Ege Postası
Geri

CHP’nin ikinci adamı İzmir’de garsonluk yaptı

CHP’de 42 yıl önce başlattığı siyaset yolculuğunu, 12 yıl aradan sonra kendi deyimiyle ‘küllerinden doğup’, partide örgütlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olarak sürdüren Adnan Keskin, 1960 yılında İzmir Atlas Oteli’nde altı ay garsonluk yaptığını söyledi. Keskin, “ Garsonluk yaptığım dönemde topluma bakış açım ve insan ilişkilerim gelişti. Çok önemli tecrübeler elde ettim” dedi.
CHP’nin ikinci adamı İzmir’de garsonluk yaptı
Haberler / Yerel Politika
5 Eylül 2012 Çarşamba 14:35
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
 iZMİR- Milliyet'ten Elif Demirci'nin haberine göre Yoksul bir ailenin beş çocuğundan biri olarak Denizli’nin Ömerli Köyü’nde doğan Adnan Keskin (70) ilkokulu olmayan köyde okumak için her gün yedi kilometre uzaklıktaki Çivril’e yürüdü. 1960 yılında lise son sınıfta matematik dersi zayıf gelince sınıfta kaldı. Gençlik heyecanı onu İzmir’e taşıdı. Atlas Oteli’nde garsonluk ve komilik yaptı. 52 yıl sonra İzmir’de aynı otelden 200 metre uzaklıktaki beş yıldızlı Swissotel’de CHP Genel Başkan Yardımcısı sıfatıyla verdiği röportajda, o yılları şöyle anlattı:

“ Hasan Değirmenci’nin sahibi olduğu Atlas Oteli, o zaman İzmir’in en iyi otellerindendi. Altı ay orada çalıştım. Hem topluma bakışım hem de insan ilişkilerim gelişti. Önemli tecrübeler elde ettim. Otelde zengin işadamları kalırdı. İşadamlarıyla gece hayatını tanıdım. Hiç unutmam, Gaziantepli İşadamı Ökkeş Bey, otele geldiğinde bizi alır İzmir’in gece hayatını gezdirirdi. İzmir’in bazı lüks lokantalarına onların sayesinde gittim. Benim için bir tecrübeydi. O yıllarda döviz alım satımı yasaktı. Birlikte çalıştığım arkadaş gizli gizli bu işlere girmiş. Bir gece oteli bastılar ve onu apar topar aldılar. Ben de korktum ve Denizliye döndüm. Şimdi önünden geçerken otele baktım. O güzelim otel köhnemiş, çok üzüldüm. Oradan her geçişimde anılarımı bellekte tazeliyorum.”

HER SANDIKTA ÜÇ KİŞİ

Deniz Baykal muhalifi olduğu için 12 yıl parti yönetimlerinden uzak tutulan Adnan Keskin, örgütlerin başı olarak yerel seçimde başarının sandık örgütlenmesiyle sağlanacağını savundu. Ülkeyi 25 bölgeye ayırıp İstanbul, İzmir ve Ankara dışındaki bölgeleri milletvekillerinin sorumluluğuna verirken üç büyük kenti Genel Sekreter Bihlun Tamaylıgil ve kendisine bağladı. Keskin, Ekim ayı sonuna kadar her sandıkta ana kademe, kadın ve gençlik kollarından birer kişinin görevlendirilmesi talimatı vererek, her sokak ve sitede örgütlenilmesini istedi. Keskin, örgütlenme modeli hayata geçtiğinde sık sık üç büyük kenti ziyaret edip, ilçe ve kasabalara gideceğini söyledi.

MERKEZ SAĞA DAVET

Parti içi iktidara değil genel iktidara odaklanılması gerektiğini vurgulayıp merkez sağı da CHP’ye davet eden Keskin, “ Geçmişte DYP ve Anavatan’da görev yapmış insanların bu partiye kazandırılmasını hedefledik. Tabandaki insanlarla ideolojik farklılık yok. Hedef kitlemiz yaşamını emek ağırlıklı kazanan insanlar. Bu partilerde çok sayıda böyle insanlar var. CHP’nin temel tercihleriyle ters düşmeyen, sisteme uyumlu yaşamasını öngördüğü insanlar. Onları da bu çatı altına bekliyoruz” dedi.  

