ın, muhalifler ve özgür basının AB ile olan bağlantılarını tamamen koparmaya, onları izole etmeye ve zor durumda bırakmaya çalıştığını düşünüyorlar. Biz, bu çağrıyı dikkate alıyoruz" diye konuştu.
Locatelli, Orhan Erinç'le yaptıkları görüşme sonrası, sadece Cumhuriyet gazetesine değil, ona reklam verenlere de siyasi baskının güçlü olduğunu, reklam sıkıntısı çeken gazetenin ekonomik anlamda da kötü durumda olduğunu anladıklarını belirtti.
Locatelli, Türkiye'de insan hakları ihlallerine gözlerini kapatmadıklarının anlaşılması için gelecekte de bu ülkeyi ziyaret edeceklerini sözlerine ekledi.
Bir gazetecinin, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası insan haklarının ihlal edildiği birçok uygulamada bulunulduğu ve Türkiye'den kaçanların siyasi sığınmacı olarak kabul edilip edilemeyeceği yönündeki sorusunu üzerine Locatelli, "Ben olsam, o ülkedeki insan hakları ihlalinden kaçanlara siyasi sığınma verirdim, ama bu, tamamen benim kişisel görüşüm" dedi.
"İnsan hakları ihlallerine karşı gözlerimizi kapatmayacağız"
Koalisyon hükümetinin büyük ortağı Demokrat Parti (PD) üyesi milletvekili Marietta Tidei ise, "Türkiye'deki insan hakları ihlallerine karşı gözlerimizi kapatmayacağız. Cumhuriyet'in ve CHP'nin, AB ile müzakereler durdurulmasın çağrısı bizi çok etkiledi. Bu ülkeyle ilişkilerimizi sürdürmek zorundayız, ama Avrupa bir şeyler yapmalı ve demokratik olarak seçilmiş belediye başkanlarının tutuklanması, gazetelerin, derneklerin kapatılması karşısında ne gözlerini ne de ağzını kapatmalı" diye konuştu.