YUSUF TOMRUK/EGEPOSTASI- İlki İstanbul’da yapılan CHP’li Büyükşehir Belediye Başkanları Çalıştayı'nın ikincisi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in ev sahipliğinde Swissotel’de yapıldı. CHP'li büyükşehir belediye başkanlarının katıldığı ve deneyimlerini paylaştığı toplantı sabah 10.00'da Başkan Soyer'in açılış konuşmasıyla başladı. Akşam 17.00'ye kadar sürdü.
Toplantıya İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak katıldı. Toplantıya bir tek Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek Antalya Altın Portakal Film Festivali’ndeki programı nedeniyle katılamadı.
Toplantının açılış konumaşını yapan Başkan Soyer, “Sizleri burada ağırlamaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Yönettiğimiz kentler 40 milyonu geçiyor ve ülke nüfusumuzun yarısına tekabül ediyor. Bu durumda bizi ortak kararlar almaya yönlendiriyor” dedi.
‘HALA DAVET EDİLMEDİK’
Başkan Soyer, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleşen toplantıda Fuat Oktay başkanlığında kurulan yerel yönetimler komisyonuna sitemde bulundu. 2 ay önce Ankara’ya giderek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya geldiklerini ve orada bir komisyon kurduklarını hatırlatan Başkan Soyer, “Ankara’ya gitmiştik ve hazırlanan yerel yönetim paketi ile ilgili konuştuk. Daha sonra da bir komisyon kurduk fakat 2 ay geçmesine rağmen hala Cumhurbaşkanı tarafından davet edilmedik. Biz bir an önce tekrar toplanmayı ve komisyonda görevli arkadaşlarımızla çalışmalarımızı sürdürmek istiyoruz. Ama biz her halükarda çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Toplum değişiyor siyasetçilerin bu değişimi iyi okuması ve eski refleksleri bırakması lazım. Pragmatik değil bugünü inşa eden gözlerle bunu okumamız gerekiyor. Bunun için demokrasiyi gerçek anlamda yaşamalıyız. Geniş uzlaşmalar olmadan Türkiye’de bir şey çözülemiyor ve sorunlarda yerinde durmuyor evriliyor, değişiyor. Demokrasi sadece seçimle olmaz, halkı bu süreçlere dahil etmemiz lazım aksi durumda çözdüğümüz sandığımız sorunlar büyüyerek devam eder. Alevilerin cemevi talebini, Kürtlerin anadilinde kamusal hizmet isteğini, Romanların kültürlerini yaşatacağı alanları, Suriyeli sığınmacılar meselesini, engellilerin sosyal yaşamda yaşadığı zorlukları, kadın özgürlüğünü, işsizliği, yoksulluğu, barışı ve onlarca farklı toplumsal sorunun çözümünü sadece Ankara’nın insafına ve tasarrufuna bırakacağımız aşamayı geçtik. Toplum, geçmiş alışkanlıklarımızdan kurtulmamızı, mevcut siyasi, kamusal yaklaşımları değiştirmemizi ve dönüşüme öncülük yapmamızı talep ediyor. Ülkemizin yarısının yaşadığı şehirlerin belediye başkanları olarak burada, İzmir’deki bu buluşmamızın bu hususlarda tartışmalar yürüteceğimiz bir zemine dönüşeceğinden şüphem yok. Buluşmalarımızın kapsamlı değerlendirmelerle, sorunlarımıza ortak bir akılla çözüm geliştirebileceğimiz ve yeni bir yerel yönetim anlayışını geliştirebileceğimiz fırsatlar yaratacağına yürekten inanıyorum" dedi.
BOĞAZİÇİ KANUNU ÇIKIŞI!
‘Yönettiğimiz şehirlere baktığımızda ülkemizin yarısının yaşadığı yani 40 milyon kişiyi yöneten başkanlarız’ diyen Soyer “O nedenle vatandaşlarımıza ortak çözüm üretme arayşına giriyoruz. Ekonomik, sosyal yapısı, dili, düşüncesi farklı kişilerin sorunlarına cevap olmakla yükümlüyüz. Vatandaşlar geçmişin refleksinden ayrı bizlerden hizmet bekliyor. 31 Mart ve 23 Haziran seçimlerinde de vatandaşlar bu değişimin sinyalini verdi. Hatta bu isteğin ete kemiğe bürünmüş hali elde ettiğimiz sonuçtur. Halkımız sadece belediye başkanı seçmedi; kutuplaşmaya, ötekileştirmeye ve ekonomik gidişata da dur dediler. Demokratik ortamın ve uzlaşmanın olacağı alternatif bir yönetim yaratmak istediler. Elbette altyapı, yol da istiyorlar ama bunun da ötesinde bir hizmet anlayışı bekliyorlar. Ancak merkezi anlayış ne yazık ki daha da katılaşıyor. Boğaziçi Kanununda yapılan değişikliklerle belediyeleri saf dışı bırakıp Boğazı imara açmak istiyorlar. Ankara’da alınan kararlar da zaten yerelin kısıtlı olan yetkilerinin tamamen ortadan kaldırılmasına yöneliktir. İşte tüm bu kararların da alınması ne kadar katılaştığının ispatıdır” dedi.
EN SERT ŞEKİLDE KINIYORUM
Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel ve Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun yaşadığı olaylara değinen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Selçuk Belediye Başkanımızın maruz kaldığı sözlü ve fiziksel saldırıyı en sert şekilde kınıyorum. Aynı şekilde Aydın Belediye Başkanımız Özlem Cerçioğlu’na yapılan kaba saba davranış olan omuz atmayı da kınıyorum. Bu saldırıların kimden geldiği değil, sebebi önemli. Bunun nedeni de kadının siyasetteki yerini kabul edememek. Kadının toplumdaki yerini kabullenemeyen ataerkil zihniyet kadının üzerinde bir baskı oluşturmak istiyor. Kadının özgürlüğüne tahammül edemeyen zihniyete karşı, kadınlara baskı ve şiddete sonuna kadar dimdik duracağız. Çünkü her şey kadınla değişiyor ve gelişiyor” dedi.
Başkan Soyer'in konuşmasının ardından on büyükşehir belediye başkanı, "Medyada alternatif kanallara ihtiyaç var mı'", "Ortadoğu, Dünya ve Türkiye Siyaseti", "Büyükşehir Belediyelerinde Kır ve Kent ilişkileri", "Tarımda Ortak Çalışma Stratejileri", "Akıllı Kentler,. Deprem, Altyapı, Ulaşım, Yerel Yönetimde Sosyal Politikalar" konularında fikir alışverişinde bulunmak üzere basına kapalı gerçekleşen toplantılarına başladı.
GENEL SEKRETERLER DE TOPLANDI
Öte yandan başkanların toplantısı devam ederken, genel sekreterler de bir başka salonda fikir alışverişinde bulundu.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Buğra Gökçe, "10 büyükşehir belediyesinin genel sekreterlerini İzmir’de ağırladık, deneyimlerimizi paylaştığımız verimli bir toplantı gerçekleştiriyoruz.
Bürokrasi olarak şehirlerimiz, yurttaşlarımız ve de kurumlarımız için, başkanlarımızla yan yana tüm enerjimizle çalışmaya devam edeceğiz." mesajını paylaştı.