Ege Postası
Geri

Çavuşoğlu: Avrupa istikrar çıpası arıyor

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya Diplomasi Forumu’da; “Şimdi Avrupa, yeniden bir sistemsel istikrar çıpası arıyor. Önümüzdeki yıllarda tüm dünyada post-kolonyal düzenin de çökmesi riskiyle mücadele etmek zorunda mı kalacağız? Bu felaket olur. Çünkü ihtiyaçlara, mevcut kurum ve mekanizmalar doğru yanıtları zaten veremiyor. Mesela çatışmalar önlenemiyor, başlayan çatışmalar bitirilemiyor. Yeni bir dil ve anlayışa ihtiyaç var” dedi.
Çavuşoğlu: Avrupa istikrar çıpası arıyor
Haberler / Dünya
11 Mart 2022 Cuma 17:54
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 13 Mart’a kadar sürecek 2. Antalya Diplomasi Forumu’nun (ADF) açılış konuşması yaptı. Açılış konuşmaları Türkçe, İngilizce, Fransızca, İspanyolca, Rusça ve Arapça olmak üzere altı dile tercüme edildi.

Foruma katılımın önemine değinen Çavuşoğlu, “Katılıma baktığımızda burası sanki bir Birleşmiş Milletler ortamı sağlıyor. Siyaset bilim ve iş ve kamuoyu halkaları Antalya’da kesişiyor. Yani Antalya’da birleşmiş zihinler ortamı kuruluyor. Bunu vurguluyorum çünkü sorunlarımızı, farklılıklarımızı zihinlerimizde çözmeden birlikte hareket edemeyiz” diye konuştu. Çavuşoğlu’nun konuşmasında öne çıkan başlıklar şöyle:

“Antalya Diplomasi Forumu sadece Türk diplomasisine değil, bölge ve dünya diplomasisine de bir fikir ortamı sunuyor. Forumun temel şiarını yansıtan 'birlikte düşün birlikte hareket et' düşüncesi 17 devlet ve hükümet başkanı, 80 bakan, 39 uluslararası teşkilat temsilcisi başta olmak üzere 75 ülkeden katılımcıyı bugün bu salonda bir araya getirdi. Dünyadaki devletlerin üçte birinden fazlası, yaklaşık yüzde 40’ı burada en üst düzeyde temsil ediliyor.

“DAHA ADİL BİR DÜNYA ARAYIŞI BİZİ BURADA BULUŞTURDU”

Bir dönem değil bir çağ, bir tünel değil bir labirentte sınanıyoruz. Sabit bildiğimiz hemen her şeyin değiştiğini, geride bırakmak istediğimiz hemen her olumsuzluğun yeni şekillerde karşımıza çıktığını görüyoruz. Yurtta barış ile dünyada barışın kaçınılmaz etkileşimi, ‘hazır ol cenge istersen sulhu salah’ ilkesi, ‘insanı yaşat ki devlet yaşasın’ öğretisi hep aklımızda. Daha adil bir dünya arayışı; hakkın, hukukun, refah ve huzurun hizmetinde bir küresel düzen, bir diplomasi talebimiz bizleri burada buluşturuyor.

“YENİ BİR DİL VE ANLAYIŞA İHTİYAÇ VAR”

Şimdi Avrupa, yeniden bir sistemsel istikrar çıpası arıyor. Önümüzdeki yıllarda tüm dünyada post-kolonyal düzenin de çökmesi riskiyle mücadele etmek zorunda mı kalacağız? Bu felaket olur. Çünkü ihtiyaçlara, mevcut kurum ve mekanizmalar doğru yanıtları zaten veremiyor. Mesela çatışmalar önlenemiyor, başlayan çatışmalar bitirilemiyor. Teknolojik, ekonomik sosyal ve politik dönüşüm de aştığımız sandığımız geçmiş aynı anda bastırıyor. Sanki geleceğe geri dönüyoruz. Teknolojik yenilikler ve dijitalleşme dolu dizgin. Ama bundan herkes eşit şekilde faydalanamıyor. Dijital bölünme yaşıyoruz. Diplomaside artan paydaşlar da yeni yaklaşımları elzem kılıyor.

Birçok paydaşın oluşturduğu orkestrayı yönetmek, farklı enstrümanlardan bir senfoni çıkarmak diplomasinin hem fırsat hem de sınamaları arasında. Yeni bir dil ve anlayışa ihtiyaç var. Dijital yeteneklerle mesajları en ikna edici şekilde vermek aynı zamanda dezenformasyona karşı koyabilmek gerekiyor. En önemlisi diplomasiyi barışla kalkınmanın yani insanlığın hizmetine koşmak. Çok taraflı kurumların güncellenmesi, uluslararası hukukun güçlendirilmesi, müzakere edilmiş anlaşma ve düzenlemelerin ihyası, yardımlaşmanın etkin kılınması için temel enstrüman diplomasidir. Kasırganın gözünden çıkışta vizyon, liderlik, müşavere yani birbirimizle konuşma ve danışma vazgeçilmez ihtiyaçlar. Antalya Diplomasi Forumu de işte böyle bir bağlama oturuyor.

İçinde bulunduğumuz çağ diplomaside bir değerlendirme ihtiyacını ortaya çıkardı. Çünkü diplomasi daha etkin olmak zorunda. Bu ihtiyacı hemen her coğrafyada ve her konuda duyuyor, çevrelerimizi oluşturan farklı bölgelerde günbegün yaşıyoruz. İşte bu düşüncelerle Antalya Diplomasi Forumu’nun bu yılki başlığını diplomasiyi yeniden kurgulamak şeklinde belirledik. Çünkü diplomaside yeni bir değerlendirme doğrulama pekiştirme icat ve yapılandırma yani yeniden kodlama ihtiyacı artık ertelenemez. Antalya Diplomasi Forumu bu çabada hem vizyon hem liderlik hem de müşavere için küresel erişime bir ortamı sunuyor.”

Antalya Diplomasi Forumu’na katılıma baktığımızda burası sanki bir BM ortamı sağlıyor. Siyaset bilim ve iş ve kamuoyu halkaları Antalya’da kesişiyor. Yani Antalya’da birleşmiş zihinler ortamı kuruluyor. Bunu vurguluyorum çünkü sorunlarımızı, farklılıklarımızı zihinlerimizde çözmeden birlikte hareket edemeyiz. Bu anlayışla forumda çok kapsamlı bir program düzenledik. Siyasi önderliğin sınamalarını liderler düzeyinde ele alacağız.

Antalya Diplomasi Forumu’nun özel bir odak noktasını kadınlarımız ve gençlerimiz oluşturacak. Kadın ve gençlerimizin ADF yoluyla sağladıkları birikimin barışa ve diplomasiye yapabileceğimiz en nitelikli yatırım olduğunu düşünüyoruz. ADF gelecek sene 500. yıl dönümünü kutlayacağımız Türk hariciyesinin dünyaya kalıcı armağanlarından biridir.”

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası