Bu görevlendirme kapsamında, Adana Milletvekili Ayhan Barut'un Başkanlığında, İzmir Milletvekili Ednan Arslan, Ankara Milletvekili Murat Emir, Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin ve Sivas Milletvekili Ulaş Karasu’dan oluşan heyet iki gün boyunca Kars ve Ardahan'da incelemelerde bulundu.
Yoğun geçen görüşmelerin ardından heyet hazırladığı raporu CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na sunacak.
KARS EKONOMİSİNİN BEL KEMİĞİ SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ TESİSLERİNDE İNCELEME
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun talimatıyla Kars ve Ardahan'da görevlendirilen Adana Milletvekili Ayhan Barut, İzmir Milletvekili Ednan Arslan, Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, Ankara Milletvekili Murat Emir ve Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin ilk olarak CHP Kars İl Başkanlığını ziyaret etti. İl Başkanı Taner Toraman ve il örgütünün de hazır bulunduğu toplantıda basın mensuplarının sorularını yanıtlayan heyet, bu görüşmelerin ardından çalışmalarına başladı.
Kars’ta esnafı ziyaret eden milletvekilleri, esnaf ve vatandaşlarında sorunlarını dinledi. Kars Belediyesi'ni ziyaret ederek Eşbaşkan Şevin Alaca ile görüştü. Bu görüşmenin ardından Kars Ziraat Odasını ziyaret eden heyet oda başkanı Adem Ertaş, yönetim kurulu üyeleri, çiftçi ve yetiştiricilerle bir araya geldi, bölgede yaşanan sorunlar hakkında bilgi alan heyet CHP’nin çözüm ve önerilerini paylaştı.
Heyet ülke ekonomisine verdiği büyük katkının yanında bölge ekonomisinin de belkemiği olan süt ürünleri tesislerinde incelemelerde bulundu. Sektörün sorunları hakkında bilgi aldı.
Son yerel seçimlerde CHP’nin Kars’ta kazandığı Susuz Belediyesi'ni ziyaret eden heyet Belediye Başkanı Oğuz Yantemur’dan çalışmalar hakkında bilgi aldı, başarıları nedeniyle başkan ve ekibine teşekkür etti.
HEYET KARS'TAN SONRA ARDAHANLILARLA BULUŞTULAR
CHP heyeti Kars'taki ikinci gününde Arpaçay ilçesine bağlı Bozyiğit köyünde yetiştirici ve üreticilerle buluştu dünyaca ünlü Kars kaşarının üretildiği mandıralarda inceleme yaptı. Kars'tan sonra CHP heyeti karayoluyla Ardahan'a geçti. CHP Ardahan İl Başkanı Yalçın Taştan ile birlikte Ardahan Belediye Başkanı Faruk Demir'i makamında ziyaret eden heyet Ardahan Belediyesi’nin çalışmaları hakkında bilgi aldı. Bu görüşmenin ardından CHP Ardahan İl Örgütünü ziyaret ederek basın toplantısı gerçekleştirdi. Sırasıyla Ardahan ve Göle Ziraat odalarını ziyaret eden heyet odaların görüş ve önerilerini dinledi, çiftçilerden sorunları hakkında bilgi aldı, CHP’nin çözüm önerilerini paylaştı.
DAMAL VE HANAK'TA CHP ÇOŞKUSU
Damal ve Hanak’ta vatandaşın yoğun ilgi gösterdiği heyet Mayıs ayında yaşanan afetten büyük zarar gören, yağış almadığı için üretimde büyük kayıp yaşanan tarla ve meraları inceledi. Hükümetin yaşanan afete rağmen destek vermediği çiftçilerin sorunlarını dinleyerek saptamalarda bulundu.
Heyet, Göle ilçesindeki süt ürünleri üretim tesislerini de gezdi. Daha sonra Damal ilçesine geçerek Belediye Başkanı Ergin Önal ile görüştü. Ardahan programının kapsamında Hanak Belediyesi'ni de ziyaret eden heyet Belediye Başkanı Ayhan Büyükkaya ve ekibine başarılar diledi.
