(HABER SERVİSİ) - İzmir İl Genel Meclisi Başkanı Serdar Değirmenci Urla’da düzenlediği basın toplantısına İl Genel Meclisi üyeleri, CHP Urla Belediye Başkan adayı Sibel Uyar, CHP Urla İlçe Başkanı Yusuf Baratalı ve çok sayıda Partili katıldı.
AKP’NİN İLK PROJESİ Değirmenci, “Bu güzel doğada, bu güzel manzara karşısında Adalet ve Kalkınma Partisi’nin İzmir için açıkladığı 1414 projeden uygulamaya koyduğu birinci projeyi İzmir ve Türk Halkına göstermek için burada bu basın toplantısını yapıyoruz. 1-İçinde bulunduğumuz bu alan İzmir 1 nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun 06.01.1995 tarih ve 5932 Sayılı Kararıyla 1. Derece doğal sit olarak belirlenmiştir. 2-Buradaki yapıların hepsi kaçak ve ruhsatsızdır. 1819 nolu parsel ise mülkiyeti Maliye Hazinesi üzerine kayıtlıdır. 3-Bu yapılar ruhsatsız olduğu için İzmir İl Encümeninin 15.09.2010 tarih ve 613-614-615-616-617-618 nolu kararlarıyla para cezası kesilmiştir. 4-Daha sonra 3194 Sayılı Kanunun 32. Maddesi uyarınca İzmit İl Encümeninin 29.02.2012 tarih ve 253-254-255-256 nolu kararlarıyla ruhsatsız yapılar için yıkım kararı alınmıştır. 5-İl Encümeninin 19.09.2012 tarih ve 739 nolu kararıyla 80.159.80 TL olan yıkım parası Urla Kaymakamlığına gönderilmiştir. 6-Yapı sahipleri yıkımın durdurulması ve 1. Derece doğal sitin kaldırılması için İzmir 4. İdare Mahkemesine yaptığı müracaat, İzmir 4. İdare Mahkemesinin 31.12.2012 tarih, Esas No: 2012/1027, Karar No: 2012/2502 sayılı kararıyla Danıştay’a temyiz yolu açık olmak üzere ret edilmiştir” dedi.
Konunu Danıştay aşamasında olduğunu hatırlatan İl Genel Meclisi Başkanı Serdar Değirmenci, “Konu bu aşamadayken internete düşen tapelerde : villa sahiplerinden Latif Topbaş’ın, bu alanın 1. Derece doğal sitten 3. Dere doğal site çevrilmesi için sn. Başbakan’dan ricası olduğu ve bu konuda Çevre ve Şehircilik Bakanına talimat vermesini istediği, sn. Başbakanın da bunu onayladığını anlıyoruz. İşte tam bu aşamada İzmir 1 nolu Tabiat varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu 28.11.2013 ve 200 sayılı kararıyla 1. Derece doğal sit alanı içerisinde bulunan yaklaşık 20 hektarlık alanın “Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı” olarak tescil edilmesini uygun görmüştür. Anılan karar onaylanmak üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sunulmuş ve Bakanlık makamınca 25.12.2013 tarih ve 12788 sayılı olur ile onaylanmıştır. Bakanlık bu kararı 29.01.2014 tarih ve 742 sayılı yazı ile İzmir Valiliğine (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne) dağıtımı yapılmak üzere göndermiştir. Tescil değişikliği 15 gün süre ile askıda kalacaktır” dedi.
AKP’NİN HEDİYESİ! Anılan kararla kaçak villaların bulunduğu alanın 1. derece doğal sit olmaktan çıkarak yasal hale getirilmesi için ilk aşamanın tamamlandığını öne süren Başkan Değirmenci, “Daha sonra bu bölgede plan yapılıp Çevre Bakanlığına sunulacak ve bu plan da onaylanıp kaçak villalar yasal hale getirilmiş olacaktır. Böylece AKP’nin İzmir’e 1. Projesi gerçekleşmiş olacaktır. Bu karar, kaçak yapıları kitabına uydurma projesidir. Bu karar, kaçak yapıları yasal hale getirme projesidir. Bu karar, kişiye özel bir düzenlemedir. Bu karar, 1. Derece doğal sit alanları yapılaşmaya açma projesidir. Bu karar, emsal teşkil edeceğinden tüm yarımadanın (Çeşme-Urla-Seferihisar) ilçelerinde de benzer yapılaşmaların önünü açma projesidir. Bu karar, Yağmaya, talana, ilk adımdır. Bu karar, AKP’nin, çevreye, doğaya, İzmirlilere ilk seçim hediyesidir, ilk doğa katliamıdır” dedi.
SORULARINI SIRALADI İzmir İl Genel Meclisi Başkanı Serdar Değirmenci, “Ortada İzmir 4. İdare Mahkemesinin kararı varken ve konu Danıştay aşamasında iken İzmir 1 nolu tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu hangi bilimsel gerekçelerle 1. Derece doğal sit alanını 3. Derece doğal sit alanına çevirmişti? Bu 1. derece doğal sit olan alanın neden sadece 20 hektarlık bir kısmı 3. derece sit alanına çevrilmişti? Eğer 3. derece sit alanına çevrilmesi haklı nedenlere dayanıyorsa alanın diğer kısmı neden hala 1. derece doğal sit kapsamında kalmıştı? İzmir’de 1. derece doğal sit kapsamında olup da üzerinde kaçak ve ruhsatsız ne kadar yapı vardır. Varsa bu alanlar da 3 derece doğal sit alanına çevrilecek midi? Bu konuda hazırlanan bilimsel bir rapor var mıdı? Varsa bu raporu hazırlayan bilirkişiler kimlerdi? Bu konuda hazırlanan rapor neden kamuoyuna açıklanmamaktadı? Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünden bu rapor hakkında bilgi istemlerim geri çevrilmiştir. Bu rapor devlet sırrı mıdı? Bilirkişiler bu rapor için kaç TL ödenek almıştır'” diye sordu.
VALİYE ÇAĞRI Başkan Değirmenci, İl Özel İdaresinin Başı olan İzmir Valisi’ne de çağrı yaptı. Değirmenci çağrısında; “Kurum olarak İzmir Valiliğinin 28 Şubat’a kadar Bakanlığın bu kararına itiraz hakkı var. Ben İzmir İl Genel Meclisi Başkanı olarak valimiz Sayın Mustafa Toprak’a, İl Encümeninin başı ve Vali olarak bu karara itiraz hakkını kullanmaya davet ediyorum. Sümerbank kararını 6 kez İl Genel Meclisine geri gönderen sayın valimizden 1 kez olsun bu karara itiraz etmesini diliyorum” diye konuştu.
KATLİAMDAN YANI MISIN DEĞİL MİSİNİZ' Meclis Başkanı Serdar Değirmenci, AKP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım’a da bir çağrı yaparak sözlerine son verdi. Başkan Değirmenci, “Urla’da bu doğa katliamından yana mısınız, değil misini? Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yaptığı bu uygulamayı doğru mu, yanlış mı buluyorsunu? Bu konunun her zaman takipçisi olacağız. Toprağımızı, suyumuzu, havamızı, çevremizi, doğamızı korumak için mücadelemize devam edeceğiz. Kararlar askıdan indikten sonra yasal haklarımızı kullanarak, bu kararın iptali için dava açacağımızı da kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz” dedi.