İZMİR’DE KORKULAN OLMAYACAK

Keskin, AK Parti’nin İzmir’i kazanabilmek için özel stratejiler uyguladığını ancak kazanmalarının mümkün olmadığını öne sürerek, “ İzmir için düne kadar söyledikleri birtakım laflar vardı. Gavur İzmir ne zaman Müslüman İzmir oldu. AKP’nin sözcüleri bakanları burada cirit atıyor. İzmir halkına sanki çok güzel hizmetler sunacaklarmış gibi senaryo yazıyorlar. Ben İzmir’de başarıya ulaşacakları kanaatinde değilim. Başarıya ulaşmak için hizmet sunumundan öte, dürüstlüğün abidesi olan, yerel yönetimlerde tüm kirlenmenin dışında kalan Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik operasyon yaptılar. Yıldırma korkutma politikası İzmir’de çok hoyratça bir şekilde uygulandı. Belediye kadrosu içeriye alındı, Kocaoğlu toplumda linç edilerek itibarsızlaştırmaya çalışıldı. İzmir’deki yurttaşlarımız bunu görmüyorlar m? Dağ fare doğurdu. Cumhurbaşkanı çıkıp bizzat İzmir’de yapılan bu hukuki uygulamanın yanlışlığını vurguladı. İzmir, demokrasimizin beşiği olan siyasi bilinç düzeyi yüksek bir kenttir. Bunları çok iyi değerlendireceğine hiç kuşkum yok. Projelerimizin sunumunda pazarlanmasında sorunlarımız var. Önümüzdeki dönemlerde belediye başkanlarımız daha aktif hale gelecek. Ben sık sık gelip gideceğim. Örgüt içindeki tartışmalara mahal vermeyeceğiz. Örgüt canlı ve diri olacak. İzmir’de korkulan olmayacak. İzmir’de mevcudu muhafaza etmek bizim için başarı.”

BAŞKANLAR VE RAKİPLERİ ANKETLE ARAŞTIRILACAK

Adnan Keskin, yerel seçim öncesi aday belirlemek için dört kamuoyu şirketi ile anlaşmak üzere olduklarını, anketlerle belediye başkanlarının ve aday adaylarının performansını ölçeceklerini belirterek, sonuca göre önseçim de yapabileceklerini ifade etti. Keskin, “ Bu araştırma şirketleri, göreve aday olanları araştıracak, belediye başkanlarının performansını araştıracak. Adaylarımızı objektif kıstaslarla belirlemeye imkan sağlayacak bir uygulama. Çıkan sonuca göre önseçim yapmamız gerekiyorsa önseçim yapacağız. Yok eğer aday belediye başkanı gerçekten toplumun beklentilerine uygun performans sergilemişse birikimini değerlendireceğiz. Çok başarılı, toplumda albenisi olan bir başkan ise neden yeni bir arkadaş çıkararak acemilik dönemi yaşatalım” dedi.

ÖNSEÇİM YAPILMASINDA SAKINCA GÖRMÜYORUM

Adnan Keskin, önseçimin örgütü diri tutacağını öne sürerek, şu sözlerle yapılmasını savundu:

“ Önseçim insanın toplumla ilişki kurmasına yardımcı olur. Aday olan kişinin ideoloji ve parti çizgisinin kırmadan sürdürmesini sağlar. Önseçim olsa adaylar, İzmir’de tüm yerleşim yerlerinde insanlara ulaşmak, onların acılarını paylaşmak sorunlarının çözümüne katkı koymaya çalışırlar. Bu hem partiye dirilik canlılık getirir. Hem de adayın kendisini bilgilendirmesine katkı sağlar. İmkan olursa ben önseçim yapılmasında hiçbir sakınca görmüyorum. Örgütümüz milletvekili seçimlerinde bu birikimi elde etti. Tüzüğümüze de bunu koyduk bunu geliştirmek mecburiyetindeyiz.  Merkez yoklamasının yapıldığı süreçlerde halk siyasetin dışında kalıyor. Bugün demokrasimizde birtakım sıkıntılar varsa insanlar çok olumsuz tasarrufların karşısında demokratik reflekslerini ortaya koymuyorlarsa bu merkez yoklamasının Türk siyasetine getirdiği bir olumsuzluktur. Önseçim sistemi ortadan kalkınca halk tribünlerde siyasetçileri seyreden bir konuma düşüyor. Biz bu yöntemle insanlara ‘biz belirliyoruz siz de bunlara oy verin’ diyoruz ki bu kişiyi siyasetten uzaklaştırır.”

