Ege Postası
Geri

Çağlayan: Serbest ticaret anlaşması için görüşmelere başlanacak

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ABD Ticaret Odası’nın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın onuruna verdiği yemekte, ABD ile Türkiye arasında Serbest Ticaret Anlaşması (STA) konusunda görüşmelere başlanacağı müjdesini verdi. Öncelikle etki...
Çağlayan: Serbest ticaret anlaşması için görüşmelere başlanacak
Haberler / Dünya
17 Mayıs 2013 Cuma 04:36
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ABD Ticaret Odası’nın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın onuruna verdiği yemekte, ABD ile Türkiye arasında Serbest Ticaret Anlaşması (STA) konusunda görüşmelere başlanacağı müjdesini verdi. Öncelikle etki değerlendirme çalışması yapmak üzere bir komisyon kurulduğunu belirten Çağlayan, “İnşallah önümüzdeki süreçte ABD ile Türkiye arasında bir serbest ticaret anlaşması müzakerelerine başlanması bu çalışmaların arkasından gelecektir” dedi.

Türkiye, ABD ile Avrupa Birliği (AB) arasında yakında görüşmelere başlanacak Serbest Ticaret Anlaşması dışında kalmak istemiyor. Ancak bu konuda AB’den yapılan açıklamalardan tatmin olmayan hükümet, ABD ile Türkiye arasında Serbest Ticaret Anlaşmasının ilk adımını attı. Başbakan Erdoğan’ın ABD ziyareti dolayısıyla heyetler arasında yapılan görüşmelerde iki ülke arasında anlaşma çalışmalarına başlanması kararı alındı.

ABD Ticaret Odası’nda verilen özel yemekte konuşan Çağlayan, ABD ile 50 yıldan fazladır süren müttefiklik ilişkilerinin ticaret rakamlarına yansımadığını söyledi. ABD gibi 3.8 trilyonluk dev dış ticaret hacmine sahip bir ülkeyle Türkiye arasındaki ticaret rakamlarının 20 milyar dolar olmasını izah edilemez bulan Çağlayan, son dönemde mevcut rakamın artırılması için yapılan çalışmalara değindi. Çağlayan, “Başbakan’ın talimatıyla ABD ile sadece Washington ve New York odaklı değil 50 eyaleti dikkate alan ve ABD’nin ticaret hacmi en yüksek olan eyaletleri ile çalışmaya başladık” dedi.

SERBEST TİCARET ANLAŞMASI’NDA İLK ADIM

AB ile ABD arasında müzakereye başlanacak olan STA'nın dışında kalınmaması gerektiğini ifade eden Çağlayan, "Ancak AB bu konuda Türkiye ile samimi olmayan bir tavır içinde olduğu için bu konuda ABD’nin Türkiye ile serbest ticaret anlaşmasına paralel bir şekilde başlaması bizim arzumuzdu” şeklinde konuştu.

ABD ile yapılan heyetler arası görüşmede çok önemli kararlar alındığını vurgulayan Çağlayan, “Biz de şimdi ABD ile Türkiye arasında serbest ticaret anlaşmasıyla ilgili bir etki değerlendirme çalışması yapmak üzere yüksek düzeyli bir çalışma komitesi komisyonu oluşturduk” ifadelerini kullandı.

Çalışmanın hazırlıklarına yakın zamanda başlanacağını ifade eden Ekonomi Bakanı, "Aramızda yapacağımız çalışmalarla inşallah önümüzdeki süreçte ABD ile Türkiye arasında bir serbest ticaret anlaşması müzakerelerine başlanması bu çalışmaların arkasından gelecektir” diye konuştu.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası