TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- İtfaiye Haftası’nda itfaiyecilerin özlük hakları ve itfaiyeciliğin meslek olarak kabul görmeme sorunu yeniden gündeme geldi. Hayatlarını tehlikeye atarak yüksek risk altında çalışan itfaiyecilik AK Parti’nin yaptığı düzenlemeyle ‘Genel Hizmetler’ sınıfına alınmıştı fakat hala bir meslek olarak görülmüyor. İtfaiyeciliğin meslek olarak görülmemesi nedeniyle itfaiyeciler halen meslek gruplarına ait özlük haklara sahip değiller.
İtfaiyecilerin haklarını alabilmeleri için verdiği mücadeleyle bilinen İzmir Milletvekili Atila Sertel, daha önce itfaiyeciliğin meslek olması için TBMM’ye kanun teklifi sunmuştu. Fakat Sertel’in kanun teklifi AK Parti ve MHP’nin oylarıyla reddedilmişti. Sertel, konuyu bir kez daha gündeme taşıdı.
Konuya ilişkin Egepostası’na konuşan Sertel, bu konunun siyaset üstü bir konu olduğunu ifade ederek mücadelesinden vazgeçmeyeceğini söyledi. İtfaiyecilerin meslek olarka kabul görmeme sebeplerinden birinin örgütsüzlük olduğunu söyleyen Sertel, “Ben sendikal noktada itfaiyeciliğin meslek olarak kabul edilmesi için bütün milletvekillerine baskı yapılmasını istiyorum” diye konuştu.
“HERKES ANLADI BAZI MİLLETVEKİLLERİ ANLAMADI”
İtfaiyeciliğin meslek sayılabilmesi için yapılacakların çok basit olduğunun altını çizen Sertel, “Yapılması gerekenler çok basit. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda itfaiyecilik ‘Genel Hizmetler’ sınıfında sayılıyor. Onun yerine 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 36. maddesinde 6. kısma ‘İtfaiye Hizmetleri Sınıfı’ yazılacak. Ve bu değişiklikle itfaiyecilik meslek olarak kabul edilecek. Benim bu anlattıklarımı herkes anladı ama bazı milletvekilleri anlamıyor. İtfaiyeciliğin meslek olarak kabul edilmesi için verdiğim kanun teklifinin komisyonlara gelmesi, komisyonlarda tartışılması, Meclis’teki siyasi gruplara mensup olanların görüşlerini belirtmesi ve komisyonlarda olgunlaştıktan sonra Meclis’e sunulması gerekir. Ama öyle olmadı. Tam olarak dört yıla yakın bir süredir bu teklifim Meclis’te bekletildi” dedi.
“SİYASİ BİR YANI YOK”
Emeğin ve mesleğin siyaset üstü bir şey olduğunu söyleyen Sertel, “İtfaiyeciliğin siyasi bir yanı yok. Onları kategorize edemezsiniz. Ama ortada bir gerçek var. O da itfaiyeciliğin meslek olma hakkı. Bu bütün dünyada böyle. İtfaiyeciler can güvenliği yaşayan bir meslek grubudur. İtfaiyecilere, Mezarlıklar Müdürlüğü’nün çalışanlarıyla aynı hak veriliyor. Biri canını ortaya koyuyor, diğeri sakin ve kazadan uzak bir iş yapıyor. İkisinin arasında çok büyük fark var. Can güvenliği olan işlerin meslek sayılmaması akıl alır gibi değil” ifadelerini kullandı.
“TAŞERON İTFAİYECİ Mİ OLUR!”
İtfaiyeciliğin kendi içerisinde alt kollarının olduğunu ve bazı etkenlerin meslek olarak sayılmasına engel olduğunu belirten Sertel, “Önemli olan itfaiyeciliğin meslek haline getirilmesi ve bir yapı içerisinde düzenlenmesidir. Yerel yönetimlerin de o itfaiyecilik teşkilatlarının kanun çıktıktan sonra meslek olarak çalıştırılması koşullarını uygulamaları gerekiyor. Beni arayan bazı itfaiyeicler ‘Biz taşeronuz’ diyorlar. Taşerondan itfaiyeci olur m? Bu her yerde var. Bunun ortadan kaldırılması lazım. Ama Türkiye’de asıl üzücü olan şu: İtfaiyecilik meslek olarak kabul edilmediği gibi bir angarya olarak kabul ediliyor. Yerel yönetimler de bu anlayış var. İtfaiyecilik mesleğini algılamayan ve o konuda karar veren bir yapı var. Bence o yapının da itfaiyecilik konusunda ders alması lazım” diye konuştu.
“SİYASİLERİ RAHATSIZ ETMİYORLAR”
Meclis’te neden itfaiyeciliği neden meslek olarak görmediklerini sorduğunu belirten Sertel, şunları söyledi; “İtfaiyeciliği meslek olarak kabul etmiyorlar. Çünkü, birincisi itfaiyeciler bir ses ve bütün olup dertlerini Türkiye’ye tam olarak anlatamıyorlar. Örgütsüzlük var, siyasileri rahatsız edemiyorlar, onlara ulaşıp ‘Bizim hakkımızı neden gaspediyorsun’ diyemiyorlar. Ben sendikal noktada itfaiyeciliğin meslek olarak kabul edilmesi için bütün milletvekillerine baskı yapılmasını istiyorum. Ben buna hazırım.”
İTFAİYECİLERE ÇAĞRI
Kanun teklifinin kabul edilmemesinin ardından tüm milletvekillerine teker teker mektup yazdığını belirten Sertel, “CHP’li veHDP’li vekillere destkelerinden dolayı teşekkür ettim. MHP’li ve AK Partili olanlara da neden teklifi kabul etmediklerini sordum. Ama işin gerçeği şu: Meclis, özgürce davranacak ve vicdanını dinleyecek, aklıyla hareket edecek ve söylenene göre oyunu kullanacak milletvekillerinden ibaret değil. Çünkü emir komuta zinciri içerisinde hareket eden bazı milletvekilleri var. Çünkü onların genel başkanı yazmış, ön seçim ya da demokrasi diye bir hadise yok. Grup Başkanvekili’ne bakıyorlar. Elini kaldır, elini indir. Tek adam rejiminin olduğu bu parlamentodan bu yasa bizim ortak mücadelemizle çıkar ancak. Benim önerim şudur: her ilden bir itfaiyeci resmi kıyafetleriyle Meclis’e gelsinler ve neden meslek grubu olmadıklarını sorsunlar. Biz, vermeyecekleri hakkı söke söke almasını bilmeliyiz” diye konuştu.
“İtfaiyecilik mesleğine dair yasal statüsü oluşturulması lazım” diyen Sertel, yazdığı mektubun ardından olumlu yanıt alacaklarını belirtti ve “MHP’nin de bu konuda bir teklifi vardı ama sonradan çark ettiler. Ben olumlu sonuç alacağını düşünüyorum. Bu konu siyaset üstü bir konu. Ortada bir hak kaybı var. Bu yanlıştan dönülmeli” dedi.