SEPETİNİZDEKİ PAMUĞUN KALİTESİNİ KANITLAYIN

Keskin, 1971 yılında Denizli’de Hüdai Oral’la önseçimle mücadele edebilmek sekiz yıl il başkanlığı yaptığını topluma kendini sevdirmeye çalıştığını belirterek, adaylık düşünen gençlere siyasetin uzun soluklu bir maraton olduğunu hatırlattı. Keskin, “ Karşımda dağ gibi Hüdai Oral vardı. Önseçimde ona yakın durumuna gelmem için topluma kendimi kanıtlamam gerekiyordu. Gençlere tavsiyem, siyaset uzun soluklu bir iştir maraton koşusudur. Kısa sürede geçici heveslere kapılarak siyasi yaşamlarını noktalamasınlar. Çalışsınlar gayret sarf etsinler. Topluma sepetlerindeki pamuğun cinsini, kalitesini kanıtlasınlar. Parti çizgilerini, ideolojik çizgilerini, ahlaklarının, toplumun beklentisine uygun olduğunu kabul ettirsinler. Önümüzde aday olmaları için çok süreç var. Hiçbir arkadaşım diğer arkadaşım aleyhine konuşmasın. Siyasette kendi partisinin mensubu bir insanı kötüleyerek olumlu bir netice almak mümkün değil” dedi.

KADROLAR BOŞALMASIN

CHP’nin örgütlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Keskin, il ve ilçe başkanlarının ve yöneticilerinin yerel seçimde adaylık için istifa etmelerine sıcak bakmadığını belirterek, “Benim tavsiyem kadronun boşalmamasıdır. Siyaset yapacak arkadaşlarımız, milletvekili seçiminde kendilerini değerlendirme şansı bulabilir. Hele ki yeni iş başına gelmiştir, 4- 5 aylık il ve ilçe başkanlıkları vardır bu arkadaşlarımızın enerjilerini partinin iktidara gelmesi için yönlendirmelerini temenni ediyorum” dedi. 

AİLESİNİ ANKARA’DA BIRAKTI DENİZLİ’DE SEKİZ YIL AVUKATLIK YAPTI                   

Çocukluğu ve gençliği yoksulluk içinde geçen Keskin, okuduğu Fakir Baykurt ve Kemal Tahir romanlarıyla hayatı boyunca en çok yoksulluğu sorguladığını vurgulayarak, “ Şimdi beş yıldızlı bir otelde kalıyorum ama 1980’de ihtilal olduğunda milletvekilliğim gitti. Cebimde bin lira para vardı. Eşime ‘belki beni tutuklarlar’ diyerek, 500 lirasını verdim. İhtilalden sonra Kenan Evren bizi günah keçisi ilan etti. Ziraat Bankası ve Şekerbank’a borcum vardı. Siyasette itibarsızlaşınca hemen herkes atmaca gibi üzerimize geldi. ‘Borcunu öde’ dediler. Denizli’de sanayide bir dükkanım vardı. Ankara’dan gelip onu sattım. Borçlarımı kapattım. Başka gelirim olmadığı için iki oğlumu ve eşimi Ankara’da bıraktım ve Denizli’de sekiz yıl avukatlık yaparak yaşamını sürdürdüm. Ama her 15 gün geldim ve gittim. Eşimin hakkını ödeyemem. Yabancı bir ilde iki çocuğa hem analık hem babalık yaptı. Siyasette bazen en üst noktada olduğunuzda tökezleyerek baş aşağı giderseniz bazen de hiç beklemediğiniz bir anda başınıza umut kuşları konar. 12 yıl ciddi haksızlığa uğradım. Baykal, önseçim yapmadı, partiye küsmedim. Zaman zaman insan partideki insanlarla ters düşebiliyor. Ama siz partinizle ilişkinizi doğru götürürseniz, kazanırsanız. Parti tabanıyla doğru ilişkiler kurarsanız mükafatlandırıyorsunuz. 12 yıl sonra küllerimden yeniden doğdum.”

06 CHP 02 PLAKA KRİZİ

KENDİ OTOMOBİLİMİ KULLANACAĞIM ANLAYAN ANLASIN

CHP’de Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’ndan sonra gelen örgütlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevine Adnan Keskin’in atanması, partide 06 CHP 02 plakalı otomobilin kullanımını da tartışmaya açtı. Kılıçdaroğlu, yaşanan gerginlik üzerine partide ikinci adam olmayacağını fiilen göstermek için otomobilin kullanımını yasakladı. Şu anda TBMM’nin aracını kullanan Keskin, Ekim’den sonra da kendi otomobilini kullanacağını dile getirerek, “Böyle bir tartışmayı da doğru bulmuyorum. Halen partiden araba kullanmıyorum. Meclisin arabasını kullanıyorum ama Ekim’den sonra kendi arabamı kullanacağım. Kimseden araba istemeyeceğim. Bu da bir ilke kararıdır. Anlayan anlasın, yorumlayan yorumlasın.”

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası