EGEPOSTASI- CHP Kurultay Delegesi Azimet Gürbüz, TR35 TV’de yayınlanan Birol Soylu ile 10. Köy programında önemli açıklamalarda bulundu.
“SEÇİLECEK ADAY ALGISI KÖRÜKLENDİ”
2023 Genel seçimleri değerlendiren Azimet Gürbüz, “20 yıllık AKP iktidarına karşı toplumun beklentisinin çok olduğu bir seçim geçirdik. Seçim kaybedilince CHP’ye ve Genel Başkana karşı olumsuzluk havası yayıldı. Bu hava yalnız parti içinde değil, özellikle parti dışında körüklendi. Bu seçime Kemal Bey 3 yıl önceden hazırlanmaya başladı. İttifak düşüncesini savunan kesim bu düşünceyi doğru algılayamadı. Parti içinde ittifaka karşı sinsi bir tavır vardı. İttifak içinde yer alan İYİ Parti, adaylık konusunda ciddi bir tavır koydu ve toplumda ‘seçilecek adayı’ körükledi. Türkiye şunu tartışamadı; parlamentoda çoğunluğu alan partinin genel başkanı otomatik oarak başbakandır. Başkanlık seçiminde de bir partinin genel başkanı, cumhurbaşkanı adayıdır. Seçilecek aday yanlış bir düşünceydi” dedi.
“SEÇİMİN KAYBEDİLMESİ SÜRPRİZ DEĞİLDİ”
CHP 1950’den beri seçim kazanamadığını hatırlatan Gürbüz, “Biz bunları tartışamıyoruz. 1960 ihtilalinden sonra yeni bir dönem başladı ancak CHP yüzde 36 aldı ama iktidar olamadı. 12 Mart’ta Bülent Ecevit tavır koydu ve CHP Genel sekreterliğinden ayrıldı bu bir devrimci tavırdır. İlk seçimde 64 milletvekili CHP’den ayrılmıştı ancak ilk seçimde Ecevit birinci parti oldu ancak yine koalisyon kurularak iktidar oldu. Ecevit bir hükümet kurdu ancak o hükümet 19 ay gitti. Böyle bir geçmişimiz varken, biz son seçimi hazır gibi gördük bu büyük bir yanlıştı. Biz yurtdışı oylarını dikkate almadan seçimi kazandık dedik. İkinci turda diğer ittifak partileri sahaya çıkmadı. Seçimin kaybedilmesi sürpriz değildi. Örgütsel yapıyı değiştirmediğimiz sürece bir noktaya varamayız. Örgütler çalışmadan genel başkan bizi iktidar yapamaz. Genel başkan 1 kişi biz 1 milyon 300 bin kişi” ifadelerine yer verdi.
“DEĞİŞİMCİLER NEYE HİZMET EDİYOR?”
Değişimcilere ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulunan Gürbüz, “2017’de başkanlık seçiminin hileli olduğunu Türkiye’deki bazı kesimler sinsi sinsi dile getirilir. 2,5 milyon mühürsüz oy sayılması unutuldu. AKP seçimi ikinci kez aldıktan sonra CHP’yi engel gördü. İktidaırn önünde CHP dışında hiçbir toplumsal mücadele yok. İşçi sınıfının, köylülerin, emeklilerin mücadelesi yok. Böyle bir ortamda ses olarak CHP kalıyor. Sosyalist örgütler dağınıklar.adırgadığınız. Birlikteyken hiçbir karşıt görüş dile getirmeyenlerin seçimin hemen ardından ‘sen git, ben geleyim’ olayını değişim diye sunmaları siyasi nezakete sığmaz. Örgütün konuu sahiplenmemesi bir eksiklik. Selahattin Demirtaş ciddi bir tespit yaptı. HDP Kılıçdaroğlu’na destek verdi ancak sıkı çalışmak bize düşmez dediler. Güneydoğu sıkı çalışsaydı bu şekilde olmayabilir. Bu süreçlerde doğru tartışılmıyor. Parti içinde hiç siyasi mücadele vermeyen arkadaşlar partinin yıllardır vekil. Egemen çevreler CHP içinden bir başkan yaratma derdindeler. Bunu başararak Türkiye’nin demokrat olduğunu iddia edecekler. Bir muhazakar bir demokrat geliyor diyecekler. Sol diye bir kavram kalmayacak. Değişim diyen arkadaşlar farkında varmadan bu düşünceye hizmet ediyor” dedi.