KARS VE ARDAHAN İÇİN HÜKÜMETE DESTEK ÇAĞRISI
Heyette yer alan Çevre Komisyonu Üyesi ve CHP Milletvekili Ednan Arslan şu açıklamalarda bulundu
" Mayıs ayında pek çok ilimizde doğal afet yaşandı, yaşanan afet tarımda ciddi zarara neden oldu. Maalesef Türk tarımı ve çiftçimiz afetlere karşı korumasız. Zaten çiftçimiz geçimini zor karşılıyor.
Yaşanan bu tablo, çiftçimizin yükselen feryadı üzerine, Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nun talimatı üzerine Kars ve Ardahan'da, yaşanan olumsuzlukların tespiti için incelemeler yaptık.
Tarım ve hayvancılık sektörü ile et ve süt ürünleri başta olmak üzere tüm paydaşlarıyla görüştük. Yaşanan afetin yarattığı yıkımı, çiftçimizin ve hayvancılıkla uğraşan üreticilerimizin içinde bulunduğu durumu yerinde gördük, karşılıklı görüş alışverişinde bulunduk. CHP’nin çözüm önerilerini anlattık.
Kars ve Ardahan özellikle et ve süt ürünleri konusunda ülkemizin lokomotifi konumunda, tarım potansiyeli göz kamaştırıyor, kaz üretimi ve arıcılığın yanı sıra Kars ve Ardahan'da yaklaşık 2.5-3 milyonluk büyükbaş ve küçükbaş hayvan varlığı bulunuyor.
Aşırı rüzgar, lodos ve fırtına özellikle kaba yem ürünlerinde ciddi hasara neden olmuş. Bölgede yağmurun yağmaması ve susuzluk nedeniyle oluşan kuraklık, hayvancılığımıza ciddi darbe vurmuş. Kaba yem bitkileri sararıp kurumaya yüz tuttuğu için bu süt üretimine de olumsuz yansıyacak.
KARS VE ARDAHANLI YETİŞTİRİCİ VE ÜRETİCİLERİN SESİNE KULAK VERİN
Her iki ilimizin ekonomisinin yüzde 80-85'i hayvancılık ve bağlı sektörler üzerinden, buna karşın bölgede TARSİM uygulaması yok denecek kadar az.
Yemi vuran afet, zincirleme olarak sektörü baştan aşağı etkiliyor. Tarım ve hayvancılığın ne kadar önemli olduğunu bize korona süreci bir kez daha hatırlattı. Bu sektörlerde üretim durduğunda tekrar aynı noktaya gelmeniz birkaç yıl alıyor.
Ortaya çıkan hasarın giderilmesi için ivedi olarak her tür önlemin alınması gerekiyor. Tohumdan gübreye, mazottan zirai ilaca, yemden samana tüm maliyetlerin geçen seneye oranla yüzde 200'den fazla arttığı dikkate alınırsa, Kars ve Ardahan'da mağdur olan üretici ve yetiştiricilerin zararlarının karşılanması şarttır. Yetiştirici, üretici ve bölge ekonomisinin yaşadığı bu olumsuzluklar, hemen giderilmezse seneye üretici tarlasını ekip dikemeyecek, hayvanını besleyemeyecek, süt üretemeyecektir.
Buradan Tarım ve Ormancılık Bakanı’na sesleniyorum,
- Kars ve Ardahanlı yetiştirici ve üreticilerin sesine kulak verin, bu üreticinin çığlığıdır.
- Çiftçi borçlarını faizsiz erteleyin.
- Yetiştirici ve üreticilere ayni ve nakdi yardım yapın.
- Çaresizlik içinde çözüm bekleyen üreticilerimize ve yetiştiricilerimize yardım eli uzatın.
Yoksa Konya büyüklüğündeki Hollanda Türkiye’nin beş katı tarım ihracatı yapmaya, bizde üreticisi olduğumuz pek çok ürünü ithal etmeye devam ederiz. Vatandaş ise gıda enflasyonu altında ezilmeye devam eder.”