“ÖRGÜT İÇİ DEMOKRASİ KAYBEDİLDİ”
Örgüt içi demokrasi ortadan kalktığını vurgulayan Azimet Gürbüz, “ Hakim olanlar örgütü, delegeleri, yönetimi belirlemeye başladı. Gittikçe halk partiden kopuyor. Mahalle delegeleri, mahalleden seçilmiyor. İzmir gibi demokratik bir yerde bile bunu yaşıyoruz. Örgüt içi demokrasiyi kaybederek çok şey kaybettik” ifadelerini kullandı.
“BELEDİYELER ÖRGÜTÜ DİZAYN EDİYOR”
Belediye başkanlarının örgüte müdahale ettiğini vurgulayan CHP’li Gürbüz, “Kılıçdaoğlu’nun, Belediye Başkanlarının örgüt üzerinde etkisi olmaması için ekonomik durumu iyi olan arkadaşları il başkanı yapalım düşüncesi vardı. Belediye başanları buna izin vermedi. Kılıçdaroğlu da buna seyirci kaldı. 2011’den beri İzmir bu şekilde gidiyor. İlçelerde de belediye başkanları dinemikleri belirliyor. Partinin demokratlığı belediye başkanına bağlanmış” dedi.
“KADEMELİ ÖN SEÇİM ÖNERİSİ”
Tüzük kurultayına ilişkin açıklamalarda bulunan Gürbüz, “Partide tek demorkatik olarak ön seçim görülüyor. Ön seçim yaparsa orada demokrasi anlayışı hakim oluyor. 2014’te İzmir’de ön seçim yaptık, tanıdık isimler birinci oldu. İl başkanı sıfatını taşıyan bir arkadaşımız 9’ncu sırada yer aldı. Üyeyle yapıldığında da bu durum değişmez. Parası çok olan kendini daha çok tanıtır. Amerika’da olduğu gibi kademeli bir ön seçim getirilmeli. Bunlar arasından seçimler yapılmalı. Genel Başkanın dillendirdiği bir konuda itirazım var. 3 defadan fazla vekilliği biz kabul etmiyoruz ancak bu anayasal haktır. Ön seçim yapılıyorsa ona herkes girer. Bunu yasaklayamazsınız. Belediye başkanları delege olmamalı. Delege partiyi denetleyen organı oluşturur. Blok listeyi tamamen kaldırmak gerekir” dedi.
“GÜNDEM PARLAMENTER SİSTEME DÖNMEK OLMALI”
İttifak sistemini değerlendiren CHP’li Azimet Gürbüz, “Türkiye’de sol unsurlar tartışırken strateji belirliyoruz. Solun bölünme nedeni budur. CHP ise hiç tartışmadan genel başkan bizi iktidar yapsın hevesine girmiş. Bu çok tehlikeli. Şunu görmeliyiz, halkın kendi kendini temsil edebildiği bir parlamento kalmadı, ittifak sistemi yasal hale geldi. Türkiye bu sistemle yürümez. Gündemimiz parlamenter sisteme dönmek olmalı. CHP bunun için mücadele etmeli. Toplumsal mutabakatı geliştirmeliyiz. Bunun adı ittifak olabilir ancak ittifaklar hatalar içerebilir ancak bundan vazgeçemeyiz. Türkiye’nin önünde yüzde 51 seçim sistemi olduğu sürece ittifaksız seçim mümkün değil. Kılıçdaroğlu, 6’lı masanın anayasa değişikliğini aldı, Numan Kurtuluş’a götürdü ve Parlamenter sisteme dönüyorsanız, görüşmelere katılım dedi. Kimse buna sahip çıkmadı” dedi.
PM ADAYI OLACAK MI?
PM adayı olacak mı sorusuna yanıt veren Gürbüz, “Siyasete giren herkes partideki en üst görevlere talip olmalıdır. Ben siyaseti partide söz ve karar sahibi olmak neredeyse orada olmak istiyorum. Bunun için siyaset yapıyorum. Bu nedenle bize muhalefet ediliyor. Genel başkana yakınlığımı bu sefer de kullanmayacağım. Genel Başkan listesine alırsa bir şey diyemem. Bugün değişim isteyen iki genç var, ikisi de parlamenter sistemi savunmuyor. Biri cumhurbaşkanı olmak istiyor, deiğer arkadaşta aniden çıkıp değişim dedi. Hiç hoş değil” diye konuştu.